Lagbanner
Rättssak mellan Abdelhak Nouris familj och Ajax
Ajax och familjen Nouri har inte kommit överens om kompensation för Appies hjärnskador.

Rättssak mellan Abdelhak Nouris familj och Ajax

Abdelhak Nouris familj och Ajax har inte lyckats komma överens om vad för kompensation familjen ska få efter att den bristande läkarvård "Appie" fick på planen efter sin hjärtattack den 8 juli 2017 ledde till att han fick allvarliga och permanenta hjärnskador. Det gör att det nu blir en rättssak av det hela då familjen lagt fram sitt ärende hos holländska fotbollsförbundets arbitrationskommitté.

Läkarvården Abdelhak "Appie" Nouri fick på planen efter att han fick en hjärtattack under träningsmatchen mot Werder Bremen den 8 juli 2017 var undermålig vilket bidrog till att Nouri led allvarliga och permanenta hjärnskador. Tre och ett halvt år senare har Nouri vårdbehov 24 timmar om dygnet, kan inte tala eller gå etc.

Ajax erkänner skuld som ansvarig för läkarvården på planen. Det ledde bland annat till att klubbläkaren Don de Winter fick lämna sitt jobb och klubbens standarder och praxis för läkarvård fick en rejäl översyn. Sedan händelsen har Ajax och familjen Nouri fört samtal om hur familjen ska kompenseras för det som inträffade. Man har dock inte kunnat komma överens om det hela vilket lett till att familjen Nouri nu lagt fram sitt ärende hos KNVB:s (holländske fotbollsförbundet) arbitrationskommitté.

"Bristerna (i läkarvården på planen, reds. anm.) fick följden att Abdelhak nu är permanent beroende av vård och omsorg från andra och att han inte kan visa hur hans lovande karriär som fotbollsspelare hade gått," säger Nouris advokater John Beer och Lucas Hogeling i ett uttlande.

"Ingen summa kan kompensera för hur vi förlorade 'den gamla' Abdelhak och hans fotbollskarriär. De vilda spekulationerna om familjen Nouris krav på kompensation har lett till reaktioner på felaktiga grunder och ogrundade spekulationer. Detta har påverkat familjen djupt och går emot Abdelhak och allt han står för," säger familjens talesperson Khalid Kasem. Detta rörande de vilda spekulationer som varit igång i holländsk press de senaste veckorna efter att det kom ut att det gick mot en rättssak av det hela. TV-personligheten Johan Derksen exempelvis (som är i ständigt blåsväder då han alltid kastar ur sig ogrundade påståenden och häver ur sig rasistiska uttalden för jämnan vilket ledde till att hela landslaget bojkottade hans program 2019) sade sig ha källor på att familjen Nouri krävde helt astronomiska summor.

Advokaterna Beer och Hogeling säger att kompensationssumman gäller: "Framför allt vårdkostnader, kompensation för förlorad inkomstkälla och immateriell skada i skadestånd för lidande."

Ajax fortsatte betala ut lönen för Nouris kontrakt till hans familj fram till sommaren 2020 då kontraktet löpte ut, den automatiska kontraktsförnyelsen stoppade man i samförstånd med familjen som en del av samtalen om framtida kompensation.

Läs allt som hänt runt Abdelhak Nouri sedan kollapsen genom att klicka på "Appie 4-ever" i vänstermenyn.

#StayStrongAppie

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-21 19:37:34
Author

Fler artiklar om Ajax