Lagbanner
Roma 1 - 1 (3 - 2 tot.) Ajax: Faller på eget grepp
Erik ten Hag lyckades inte ikväll.

Roma 1 - 1 (3 - 2 tot.) Ajax: Faller på eget grepp

Trots total dominans vad gäller bollinnehavet kunde Ajax inte vända på steken efter det frustrerande resultatet i Amsterdam. Få spelare kom upp i nivå när det behövdes som mest och Ajax Europa League-äventyr tar snöpligt slut i kvartsfinalen.

Efter den frustrerande 1-2-förlusten hemma förra veckan var läget glasklart på förhand ikväll. Roma kunde försvara sin ledning och Ajax behövde gå framåt för att göra minst två mål. Erik ten Hag behövde pussla ännu mer i startelvan än de senaste veckorna då, förutom sedan tidigare dopningsavstängde André Onana, oregistrerade Sébastien Haller, skadade Daley Blind och Noussair Mazraoui, saknades nu även avstängde Devyne Rensch. ten Hag valde, något överraskande, att starta Sean Klaiber på högerbacken istället för att rumstera om och flytta ut Jurriën Timber. I övrigt var det den väntade startelvan.

Ajax tog kommandot direkt men det var faktiskt Roma som kom till en bra chans först och bollen hamnade till och med i mål, men Jordan Veretouts fullträff vinkades direkt bort för offside då Timber skickligt klivit upp och ställt fransmannen på fel sida.

Den första chansen för Ajax kom några minuter senare när Roma-målvakten Pau Lopez, skicklig med händerna men svag i spelet med fötterna, spelade ut bollen rakt till Antony. Antony spelade in till Davy Klaassen vars skott blockerades av en Roma-back. Några minuter senare var Antony involverad igen när han spelade fram Klaiber på högersidan och Klaiber hittade in i boxen med ett inspel till Dusan Tadic men hans avslut gick rakt på Lopez.

Sen började det tryta för Ajax vad det gällde målchanser i den första halvleken. Klaiber fick snart utgå med en hamstringskada och ersattes av Perr Schuurs, då fick Timber kliva ut som högerback. Schuurs, som varit petad ett bra tag nu, gjorde ett oväntat bra inhopp med bra uppspel och säkerhet bakåt.

Roma var betydligt bättre än de var förra vecka, de låste mitten för Ajax mycket bättre och var säkrare i försvarsspelet än i Amsterdam. Vilket bara stärker känslan alla redan hade för sju dagar sen, att Ajax inte hade råd att missa så många chanser som man gjorde i första matchen för nu hade Roma lärt sig och stängde till bättre. Kombinerat med att Ajax själva spelade väldigt dåligt blev matchen inte det Ajax ville ha.

ten Hag behövde förändra och gjorde det direkt till andra halvlek, Antony byttes ut för Brian Brobbey. Om det var rätt val att ta ut Antony istället för David Neres kan diskuteras, Antony var involverad i de två bästa målchanserna Ajax hade i första halvlek men var också ojämn, medan Neres hade svårt att skapa något men var rätt bra på att löpa i djupet och ta ner bollar. Kanske hoppades ten Hag på ett moment av briljans från Neres på den stora scenen vilket vi sett förr.

Brobbey-bytet gav snabbt effekt i alla fall. Schuurs slog en ljuvlig hög djupledsboll för Brobbey som löpte in mellan Romas mittbackar, kyligt lyfte bollen över utrusande Lopez och sedan kunde övervaka dess väg in i mål. 0-1 i matchen och 2-2 i dubbelmötet. Roma fortfarnade vidare på bortamål vid den ställningen men nu hade Ajax blodad tand.

Och snart fick man in bollen i mål igen. Nicolás Tagliafico och Edson Álvarez vann dueller högt, just utanför Romas straffområde och Álvarez spelade bollen fram till Brobbey vars skott Lopez räddade. Returen gick ut till Tadic som kallt placerade in den i hörnet till 0-2. Roma-spelarna protesterade vilt och domaren Anthony Taylor gick till slut ut och kollade på VAR-skärmen. Tagliafico hade fällt Henrikh Mkhitaryan i närkampen före målet och Taylor valde att döma bort målet.

Det kändes som att Roma fick en ny tro på det efter VAR-ingripandet medan det för Ajax blev det motsatta. Spelet gick i lås igen, Roma försvarade sig bra och Ajax hade otroligt svårt att komma någon vart.

För att satsa mer framåt valde ten Hag sedan att byta utan Álvarez, det defensiva ankaret på mittfältet, för Mohammed Kudus. Den unge ghananen som var så bra i början av säsongen innan sin meniskskada gjorde dock ett uruselt inhopp. Bytet förbättrade inte Ajax offensiv alls utan tjänade bara till att göra laget mer sårbara bakåt, och det blev ödesdigert. En omställningschans räckte för Roma som tog den och hade det rätta flytet med sig när Davide Calafiori kom fram på vänsterflanken. Timber halkade vilket gav honom utrymme att slå in bollen i boxen, där bollen oturligt styrde på Ryan Gravenberch så den hamnade framför fötterna på Edin Dzeko som trots allt har kvar sin killerinstinkt i straffområdet och sköt in 1-1-målet i matchen och 3-2 totalt.

Då behövde Ajax göra ett till mål för att ens lyckas ta det hela till förlängning. Likväl hade man förtvivlat svårt att skapa någonting framåt. Och när grundspelet inte fungerar för Ajax är man chanslösa i ett sånt här läge, för då känner sig ten Hag till slut tvingad till att göra desperationsbyten, iskalle Neres gick ut och Oussama Idrissi, som lyckats med exakt noll i Ajax-tröjan så här långt, kom in och dessutom byttes Schuurs ut igen för att sätta in Lassina Traoré och alltså ha två centrar i boxen att slå bollar på, vilket aldrig någonsin lyckas för Ajax. Så heller inte den här gången, någon forcering blev det inte tal om. Från minut 70 och framåt hade Ajax bara ett enda skott. 1 skott. Totalt alltså. Och det var Kudus värdelösa långskott i desperation när 30 sekunder återstod av stopptiden och han hade sex lagkamrater framför sig. Ajax sista skott på mål, eftersom Tadic mål togs bort av VAR, var Brobbeys mål i 49:e minuten. Efter det oroade man alltså inte ens Lopez.

Ett tråkigt slut på Europa League-äventyret för Ajax. Kanske blev det helt enkelt för svårt i slutändan utan idel nyckelspelare i Onana, Haller och Blind. Men likväl känns det väldigt frustrerande att laget var så dåligt idag. Även om en av Blinds främsta, och mest underskattade, egenskaper som fotbollsspelare är hans förmåga att göra sina medspelare bättre, är det ju inte rimligt att i princip alla spelar långt under sin förmåga ikväll. Schuurs gjorde det bra, Timber och Martínez var hyfsade, Stekelenburg gjorde inget fel, Álvarez var okej, Antony var upp och ner. Resten var aktivt dåliga. Brobbey är jättebra första minuterna när han kommit in, gör målet och inblandad vid det bortdömda, men efter det lyckas han inte med någonting, vinner inte duellerna där framme eller lyckas suga fast bollarna som man behövde. Tadic kämpar och försöker men kom inte upp i sin normala standard. Neres, Klaassen, Gravenberch och Kudus skapade ingenting och Tagliafico var mest övertaggad.

Härnäst för Ajax väntar cupfinalen mot Vitesse kl 18:00 på söndag, en final man börjar bli oroad inför.

Matchfakta

Roma 1 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Brobbey '49, 1-1 Dzeko '72
Gula kort: Ibañez, Veretout, Mancini, Dzeko, Cristante, Tagliafico, Martínez
Roma: Lopez; Karsdorp, Mancini, Cristante, Ibañez, Calafiori (Villar '80); Veretout, Mkhitaryan (Pedro '87), Diawara; Dzeko (Mayoral '80), Pellegrini
Ajax: Stekelenburg; Klaiber (Schuurs '22, Traoré '83), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Álvarez (Kudus '69), Gravenberch; Antony (Brobbey '46), Tadic, Neres (Idrissi '83)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-15 23:41:38
Author

Fler artiklar om Ajax