PEC Zwolle 1 - 4 Ajax: Pyrrhusseger på konstgräs
Ajax vann men fick se både André Onana och Donny van de Beek lämna planen skadade.

Ajax tog en säker seger på bortaplan ikväll, men konstgräset i Zwolle ställde till det rejält då både Donny van de Beek och inte minst André Onana båda klev av i första halvlek med muskelskador orsakade av konstgräset. Kasper Dolberg stod också över matchen på grund av en knäkänning medan Hakim Ziyech inte gjorde comeback, så plötsligt är det ett osäker läge inför Bayern München-mötet på onsdag gällande skador.

Redan timmar före matchstart kom det första skadebudet, Kasper Dolberg stannade hemma i Amsterdam med en knäkänning, vilket gjorde att Klaas-Jan Huntelaar tog plats i startelvan precis som förra veckan och unge brassen Danilo tog plats på bänken för andra gången i a-laget. Startelvan blev densamma som mot ADO Den Haag, Hakim Ziyech har tränat fullt de senaste dagarna och tog plats på bänken efter sin lårskada. Hos hemmalaget Zwolle, som leds av före detta Ajax-stjärnan John van 't Schip, återfanns tre Ajax-fostrade spelare: målvakten Mickey van der Hart, innermittfältaren Ouasim Bouy och på topp Zian Flemming. Flemming, i grunden mittfältare, lämnade Ajax i somras för att ha större chanser till a-lagsfotboll då han trots fina insatser i U19-laget och Jong Ajax inte såg många chanser i a-laget. Han är fortfarande en stor Ajax-supporter så matchen var säkert speciell för honom.

Ajax inledde svagt och höll på att hamna i stora problem tidigt. Efter att Lasse Schöne tappat bollen på mittplan till den aggressive Zwolle-kaptenen Bram van Polen ställde hemmalaget om snabbt och kvicke högeryttern Kingsley Ehizibue gick i djupled och Matthijs de Ligt klippte benen på honom (och snuddade vid lite boll). Domare Jochem Kamphuis blåste frispark men visade bara det gula kortet trots hemmaspelarnas ivriga protester då de ansåg att det var frilägesutvisning, men varken Kamphuis eller VAR-rummet höll med om det. Frisparken skruvade Clint Leemans på mål men rakt i famnen på André Onana.

Halvvägs in i den första halvleken tog Ajax ledningen. David Neres lyfte en fin boll i djupled för Dusan Tadic, lite liknande läge som Tadic gjorde mål på mot Benfica när Ziyech slog passningen. Nu dämpade serben ner bollen och det var istället Huntelaar som tryckte in den i mål.

Tio minuter senare kom 0-2 på ett mycket vackert vis. Nu var det de Ligt som lyft bollen i djupet för Tadic, som hölls i tröjan och drogs ner nere vid hörnet men domaren gav ingen frispark. Donny van de Beek vann dock tillbaka bollen på offensiv planhalva och via Schöne hamnade den hos Frenkie de Jong. Och 21-åringen som sägs vara så gott som klar för PSG bjöd nu på en egen liten uppvisning då han slalomdribblade sig förbi flera Zwolle-spelare innan han avslutade med ett hårt och välplacerat skott från utifrån straffområdet som borrade sig in i hörnet, hans tredje mål för säsongen.

van de Beek hade haltat och fått vård redan innan de Jongs mål och direkt efter det klev han ut och ersattes av Zakaria Labyad. van de Beek tog sig åt framsida lår och verkade ha slitits av konstgräset på MAC Park Stadium i Zwolle. En olycka kommer sällan ensam, några minuter senare låg Onana ner och tog sig åt låret efter att ha räddat ett skott. Även han fick kliva av med en skada orsakad av plastmattan och in kom reservmålvakten Kostas Lamprou.

Lamprou fick rädda det första avslutet han fick emot sig, ett skott från Mike van Duinen efter att de Jong tappat bollen i ett farligt läge. Lamprou räddade ut till en hörna. På hörnan gick Flemming upp i luftduell mot de Ligt och vann den, han nickade mot mål och korte Lamprou (178 centimeter på en bra dag) flaxade desperat med armarna när bollen gick över honom och på mållinjen stod Lasse Schöne (också 178 centimeter, med det norra Själlands högsta punkt) och försökte nå upp, men han lyckades inte bättre än att han nickade bollen med toppen av hjässan i underkanten av ribban och in i eget mål, 1-2.

Ajax kom till två chanser till i slutet av den första halvleken. Först när Nicolás Tagliafico skruvade in ett fint inlägg som Neres nickade ner i backen men utanför mål. Sedan när Tadic skickade in ett inlägg som Zwolles vänsterback Kenneth Paal var mycket nära att med kraft nicka in i eget mål men lyckligtvis för honom kunde van der Hart rädda honom undan det ödet.

I den andra halvleken kunde Ajax till stor del kontrollera händelserna även om det blev lite stökigare och grinigare när särskilt van Duinen var inblandad i flera situationer som kunde gett honom fler än det enda gula kort han fick.

Med tjugo mintuer kvar fick Schöne revanschera sig för självmålet när han avgjorde matchen. Tadic lyrade en hörna mot den bortre ytan där Schöne kom från utanför straffområdet och drog till direkt på volley och fick in bollen vid första stolpen via van der Hart, 1-3.

I slutminuterna fick också Tadic sitt mål. de Jong lyfte fram bollen till Labyad som nickskarvade vidare till Tadic som lyfte bollen förbi van der Hart. Tadics 11:e mål för säsongen, och hans framspelning till Huntelaars 0-1-mål var hans 10:e assist, han har redan nått tvåsiffrigt i båda kolumnerna, på 15 ligamatcher och 11 Champions League-matcher (inklusive kval). Kan även noteras att Ajax har gjort 19 mål på de 4 senaste ligamatcherna, och de 9 senaste målen har kommit från 9 olika målskyttar.

På onsdag väntar hemmamatchen mot Bayern München där Ajax kan vinna gruppen genom att vinna matchen. Hur läget är med Onana, van de Beek, Dolberg och Ziyech inför det är osäkert till olika grader, mer om det längre fram.

Matchfakta

PEC Zwolle 1 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Huntelaar '22, 0-2 de Jong '32, 1-2 självmål Schöne '44, 1-3 Schöne '69, 1-4 Tadic '89
Gula kort: de Ligt, Tagliafico, van Duinen, Tadic, Genreau
PEC Zwolle: van der Hart; van Polen, van den Berg (Elbers '73), Lam, Paal; Ehizibue, Bouy, Leemans (Genreau '62); Namli, Flemming, van Duinen
Ajax: Onana (Lamprou '41); Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico; van de Beek (Labyad '33), Schöne (Wöber '79), de Jong; Neres, Huntelaar, Tadic