PSV 1 - 2 Ajax: Uppoffringar, drömmål, VAR-debatt, tio minuters stopptid och första segern i Eindhoven på sex år
Brian Brobbey firar sitt uppoffrande mål.

Ajax tog tillbaka serieledningen idag efter en både seg och händelserik De Topper som slutade med Ajax första seger i Eindhoven på flera år.

20 mars 2016 nickade Arkadiusz Milik in 0-1 i matchinledningen på ett inlägg från Joël Veltman. I slutet sköt Anwar El Ghazi in 0-2 i krysset. Frank de Boer satt på tränarbänken, Davy Klaassen bar kaptensbindeln och i startelvan fanns även bland andra Amin Younes, Mitchell Dijks, Mike van der Hoorn och Nemanja Gudelj. Det var senaste gången Ajax vann på Phillips Stadion i Eindhoven. Tills idag.

Mycket var på spel i den tidiga seriefinalen idag. Trots den förkrossande målskillnaden 59-4 låg Ajax inför matchen bara tvåa i ligan, till följd av onödiga förluster mot Utrecht och AZ och kryss mot Twente, Heracles och Go Ahead Eagles. PSV fann sig tack vare det i 1 poängs serieledning trots fyra förluster och 48-26 i målskillnad, då de bara har spelat en oavgjord match.

Förutom Sébastien Haller (och André Onana) som spelar Afrikanska Mästerskapen, skadade Mohammed Kudus och långtidsskadade Maarten Stekelenburg och Sean Klaiber hade Erik ten Hag en i övrigt frisk trupp spelare att välja på idag och ställde upp med samma startelva som förra helgen. PSV:s tränare Roger Schmidt å sin sida gnällde över hur hans trupp var mycket mer tyngd av skador vilket gjorde Ajax till ännu större favoriter i hans ögon. Man kan tycka att Schmidt kanske borde se över hur han tränar sitt lag med tanke på hur absurt många förslitningsskador PSV:s spelare ådragit sig sen han tog över tränarsysslan i klubben,

Schmidts taktik var tydlig från start: 11 man i försvaret och en centrerad presslinje i syfte att göra det svårt för Ajax att utnyttja mitten av planen. Ajax tvingades ut på kanterna och det var inte mycket till skönspel. Inte minst då båda spelmotorerna Ryan Gravenberch och Daley Blind gjorde undermåliga insatser.

Första gången det överhuvudtaget hettade till framför något mål var nästan en halvtimme in i matchen när Steven Berghuis slog en inläggsfrispark som tog en lurig studs upp i ribban och så när oavsiktligt gick in i mål.

Ajax var ändå det spelförande laget och började pressa tillbaka PSV mer och mer i den första halvleken. En som gjorde mycket nytta var Brian Brobbey som slet och sprang mycket i centerpositionen. En hård smäll i en närkamp gjorde dock att han haltade runt och Ajax fick förbereda ett byte. Men innan det genomfördes visade Brobbey upp offervilja och gav allt han hade. När Dusan Tadic skruvade in ett inlägg från vänster smög Brobbey upp bakom två PSV-backar, tog avstamp på sitt onda ben och nickade distinkt in ledningsmålet. Under målfirandet föll han till marken igen och fick genast bytas ut mot Danilo.

Danilo må kunna ha fyramålsmatcher mot amatörlag i cupen men mot svårare motstånd som PSV har han inte lika mycket att ge. Han var i stort sett osynlig och saknaden av Brobbey gjorde Ajax spel lidande.

PSV var nära att kvittera innan paus när Armando Obispo nickskarvade en hörna till sin mittbackskollega Olivier Boscagli, men Boscaglis avslut gick rakt på Remko Pasveer.

Jurriën Timber, som var en av planens bästa spelare, stod i andra halvlek oturligt nog för ett stort misstag. Som siste man drällde han med bollen och tappade den till Cody Gakpo. Gakpo spelade tillbaka till Marco van Ginkel som hittade fram Mario Götze som sköt in 1-1.

Matchen fortsatte vara rätt seg, Ajax var inte bra och PSV var bara intresserade av att försvara. Men så, plötsligt, kom ett förlösande drömmål. Daley Blind höll bollen kvar i spel vid sidlinjen (eller?) och så småningom ledde det fram till att Noussair Mazraoui med vänstern fick en pang träff från distans och pangade bollen stolpe in i mål. Vilt jubel från Ajax, vilda protester från PSV som var övertygade om att bollen var ute över sidlinjen i situationen före målet. En lång VAR-koll följde. Ingen kameravinkel rakt ovanför, eller helt i linje med sidlinjen, fanns utan bara sneda vinklar från olika håll. På en såg bollen ut att vara över, på en annan som att hela bollen inte var över. Såvida 100 % bevis för att domarens beslut i första läget var fel finns så ska VAR fria, viÁllket de nu valde att göra eftersom de inte med 100 % säkerhet kunde säga att bollen var över sidlinjen.

Ilskan i PSV-lägret var stor över detta, noterbart urusule förloraren Roger Schmidt gastade till fjärdedomaren "Hey, hey, just give the cup to Ajax today already!" vilket mikrofon och kamera vid sidlinjen snappade upp. Lagkaptenen Marco van Ginkel var också helt oförstående till beslutet och tvärsäker på sin sak när han efter matchen fick se en repris ur den sneda kameravinkel som gjorde att det såg ut som att bollen över linjen.

Dömt är dömt, och Schmidt och hans lag borde kanske lägga visst fokus på sig själva också. Trots att domare Danny Makkelie la till hela 9 minuters stopptid (och sedan väntade 1 minut extra innan han blåste av) var PSV totalt oförmögna att få till något strukturerat anfallsspel för att kvittera matchen igen. Det kändes inte ens farligt under den långa stopptiden, vilket är rätt talande.

Segern gör att Ajax återtar serieledningen, 2 poäng före PSV och 6 poäng före Feyenoord. Härnäst för Ajax väntar Heracles Alemlo 6 februari.

Matchhjälten Noussair Mazraoui var efter matchen öppen i en intervju: "Jag vill inte ljuga för folk, om en har ett halvår kvar på kontraktet och inte har förlängt så kan ni nog räkna ut det själva. Jag har spelat här i 16 år och det känns som ett bra tillfälle att prova någonting nytt. Chanserna att jag stannar i Ajax är små, kanske 5 %."