Lagbanner
Overmars-affären: 11 kvinnor vittnar om sexuella trakasserier från Overmars och en sexistisk klubbkultur
Marc Overmars skickade "dickpics" till kvinnliga anställda.

Overmars-affären: 11 kvinnor vittnar om sexuella trakasserier från Overmars och en sexistisk klubbkultur

Skandalen runt Ajax avgångna sportchef Marc Overmars växer. Tidningen NRC har varit i kontakt med 11 kvinnor som detaljerar Marc Overmars sexuella trakasserier och beskriver en sexistisk machokultur inom Ajax. En kultur som förhoppningsvis är i förändring. Ajax förväntas också anmäla Overmars som kan straffas av idrottsdomstol.

Mer och mer om hur det förhållit sig bakom kulisserna i Ajax kommer ut i chockvågarna av Marc Overmars skamfyllda avgång.

Tidningen NRC hade efter ett tips jobbat på en stor granskning om Overmars sen i december. Artikeln publicerades igår. För den har NRC intervjuat elva kvinnor, både kvinnor som för närvarande jobbar inom Ajax och kvinnor som tidigare jobbat hos klubben. Kvinnorna vittnar om sexuella trakasserier och oprofessionellt beteende av Overmars och om en machokultur inom Ajax som gjorde övergreppen möjliga.

En kvinna som jobbat under honom vittnar om hur Overmars först haft oskyldig kontakt med henne men sedan blivit framfusig och skickat klart gränsöverskridande och djupt oprofessionella meddelanden till henne: kommenterat hennes utseende, flörtat med henne och frågat vad för kläder hon har på sig. Allt kulminerade i att Overmars skickade ett så kallat dickpic, en bild av sitt könsorgan, till henne. Kvinnan har bevis i form av ett screenshot hon tog. Hon kunde också av bakgrunden avgöra att Overmars tagit bilden i ett badrum på Ajax kontor.

NRC konstaterar att hon varken var den förste eller siste att få meddelanden som detta skickade till sig av Overmars. Flera kvinnor beskriver hur Overmars ofta inledde med att skicka oskyldiga meddelanden, och att de kände sig tvungna att svara på dem med tanke på hans position inom klubben, och att han därefter snabbt började skicka meddelanden av sexuell karaktär och även dickpics. Enligt NRC har det tisslats och tasslats inom klubben om Overmars i flera år. Han ska ha fått öknamnet “Snuskfarbrorn” bland kvinnliga anställda, i kontrast till VD:n Edwin van der Sar som uppfattats som en “snäll pappa-typ”.

Overmars beskrivs också som en ensamvarg. Han åt oftast lunch ensam på sitt kontor. Ibland vandrade han runt i kontorslandskapet med en kopp kaffe i handen och småpratade, främst med kvinnor. De beskriver det som att Overmars haft ett närmast tvångsmässigt behov av att hålla liv i samtal även när den andre partnern inte förväntade sig det.

Kvinnorna beskriver en machokultur inom Ajax som möjliggjort Overmars beteende. Flera kvinnor beskriver en rå manlig jargong, där män inom klubben ofta kommenterade kvinnliga kollegors utseenden och ofta drog sexistiska skämt. En kvinna vittnar om hur en manlig kollega under en after work smygfotograferade en kvinnlig kollega och spred bilden till andra manliga kollegor som kommenterade hur kvinnan såg ut på bilden. En annan kvinna beskriver miljön som “en tuppig kultur” en annan som “ett apberg”. En kvinna säger: “För att jobba inom Ajax som kvinna måste du vara hårdhudad, om du inte har det blir det… spännande.” Hon vittnar även om att hon fått en invit av en spelare som frågade om de skulle “hitta ett bås tillsammans”.

Kulturen och maktförhållandena inom klubben har gjort att kvinnor dragit sig för att säga något om det. “Det är ett enormt maktförhållande” sa en kvinna. “Om du inte accepterar det är du borta väldigt snabbt” sa en annan. “Sexism är en del av klubbkulturen” slog en annan fast. De få som vågat säga något om det uppger att de inte känt sig hörda och att signaler inte plockats upp. Det har inte funnits en öppen atmosfär inom klubben för att prata om sådant.

Ajax har 408 heltidsanställda. 26 % av dem är kvinnor. Allt som kommer fram nu är djupt allvarligt och visar på en rutten klubbkultur som måste förändras. Förhoppningsvis är en process för förändring igång. NRC skriver också att flera källor inom klubben säger att Edwin van der Sar vill ha fler kvinnor i ledande roller och chefspositioner i Ajax.

Det som till slut lett till att Ajax nu gör upp med åtminstone Overmars, förhoppningsvis hela den sexistiska kulturen inom klubben, är att van der Sar den 25 januari skickade ut ett mejl till alla medarbetare. Fem dagar tidigare hade en stor skandal briserat gällande den holländska versionen av tv-programmet The Voice briserat, där flera kvinnor som tävlat vittnar om sexuella övergrepp, trakasserier och till och med ett fall av våldtäkt. Det verkar på sätt och vis ha lanserat en andra #metoo-våg i landet. van der Sar skrev i mejlet att man skulle ha en större medvetenhet om sexuella trakasserier och skeva maktförhållanden nu och uppmanade anställda som hade saker att berätta att vända sig till en extern rådgivare Ajax kopplat in eller någon av två förtroendepersoner klubben haft sen 2017. “Detta är ett känsligt ämne men jag vill inte undvika det. Så fort rådgivningen är färdig kommer jag återkomma med en uppdatering” skrev van der Sar.

van der Sars mejl ledde till den interna utredningen som mynnade ut i att klubbledningen konfronterade Overmars som då valde att avgå eftersom han annars hade fått sparken.

Holländska fotbollsförbundet KNVB säger till public service-kanalen NOS att Ajax har konsulterats om att anmäla Overmars för en disciplinär utredning av den holländska idrottsdomstolen ISR. ISR säger sig fortfarande vänta på ett officiellt närmande från Ajax som lär komma denna vecka. Ajax är skyldiga att göra så och utredningen kan innebära sanktioner eller straff för Overmars.

Ajax-aktien på börsen föll med 1.4 % efter att Overmars-skandalen briserat. Ajax huvudsponsor Ziggo säger i ett uttalande att de ser mycket allvarligt på det inträffade och noga följer situationen. ABN Amro, som sponsrar ungdomssektionen, säger att de är nöjda med hur beslutsamt Ajax handlat och känner sig trygga att fortsätta sponsra klubben. Tröjsponsorn Adidas har inte kommenterat det hela.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-08 14:14:00
Author

Fler artiklar om Ajax