Reseguide
Res till Amsterdam och upplev fantastisk fotboll i en fantastisk stad.
Matchbiljetter
Johan Cruijff Arenas kapacitet är i skrivande stund 54 033 åskådare efter flera renoveringar som utökat antalet platser på senare år, fler sittplatser har lagts till och under 2016-2017 har man gradvis utökat antalet ståplatser via så kallad safe standing.
Enklaste sättet att köpa biljetter är via Ajaxs officiella hemsida ajax.nl. Hemsidan inklusive biljettförsäljning finns i engelsk version men då den holländska versionen är mer detaljerad rekommenderas den, den här guiden kommer utgå ifrån den och förhoppningsvis täcka över eventuella språkförbistringar. Ni når biljettköp genom att gå in på ajax.nl, klicka på Tickets & Support i huvudmenyn längst upp och sedan klicka er vidare till Ajax Online Kaartverkoop i vänstermenyn. Eller klicka här för att direktlänkas till den sidan.
Där finner ni en enkel punktlista på hur man går till väga, rakt översatt lyder den:
1. Klicka på Online kaartverkoop
2. Välj match och klicka på ’bestel’
3. Logga in eller registrera ett konto
4. Skriv in barcode i fältet (detta steg kan förbises)
5. Välj en läktarsektion och pris
6. Välj biljettantal
Klickar man på Online kaartverkoop kommer man till en sida med alla hemmamatcher (thuiswedstrijden). Välj helt enkelt en match och tryck på ”koop ticket” dvs köp biljetter. Ni kommer då vidare till en sida med en översiktskarta över arenans läktare och över den kan man klicka på antingen välj plats själv (Kies zelf je plaats) eller gå vidare med snabbval (Ga door met snelkeuze). Under läktarkartan hittar ni en prislista (Prijslist) för olika sektioner. För mer information om olika sektioner, se nedan.
Snabbval fungerar som det brukar göra, välj antal biljetter och så föreslås platser automatiskt, sen kan man välja mer specifikt en viss läktare och få förslag på den läktaren. Väljer man plats själv får man då först klicka på läktarsektion och sedan välja plats(er). Klicka sedan på ”Toevoegen aan winkelwagen” för att lägga biljetterna i kundvagnen. Biljetterna reserveras i 20 minuter, slutförs inte betalningen inom tidsramen får man börja om. Ni ser då också att Print@Home är det förvalda ”uthämtningssättet” för biljetterna, dvs att man skriver ut biljetterna själva. Klicka sedan på ”Naar de kassa” för att gå vidare till kassan. Logga in eller skapa ett konto (att skapa konto är gratis), fyll i all nödvändig information och gå vidare till betalsätt. Bocka i önskat betalsätt, det finns tre möjliga, iDeal, Visa eller Mastercard, smidigast för boende utanför Holland är att betala med Visa eller Mastercard. Klicka på ”Verder naar controle”. Kontrollera att allt är i ordning, bocka i rutan för ”Ik ga akkord met de Algemene voorwaarden” (acceptera de allmänna villkoren) och klicka sen på ”Kopen”, sedan betalar man som vanligt med Visa/Mastercard. Biljetterna skickas i pdf-format till mejladressen ni angivit när ni skapade konto.
Läktarsektioner
På översiktskartan som kan ses här är arenans olika läktarsektioner numrerade och färgsorterade. Biljettpriset skiljer sig på de olika sektionerna och biljettpris kan även variera något beroende på match, till toppmatcher mot Feyenoord och PSV är biljetterna dyrare, till de flesta andra ligamatcher råder enhetliga priser.
För att exemplifiera utgår jag från biljettpriserna till hemmamatchen mot FC Groningen den 19 augusti då det är en genomsnittlig match med standardpriser. Först, de fyra olika läktarna:
Zuid: Södra läktaren hyser F-Side, den största, äldsta (bildad 1976), viktigaste och mest fanatiska och högljudda av Ajaxs supportergrupper (som alla är allierade under AFCA SV). De står på nedre etage den södra läktaren, sektioner 026-028 samt 125-129. Där gäller säsongskort och det går inte att köpa lösa biljetter via hemsidan till dessa sektioner av denna anledning. Ovanför dem på övre etage håller tifogruppen South Crew till på företrädelsevis sektion 428, som därmed är svår att få biljetter till, men till någon av de närliggande kan gå. På övre etage kostar biljetterna 25 euro. På nedre gäller som sagt säsongskort.
Noord: Norra läktaren är lite speciell. Nedanför den på innerplan är handikappssektionen. På övre etage fanns tidigare två supportergrupper. I hörnet på sektion 410 stod ultrasgruppen VAK410, bildad 2001, som 2016 slog sig samman med F-Side och flyttade till Zuid efter den utökade ståplatsen. Mitt på övre etage stod North Up Alliance, en supportergrupp som formellt lade ner 1 januari 2017, de bildades för att höja stämningen på arenan i samklang med södra läktaren. Även om ingen formell gruppering finns på Noord nu kan stämningen ändå vara hög i samklang med F-Side på södra. Det är lättare att få biljetter till Noord än Zuid. Här finns också de absolut billigaste biljetterna, på sektion 112 (nedre etage, nordvästra hörnet) och 415 (övre etage, nordöstra hörnet) där sikten är begränsad, 12.50 euro. Priset för övriga sektioner på norr är 25 euro. Om Ajax vinner slantsinglingen anfaller man mot norr i första halvlek för övrigt.
West: Huvudläktaren. Här finns huvudingången E, pressläktare och de dyraste biljetterna. Tränarbänkarna finns på denna sida, sedan en renovering för några år sen är bänkarna på arenan i en brittisk dugout-stil, dvs bänkarna går liksom in i läktaren så sitter man på sektion 005 eller 006 har man nära till spelarna. Här på nedre etage finns de dyraste platserna, 55 euro för kategori B och 65 euro för kategori A. På övre etage kostar det lika mycket på West och Oost, mellan 30 och 32.50 euro beroende på sektion.
Oost: Den andra långsidan med billigare biljetter än West. Har bara två ingångar (K och M) men går smidigt att komma in via någon av de större ingångarna på Noord (B) eller Zuid (H) också. På nedre etage finns det varierande biljettpriser. De billigaste kostar runt 30 euro, det är för sektion 018, 023, 117, 118, 123 och 124. På 018 och 023 sitter man nära planen i nordöstra respektive sydöstra hörnet. 117 och 118 är i nordöstra hörnet bakom 018, de är även ”seniorläktare” där det är pensionärsrabatt (21 euro för pensionärer). Det är ett blandat klientel på dess sektioner med supportrar i alla åldrar. Biljetterna kostar 45 euro för sektion 019, 022, 119, 122 som helt enkelt är grannsektionerna till tidigare nämnda men kostar mer då de är närmre mitten. För sektionerna mitt på nedre etage, 020, 021, 120, 121 är priset 50 euro. För övre etage är som nämnt i föregående stycke priset detsamma för West och Oost, mellan 30 och 32.50 euro beroende på sektion.
De billigaste biljetterna är de med begränsad sikt och kostar 12,50 euro. De finns på 1:a och 2:a ring Noord, sektion 112 och 415. Som ni ser på kartan ligger de sektionerna i varsitt hörn på norra läktaren.
Ta sig till och runt i Amsterdam
Någon utförlig genomgång av flygresor till Amsterdam blir det inte här, det är enkelt och nog lika bra att kolla upp på egen hand, KLM och andra bolag flyger ju regelbundet till Amsterdam från Arlanda, Kastrup etc. Boka det som passar er bäst, rekommenderar personligen KLM, Hollands stora flygbolag som det går att hitta hyfsat prisvärda flighter med, sen finns såklart lågbudgetalternativ som RyanAir med.
Flygplatsen Schiphol ligger sydväst om Amsterdam, smidigaste sättet att ta sig in till stan sen (förutom taxi givetvis) är att ta pendeltåget in. Pendeln från Schiphol till centralen går för jämnan, följ skyltarna mot tågen och köp engångsbiljett i automat på perrongen och hoppa på pendeln, det brukar stå en steward och ropa in vilsna turister när pendeln kommer så det bör inte vara några problem.
Två färdmedel är Amsterdams signum: Cykeln och spårvagnen. Rekommenderas att på centralen köpa antingen ett dygnskort, ett påfyllbart kort eller ett tredagarspass att använda i kollektivtrafiken som gäller både på spårvagn, buss och metro. Tredagarspasset gäller i 72 timmar och kan ju passa bra över en helg. På spårvagnarna blippar man kortet både när man stiger på och när man stiger av. Samma kort funkar alltså även spärrarna i metron, men man kan ju säga som så att det inte direkt är svårt att planka i metron…
Cykelstaden Amsterdam har såklart massa ställen man kan hyra cyklar på enligt samma Rent-a-bike-system som finns i bland annat Malmö. Men jag rekommenderar annars att gå, i alla fall i de centralare delarna då det är lättare att hitta till fots än till cykel och det är en förbaskat fin stad att traska runt i.
Det går även att åka kanalbåtar, något undertecknad dock inte gjort så kan inte bistå med information, men det är lätt att hitta info om det i Amsterdam då det är populärt bland turister.
Ta sig till arenan
Johan Cruijff Arena ligger i Bijlmermeer sydost om Amsterdams stadskärna. Det smidigaste sättet att ta sig ut till arenan från centrum är att ta metron. Linje 53 riktning Gein går från centralstationen och stannar på bl.a. Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat och Amstelstation i centrala Amsterdam innan den stannar vid Station Bijlmer ArenA som ligger direkt i anslutning till arenan.
Boende
Precis som med flyg är detta något som är lättast att kolla på egen hand på någon av alla bokningssidor på nätet. Amsterdam är en av de mest välbesökta städerna i världen så det vimlar av hotell och vandrarhem för alla prisklasser. Givetvis dyrare ju mer centralt men det är inte omöjligt att hitta något hyfsat prisvärt som också ligger centralt. Billigare bra vandrarhem finns i t.ex. Amsterdam-Oost, Slotervaart sydväst om centrum eller Sloterdijk i nordväst och med tanke på de goda kommunikationerna gör det knappast något att bo lite utanför city, dessutom får man ju se mer av staden.
Staden Amsterdam
Amsterdam är en förhållandevis ung stad som började som en liten fiskeby vid floden Amstel för att sedan växa ut till en av världens viktigaste städer under 1600-talet som en viktig hamnstad under den holländska guldåldern. Då började också stadens berömda kanaler grävas. Staden har sen dess fortsatt expandera och har präglats av olika arkitekturstilar. Ett fåtal gotiska byggnader från tidigt 1400-tal står kvar, som De Oude Kerk, sedan utvecklades den holländska renässansstilen. Kungliga slottet byggdes i barockstil. Under 1800-talet byggdes mycket i nygotik och Jugendstil vilket präglar staden tydligt idag. Art Deco-stilen Amsterdamse School följde. Efterkrigstiden har inneburit olika moderna stilar, mest speciellt för Amsterdam är tuinstaden, "garden cities" som Slotervaart där hela kvarter som tillkom när Amsterdam expanderade byggdes enligt en viss, omdebatterad plan.
De Wallen är stadens äldsta delar och centrum av centrum. Här finns bland annat Dam, kungliga slottet, Red Light District, Amsterdam Museum, Nieuwmarkt, kyrkorna Oude Kerk och Nieuwe Kerk och i utkanten vid kanalen Singel finns Spui med ett brett utbud shopping och restauranger. Gatan Damrak leder från Dam till centralstationen i norr, gatan övergår sedan i Rokin mot syd. I öst finns de gamla judiska kvarteren vid Waterlooplein. Där ligger också nationaloperan och baletten, Rembrandthuis och Botaniska trädgården.
Kanalområdet Grachtengordel ringar in De Wallen. Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht och Singelgracht ligger som halvmåneformar utanpå varandra och bildar detta populära område fyllt med restauranger, affärer och sevärdheter. Innanför Singel finns Koningsplein, Bloemenmarkt, den gamla fina bion Pathé Tuschinski och Rembrandtplein. Här finns också Reguliersdwarsstraat, Amsterdams gaygata. Innanför Keizersgracht finns Huis Marseille, Cromhuthuis och Kanalmuseet. Innanför Prinsengracht finns Anne Frank-huset, Westerkerk, Homomonument och shoppingdistriktet Negenstraatjes (De nio gatorna). Innanför Singelgracht finns Leidseplein, det stora torget vid sidan av Dam med många barer, caféer, restauranger och coffeshops runt om. Populära The Bulldog ligger precis på Leidseplein, där stod åtminstone förut Kenny Tetes pappa bakom bardisken.
Precis söder om Grachtengordel ligger det gamla arbetarklassområdet De Pijp där det också finns trevliga caféer, barer och restauranger och lite mindre turister än i kanalområdet. Här finns också Sarpathipark och loppisen Albert Cuypmarkt. Väst om Prinsengracht finns ett annat gammalt arbetarklassområde, De Jordaan som nu har många konstgallerier och kaféer.
Precis sydväst om Leidseplein ligger Museumplein (se nedan) och Vondelpark, Amsterdams största park. Väster om Grachtengordel finns Oud-West (gamla väster) som är fint att strosa runt i. Sydost om Waterlooplein fortsätter spår av de gamla judiska kvarteren och flera mindre parker finns här och zoot ARTIS. Fortsätter man sydost kommer man till Watergraafsmeer, helig Ajax-mark (se nedan).
Museer och andra sevärdheter
Amsterdam har många museer av olika slag värda ett besök. På Museumplein ligger Rijksmuseum (Nationalmuseet), van Gogh-museet och Stedelijk Museum (Modern konst) på rad. Amsterdam är en av världens främsta konstnärsstäder efter den holländska storhetstiden på 1600-talet då man hade konstnärer som Rembrandt och Vermeer och dessutom den första moderna konstmarknaden. På slutet av 1800-talet levde Vincent van Gogh som låg före sin tid med en förexpressionistisk stil. 1917 bildades De Stijl i Holland, en stilriktning inom konst och arkitektur med ett nytt sätt att se på yta och linjer. Alla tre museer är definitivt värda att besöka, på Rijksmuseum finns tavlor av Rembrandt, Vermeer och alla andra holländska mästare, van Gogh-museet förklarar sig själv och på Stedelijk finns senare konst både av holländska och internationella konstnärer.
Andra konstnärliga museum finns också som fotografiska Huis Marseille och Cromhouthuis (Cromhout-familjens konstsamlingar) vid Keizersgracht och Rembrandthuis nära Waterlooplein.
Anne Frank-huset vid Prinsengracht är också ett populärt besöksmål. Det finns också Jewish Historical Museum mitt i de gamla judiska kvarteren vid Waterlooplein. Amsterdam Museum i Spui finns också och tog nyligen in bilden av Appie Nouris pappa under stödmanifestationen för sin son i sina samlingar.
Dam med kungahuset är annars en stor turistfälla som kanske intresserar. Och apropå turistfällor – Red Light District.
De Oude Kerk byggd 1213 och De Nieuwe Kerk byggd sent 1300-tal/tidigt 1400-tal förtjänar också att beskådas.
Restauranger och barer
Amsterdam har ett oändligt utbud av restauranger, barer, caféer, coffee shops och annat uteliv som kan upptäckas på egen hand. Här kommer några tips:
Längst ner på shoppinggatan Damrak/Rokin ligger Rembrandtplein med många olika restauranger och barer där man parkera sig både för att äta och dricka. Baren De Heeren van Aemstel som alltid har liveband rekommenderas.
Det större torget Leidseplein råder samma sak på med t.ex. The Bulldog och De Balie och massa andra ställen ofta med uteserveringar precis vid kanalen. För whiskeyfantasten ligger L&B, ett whiskeycafé med ett brett sortiment, här på Korte Leidsedwarstraat.
I matväg förknippas kanske Holland mest med snabbmat i form av pommes med majonnäs, något man knappt kan lämna Amsterdam utan att äta. Finns massvis av hak över hela staden, men speciellt kan Vlaams Friteshuis Vleminckx vid Spui rekommenderas, om inte kön är för lång. Ett annat tips är surinamesiska snabbmatsstället Roopram Roti som finns på två ställen, Van Woustraat i De Pijp i närheten av Sarphatipark och Eerste van Swindenstraat just öster om Oosterpark.
Restaurant Blauw ligger precis vid Vondelparks sydvästra hörn på Amstelveenseweg, en indonesisk restaurang med riktigt god mat och dryck.
Ett par vegetariska/veganska tips: Vegan Junkfood Bar på Marie Heinekenplein i De Pijp har fantastiska burgare. Spirit Amsterdam på Czaar Peterstraat strax nordost om ARTIS har en mycket god vegetarisk buffé med många speciella rätter som man inte hittar var som helst direkt.
Etiopiska Lalibela på Eerste Helmerstraat, en sidogata till stora gatan Overtoom i Oud-West, strax norr om Vondelpark, är också en trevlig matupplevelse.
Ett tips för frukost är Bakhuys på Sarphatistraat vid Weesperplein ett bageri/kafé med ett gott och brett utbud med fint nybakt bröd varje morgon.
Ajax Amsterdam
Utöver att gå på match, vad finns det mer med Ajax-anknytning att göra i Amsterdam?
De Toekomst, tränings- och ungdomsanläggningen är hjärtat i Ajax. Förutom att se a-laget spela, varför inte passa på att se morgondagens stjärnor spela för en billigare peng? Jong Ajax, spelar sina hemmamatcher i Jupiler League, Hollands nästhögsta division, på De Toekomsts huvudplan. Man kan också se t.ex. U19-lagets matcher. I april varje år arrangerar Ajax U17-turneringen ABN Amro Future Cup förutom Ajax har tidigare år bland andra Anderlecht, Barcelona, Arsenal, Juventus, Chelsea, Real Madrid deltagit. Turneringen som består av gruppspel + semifinal, bronsmatch och final pågår över en helg, fredag-söndag och man kan antingen köpa ett biljettpass som gäller hela helgen eller endagspass, båda för en billig peng.
Ajax Vrouwen, damlaget som startades 2014 och som vann dubbeln 2016-17 bidrog med sex spelare till truppen som vann EM-guld på hemmaplan 2017. De spelar också sina hemmamatcher på De Toekomst.
Man kan också boka en guidad tur på Johan Cruijff Arena där man får gå in i omklädningsrummet, in till planen och sedan se Ajaxs Gallery of Fame.
Klassisk Ajax-mark finns i Watergraafsmeer, sydost om centrum. Där låg Ajax gamla arena De Meer som man spelade på mellan 1934 och 1996. Arenan revs 1998, området har nu ett modernare multisportkomplex. Alla broar över vattendragen i området är uppkallade efter spelare i Ajaxs legendariska 70-talslag och på en husfasad i korsningen Anfieldroad/Wembleylaan, just vid sidan av stora Middenweg, finns en gigantisk väggmålning föreställande Johan Cruijff. Ta 9:ans spårvagn riktning Diemen och hoppa av på Brinkstraat så är du där. Precis i närheten ligger stadsdelen Betondorp där Johan Cruijff växte upp på Akkerstraat. En annan bit Ajax-historia finns söder om Vondelpark, i stadsdelen Stadionbuurt ligger Olympiastadion där Ajax spelade sina större Europamatcher.
Tack till Jerry Jansen som bidrog med flera goda tips till denna guide.