RKC Waalwijk 0 – 1 Ajax: Enorm klasskillnad men liten seger
Dusan Tadic är avgörande för Ajax.

Ajax besegrade RKC Waalwijk ikväll men trots en enorm klasskillnad och ett enormt spelövertag har Ajax fortfarande problem att förvalta sina chanser till mål. Segern gör dock att man fortfarande kan avgöra ligan den 25 april mot AZ Alkmaar i omgång 30, men först krävs också en seger hemma i hängmatchen mot FC Utrecht som ska spelas den 22 april.

Ajax har efter landslagsuppehållet gjort två mindre bra insatser, först i bortavinsten mot SC Heerenveen (1-2) samt i årets första förlust hemma mot Roma i torsdags (1-2) där man trots hyffsat spel och många klara målchanser inte lyckades göra fler mål. Därför var det kanske inte en så stor överraskning att Erik ten Hag inte valde att rotera laget och vila spelare från start idag mot RKC då han ville hålla i gång rytmen i laget, trots att det var RKC man ställdes mot som i alla fall på pappret får ses som ett av de enklare motstånden i ligan. Den enda förändringen från matchen mot Roma i torsdags var att Sébastien Haller (som inte är registrerad för Europa League) var tillbaka i startelvan i stället för David Neres, som stod för en svagare insats i veckan, vilket gjorde att Dusan Tadic flyttades ut till sin vänsterytterposition igen.

Maarten Stekelenburg har missat de senaste två matcherna med en lättare knäskada efter att han landade illa på sitt knä under uppvärmningen inför matchen mot Heerenveen förra helgen. Han har tränat de senaste dagarna men anses inte vara helt redo för spel ännu, vilket gjorde att tredjemålvakten Kjell Scherpen försatte vakta målet idag. Noussair Mazraoui är tillbaka i träning efter sin ögonskada men är inte heller han riktigt matchklar ännu vilket gör att Devyne Rensch försätter som högerback, där han har varit strålande under våren. Daley Blind missar resten av säsongen på grund av en fotledsskada och André Onana avtjänar en längre avstängning för dopingbrott.

Ajax började med ett sedervanligt högt bollinnehav och RKC sjönk ner lågt för att gå på kontringar. Efter tio minuter fick man en vass sådan efter en Ajax-hörna där man kom med flera man mot Ajax-målet, men Rensch hann bryta i grevens tid precis innan Lennerd Daneels skulle avsluta mot mål. RKC visade både här sin taktik och att man kan hota Ajax med den, men skulle så göra väldigt få gånger i matchen. Direkt efter kontringen när vi fortfarande kollade på reprisen hittade Edson Alvarez Tadic i djupet med en underbar genomskärare som friställde Tadic med RKC:s målvakt Kostas Lamprou som rusande ut från sitt mål, Tadic försökte lobba in bollen men den före detta Ajax-målvakten Lamprou fick vantarna på bollen och kunde sen fånga upp den.

Men 0-1-målet skulle komma bara ett par minuter senare när Tadic fick bollen ute på sin vänsterkant, slog ett högt inlägg in i straffområdet där Haller sträckte ut ett av sina långa ben och stötte in bollen bakom Lamprou. Frågan vi ställer oss: Hur längesen är det Tadic varken gjorde mål eller assist i en match för Ajax? Detta var hans 21:a assist för Ajax denna säsongen i alla turneringar och det var Hallers åttonde mål sedan han anslöt till laget i januari. Efter målet var det endast spel mot RKC:s mål som var hårt tillbakapressade och Ajax skapade flera fina chanser. Bland annat hittade Tadic Klaassen med en fin djupledsboll som Klaassen placerade i mål, men målet blev bortdömt då Klaassen var en meter offside. Resultatet höll sig halvleken ut där Ajax spelade hyffsat och skapade flera fina chanser man kanske borde ha gjort fler mål på.

Andra halvlek fortsatte precis som den första med ett enormt övertag för Ajax både i bollinnehav och i halvchanser. Klasskillnaden mellan lagen var stor och tydlig men trots detta fortsatte Ajax problem man haft sedan landslagsuppehållet i att förvalta sina chanser till mål. Men då RKC inte hotat Ajax-målet alls sedan Daneels friläge efter tio minuter i den första halvleken kändes det ändå som en trygg ledning. Efter en timmens spel var tyvärr Rensch tvungen att byta efter att han blev liggande i gräset och höll sig mot baksidan av låret efter en löpduell mot Ola John på högerkanten, han ersattes av Sean Klaiber samtidigt som David Neres kom in istället för Antony.

I den 73:e minuten kom RKC:s bästa chans i matchen. Martinez drog på sig en frispark och gult kort strax utanför Ajax straffområde som sedan inbytte Cyril Ngonge sköt rakt i ribban i Scherpens vänstra hörn, bollen gick ut till en retur som i slutänden blev ganska ofarlig. Hade Ngonges frispark gått lite lägre hade det varit 1-1 då Scherpen var överspelad och inte alls var i närheten av bollen och man blev där påmind om hur skör en 0-1-ledning kan vara trots det enorma spelövertaget Ajax hade.

Mohammed Kudus, som kom in tidigt i andra halvlek istället för Klaassen, gjorde ett piggt inhopp och ser ut att närma sig sin fina form han hade i höstas innan sin knäskada som höll honom borta flera månader. Han var inblandad i de flesta chanser och halvchanser Ajax hade i sista tredjedelen av matchen och frågan är om han idag spelade till sig en startplats på mittfältet inför returen mot Roma på torsdag, då Rensch är avstängd (kanske också skadad) och Alvarez lär ta klivet ner i backlinjen samtidigt som Timber tar klivet ut som högerback istället för Rensch.

Trots ett enormt spelövertag och flera chanser slutar matchen 0-1 till Ajax och segern mot RKC ikväll innebär att man behåller sin elvapoängsledning i ligan som gör att man fortfarande kan avgöra ligan hemma mot AZ Alkmaar den 25 april på Johan Cruijffs födelsedag, en match man också kommer att släppa in en publik på 7500 personer. Nästa söndag är det cupfinal mot Vitesse men nu får Ajax lägga allt fokus på returen borta mot Roma på torsdagskväll, då man ska försöka vända ett mycket besvärligt resultat efter 1-2 förlusten hemma i Amsterdam som göra att man måste vinna i Rom med minst två mål.