Lagbanner
Panathinaikos 0 - 1 Ajax: Äntligen en hållen nolla
Steven Berghuis blev matchvinnare idag.

Panathinaikos 0 - 1 Ajax: Äntligen en hållen nolla

Ajax reste till Aten och fick med sig ett bra resultat hem till Amsterdam i Europa League-kvalets tredje runda.

Efter att ha slagit ut serbiska Vojvodina utan att imponera särskilt mycket ställs Ajax i den tredje kvalomgången till Europa League mot grekiska Panathinaikos. En lurig motståndare för Ajax, men också en klassisk sådan. Panathinaikos var det lag Ajax besegrade i Europacupfinalen 1971, när Ajax vann sin första Europacup någonsin (och den första av tre raka). Klubbarna möttes också i semifinalen av Champions League 1995/96 då Ajax segrade och gick till Champions League-final för andra året i rad.

Francesco Farioli ändrade inte mycket i laget trots att så gott som alla spelare nu är tillbaka och tillgängliga. Steven Bergwijn det enda noterbara frånfallet, han reste inte med laget till Grekland, då det samtidigt skrivs i pressen att Leicester och Ajax förhandlar om en transfer är det lätt att lägga ihop 1 och 1. Brian Brobbey var dock med, men började på bänken idag. Den enda ändringen i startelvan var att Steven Berghuis startade istället för Christian Rasmussen på högeryttern. Dansken är skadad, men hade nog petats ändå.

Ajax inledde matchen bra och skapade flera chanser tidigt. Den bästa fick Chuba Akpom efter att ha spelats fram av Carlos Forbs, men den polske målvakten Bartlomiej Dragowski räddade.

Efter 25 minuter tog sig Berghuis via ett väggspel med Akpom in till ett bra skottläge men Dragowski räddade även då.

Men tydligt var att Berghuis börjat hitta farliga ytor och snart gav det utdelning. Han passade ut till Devyne Rensch som fyllde på ner mot kortlinjen. Rensch spelade in i straffområdet till Kian Fitz-Jim som peggade upp för Berghuis själv att ta skottet och pricka in 0-1 bakom Dragowski.

Ett viktigt mål det, inte minst då Ajax sedan hade svårt att skapa lika bra chanser. I slutet av den första halvleken kom Panathinaikos nära en kvittering också då Tasos Bakasetas sköt en snävt hårt skott som Remko Pasveer lyckades få en hand på och via kryssribban styra ut.

Tidigt i den andra halvleken hade Panathinaikos också en boll i nätet, men den argentinske högeryttern Daniel Mancini var klart offside och linjedomaren vinkade direkt av målet.

Farioli gjorde sedan ett intressant dubbelbyte som kanske visar lite taktiska prioriteringar hos honom, åtminstone till denna matchbild. Båda yttrarna Berghuis och Forbs klev av, in kom Anton Gaaei och Mika Godts. Gaaei var förvisso ytter i yngre år i Danmark men varit högerback som senior, så lite uppseendeväckande att han kom in för Berghuis. Men förmodligen var det för att Godts samtidigt ersatte Forbs, pilsnabbe Forbs var Ajax djupledshot men dribblingsglade Godts skär mer inåt, som Berghuis. Snabbe Gaaei skulle väl därför fylla rollen som djupledsgående spelare.

Gick väl sen i och för sig sådär med det då Ajax inte kom fram till så många fler målchanser. Ett nytt dubbelbyte följde sen, Kian Fitz-Jim ut skadad ersattes av Branco van den Boomen och bleke centern Akpom ersattes av Bertrand Traoré. Senare kom även Brobbey in, då han ersatte Kenneth Taylor.

Det må inte varit någon stortartad underhållning, men Ajax vann med matchens enda mål och det är ett bra resultat att ha med sig hem till returen i Amsterdam nästa torsdag. Det var dessutom första gången sen mars 2021 (0-2 mot Young Boys) som Ajax höll nollan på bortaplan i Europaspelet, sen dess hade man gått 16 raka matcher på resande fot i Europa utan att hålla nollan.

Till helgen drar äntligen Eredivisie igång igen. Ajax spelar på söndag kl 16:45 hemma mot Robin van Persies Heerenveen.

Matchfakta

Panathinaikos 0 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Berghuis '28
Gula kort: Djuricic, Ioannidis, Arão, Sutalo, Mancini, Ingason
Panathinaikos: Dragowski; Kotsiras (Baldock '63), Ingason, Jedvaj, Mladenovic; Cerin (Maksimovic '76), Arão; Mancini (Tete '64), Bakasetas, Djuricic (Limnios '87); Jeremejeff (Ioannidis '63)
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas, Hato; Fitz-Jim (van den Boomen '67), Henderson, Taylor (Brobbey '82); Berghuis (Gaaei '57), Akpom (Traoré '67), Forbs (Godts '57)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-08 22:42:01
Author

Fler artiklar om Ajax