Lagbanner
Silly season: Ajax nära ro i land två nyförvärv, intresset ökar runt Schuurs och Traoré
Perr Schuurs fina spel i U21-EM har imponerat på scouter från Napoli bland annat.

Silly season: Ajax nära ro i land två nyförvärv, intresset ökar runt Schuurs och Traoré

Inte bara EM finns på horisonten, också en intensiv transfersommar. Ajax har redan förstärkt målvaktssidan med Vitesses rutinerade keeper Remko Pasveer, och har nu även unge Jay Gorter på väg in på den fronten. Samtidigt är både André Onana och Kjell Scherpen på väg bort från klubben. Ajax ser ut att trumfa bland andra Manchester United i striden om FC Nordsjællands stjärna Kamaldeen Sulemana, men klubben följer också fler yttrar som Steven Bergwijn och Steven Berghuis. Perr Schuurs imponerande

Klara övergångar in:

Remko Pasveer från Vitesse på fri transfer

38-årige Pasveer är en rutinerad målvakt som bara blivit bättre med åren. Efter många säsonger i Heracles Almelo och några som reserv i PSV har han de senaste åren varit förstemålvakt i Vitesse och utsågs den gångna säsongen till klubbens bästa spelare när de slutade fyra i Eredivisie. Ansluter på fri transfer som ett tryggt och säkert alternativ till Maarten Stekelenburg.

Klara övergångar ut:

Noa Lang till Club Brügge för 6 miljoner euro

Rent formellt var Lang bara på lån hos Club Brügge den gångna säsongen, med en permanent övergång denna sommar redan avtalad. Lang har gjort succé i Begien där han blev utsedd till årets spelare när Club Brügge vann ligan. Ingen bra affär av Ajax.

Razvan Marin till Cagliari för 10 miljoner euro

Rumänen floppade i Ajax och har kommit mer till sin rätt i Serie A. Likt Lang är detta en övergång som egentligen gjordes förra året men rent formellt bestod av ett lån det första året med en permanent övergång sen tidigare bestämd.

Brian Brobbey till RB Leipzig på fri transfer

Det var en jäkla soppa Mino Raiola kokade ihop här. I över ett år försökte Ajax förlänga centertankens kontrakt men det drog ut på tiden och till slut brast förhandlingarna. Sedan tog det en ny vändning och Brobbey sa att han skulle förlänga men så vände det igen och plötsligt hade han skrivit på för RB Leipzig. Sen dess har både succétränaren Julian Nagelsmann, som Brobbey framhöll som en stor anledning till att han valde Leipzig, och sportchefen som värvade honom lämnat klubben. Det ryktades att Brobbey ångrat sig igen och att Ajax tittade på möjligheten att köpa tillbaka honom direkt, men RB Leipzig vill inte höra på det utan räknar med Brobbey i laget kommande säsong.

Oussama Idrissi tillbaka till Sevilla, slut på lån

Forne AZ-spelaren lånades in i januari som reserv efter att Quincy Promes lämnat klubben. Spelade sparsamt under våren och lämnar nu när låneavtalet löpt ut.

Quinten Timber till FC Utrecht på fri transfer

Jurriëns tvillingbror har också imponerat i Jong Ajax där han spelat mittfältare och högerback. Satt med på bänken i a-laget flera gånger men fick inte debutera. Lämnar nu för FC Utrecht i hopp om att etablera sig i Eredivisie där och säger sig hoppas en dag återvända till Ajax.

Neraysho Kasanwirjo till FC Groningen på fri transfer

Lovande mittback som var given i Jong Ajax startelva i Keuken Kampioen Divisie men inte fått a-lagsdebutera ännu. Går nu till Groningen i hopp om att etablera sig i Eredivisie där. Samma väg gick Deyovaisio Zeefuik (nu i Hertha Berlin), Kaj Sierhuis (nu i Stade de Reims), Django Warmerdam (nu i Utrecht) och Azor Matusiwa (nu Groningens kapten)

Daan Reiziger till Vitesse på fri transfer

Ung målvakt som stod en del i Jong Ajax och satt på bänken i a-laget som backup till backupmålvakten men var inte klubbens främsta målvaktslöfte och lämnar nu för Vitesse.

Nick Hengelman klubb ej klar

31-årig målvakt som tidigare spelade för Ajax Cape Town och sedan fick ett ettårigt kontrakt av Ajax som en nödlösningsreserv efter att ha tränat med Jong Ajax. Tränade med Jong Ajax hela säsongen men för gammal för att spela för talanglaget var han bara där som just träningsspelare. Lämnar igen nu.

Kik Pierie till FC Twente på lån

Mittbacken Pierie har inte kunnat ta en plats i Ajax a-lag sen han köptes från Heerenveen. Tillbringade förra säsongen på lån hos Twente, ett lån som nu förlängts även över kommande säsong.

Åter från lån:

Carel Eiting från Huddersfield Town

Den intelligente men skadedrabbade mittfältaren behövde mer speltid och därför en utlåning. Valde själv Huddersfield i Championship för att få prova på en mer fysisk liga. Spelade jättebra och var navet i laget, men åkte sen på en knäskada som förstörde resten av säsongen. Varit hemma i Amsterdam och rehabiliterat i månader nu. Beslut om hans framtid tas senare.

Danilo från FC Twente

Brasseanfallaren gjorde succé under hösten i Twente då målen ramlade in. Under vintern började en måltorka som blev lång, ett par mål till blev det under våren men det gick verkligen trögare än under hösten. Lär inte ha någon framtid i Ajax.

Lisandro Magallan från Crotone

Floppköpet Magallan har tillbringat två raka säsonger utlånad, nu senast hos Crotone som har en köpoption i avtalet. Förhoppningsvis utlöser de den men i nuläget är inget sagt om det.

Victor Jensen från FC Nordsjælland

Den unge danske offensive mittfältaren/yttern fick debutera i a-laget med ett inhopp mot Zwolle förra hösten. Lånades under våren ut till FC Nordsjælland. Oklart var hans framtid ligger i nuläget.

Rykten övergångar in:

Kamaldeen Sulemana från FC Nordsjælland

Ajax försökte värva den 19-årige ghananske yttern redan i januari men då valde FC Nordsjælland att behålla honom. Samtalen har dock fortsatt och Marc Overmars har synts på FC Nordsjælland-matcher och förhandlat med klubbledningen. Sulemana är hett villebråd, bland annat Manchester United och Liverpool ska också vara intresserade men Ajax förefaller ligga bäst till. Sulemana är nära vän med Mohammed Kudus som Ajax värvade från Nordsjælland förra sommaren. Sulemana är en väldigt snabb och väldigt teknisk ytter som haft lekstuga i Superligan under våren.

Jay Gorter från Go Ahead Eagles

20-årige Gorter är en lovande målvakt som den gångna säsongen satte rekord för flest antal hållna nollor i Keuken Kampioen Divisie — hela 25 stycken på 37 matcher — och med det hjälpte Go Ahead Eagles till uppflyttning till Eredivisie. Spelade som ungdom i Ajax och sedan AZ och är nu högaktuell för en återkomst i Ajax. Klubbarna ska vara överens om en summa på 1 miljon euro + vidareförsäljningsklasul och det sägs att Gorter i dagarna läkarundersökts i Amsterdam och inom kort kommer officiellt presenteras som Ajax-spelare.

Steven Bergwijn från Tottenham Hotspur

En annan ytter på Ajax lista är Tottenhams Steven Bergwijn som efter att ha lämnat PSV haft knapert med speltid i Londonklubben, vilket kostade honom en EM-plats. Spelade i Ajax upp till 14 års ålder då han bytte till PSV då hans pappa bråkat med ledare om Bergwijns position. Fortfarande nära vän med ungdomskamraterna Donny van de Beek och Abdelhak Nouri.

Steven Berghuis från Feyenoord

Feyenoords kapten och stjärna är via en klasul i sitt kontrakt tillgänglig för bara 4 miljoner euro i sommar. Wolfsburg och PSV ska vara två av många intresserade klubbar, även Ajax har nämnts men det sägs att det snarare är Berghuis som är mest intresserad av det, Ajax ska ha Bergwijn som huvudalternativ.

Arnaut Danjuma från Bournemouth

Den talangfulle yttern har varit på tapeten hos Ajax förr, redan när han slog igenom i NEC, men det var inte konkret då och Danjuma gick istället till Club Brügge där han växte ut till landslagsspelare. Nämndes även sommaren 2019 som en möjlig Ajax-värvning men hamnade då i Bournemouth där han imponerat. Gjorde 15 mål på 33 matcher i Championship den gångna säsongen. Kopplas även samman med Lyon.

Mohamed Ihattaren från PSV

Väldigt talangfulle Ihattaren slog igenom stort i PSV 2019/20 men hamnade den senaste säsongen i luven med tränaren Roger Schmidt flera gånger. Ofta petad och ibland internt avstängd av disciplinära skäl men glänste ändå på planen med drömmål. Den trasiga relationen med Schmidt gör att PSV:s guldklimp ryktas bort från klubben, och han flörtade med Ajax i höstas och igen i vintras.

Owen Wijndal från AZ

Den unge vänsterbacken har gått från klarhet till klarhet i AZ och spelade till sig en EM-plats den här säsongen. Har kopplats samman med Ajax som Nico Tagliaficos arvtagare. AZ är ovilliga att sälja till Ajax eftersom de själva vill etablera sig som en toppklubb i Eredivisie och därför inte vill tappa spelare (eller tränare) till andra topplag i ligan (därför sparkade man tränaren Arne Slot när han förhandlade med Feyenoord), men då Ajax är på en helt annan nivå än AZ på alla sätt och vis kan det bli svårt för dem att hålla emot i längden.

Anel Ahmedhodzic från Malmö FF

Ajax har sedan länge scoutat Ahmedhodzic och nyligen bekräftade hans agent Markus Rosenberg till Voetbal International att han haft samtal med Ajax om honom. Ajax har dock inte varit konkreta ännu, för att det ska ändras måste nog någon mittback lämna först.

Rav van den Berg från PEC Zwolle

Rav van den Berg är en 16-årig försvarstalang i Zwolle som fick debutera i a-laget den gångna säsongen. Både han och hans storebror Sepp, som numera tillhör Liverpool, har varit på Ajax-radar tidigare. Ajax ville rekrytera Rav till ungdomsakademin för något år sen men han valde då att stanna i Zwolle. Nu ska en övergång vara på gång, en plats i Jong Ajax startelva finns ledig.

Wassim Essanoussi från VVV-Venlo

Essanoussi är en 17-årig mittfältstalang i Venlo som faktiskt gjorde sin a-lagsdebut med ett sent inhopp i den famösa 0-13-matchen mot Ajax förra hösten. Teknisk och kreativ är han en spelare som funnits på Ajax radar ett tag och under våren har han varit och provspelat.

Jaminton Campaz från Desportes Tolima

Diverse medier i Colombia skriver att Ajax är en av flera klubbar, bland Boca Juniors och Club Brügge, som är intresserade av den 21-årige anfallaren. Club Brügge ska vara mest konkreta.

Rykten övergångar ut:

André Onana

Omåttligt populäre Onanas tid i Ajax ser ut att gå mot ett tråkigt slut. I februari blev han dopningsavstängd av UEFA i 12 månader för att ha råkat ta sin frus tablett av misstag. Sen dess har inte fått spela, träna eller delta i någon fotbollsaktivitet överhuvudtaget. Kontraktsförhandlingar med Ajax fördes tidigare men har under våren stannat av och nu verkar Onana vara på väg bort med Arsenal konkret intresserade. Hans överklagan mot UEFA:s dom togs upp i CAS den 2 juni och nu inväntas domen. Om avstängning kortas eller hävs hoppas Ajax få 9 miljoner euro för Onana, om avstängningen står sig kan man få så lite som 2 miljoner.

Kjell Scherpen

Unge Scherpen har sedan han värvades från Emmen främst vaktat målet i Jong Ajax. Han fick göra några matcher i a-laget den gångna säsongen, en cupmatch mot Utrecht och sedan ett par matcher på våren när Maarten Stekelenburg var skadad. Han stod för en stor tabbe mot Roma när han tappade in en frispark, och hans misstagsbenägenhet har också varit tydlig i Jong Ajax och i cupmatchen mot Utrecht. Zwolle är intresserade av att låna Scherpen, men nu har Brighton kommit in och är intresserade av att köpa Scherpen. Det snackas om bud på 5 miljoner euro, men Mike Verweij på De Telegraaf tror att Ajax vill ha mer än så.

Nicolás Tagliafico

Publikfavoriten Nico ryktas vara på väg bort från klubben, han fyller 29 år i augusti och sägs vilja ta ett kliv till en större liga innan det är försent. Kopplats samman med toppklubbar i Italien, Spanien och England tidigare. Senast skrev TyC Sports att Inter är intresserade. Tidigare har bland annat Manchester City och Atletico Madrid nämnts.

Noussair Mazraoui

Multifunktionelle Mazraoui har under de senaste säsongerna vuxit ut till en grym högerback. Den gångna säsongen hade han dock skadeproblem som höll honom borta stora delar av vårsäsongen. När han var borta klev yngre Devyne Rensch fram och imponerade stort, vilket kanske spätt på känslan av att Mazraoui kanske tar ett kliv utomlands nu. Har tidigare löst ryktats till Lazio, Arsenal och Tottenham. Inget konkret ännu men han nämns bland initierade källor som en spelare som är tänkbar att lämna Ajax i sommar.

David Neres

Brassen är ännu en publikfavorit som kanske lämnar i sommar. Har varit i Ajax sen januari 2017 och varit viktig i offensiven. Den gångna säsongen hade han skadeproblem och mer konkurrens i kompisen Antony. Hade en fin vår då han avgjorde cupfinalen med ett sent segermål men Antonys ankomst och det faktum att Ajax sägs titta på flera nya yttrar gör att det känns som att Neres kan vara på väg bort nu.

Lisandro Martínez

Var utanför startelvan i början av säsongen men under vintern tog han sig in i den igen och visade sitt värde som omutlig mittback med kompromisslöst närkampsspel och fint passningsspel. Ryktas vara aktuell för Barcelona men Ajax lär vilja behålla argentinaren.

Lassina Traoré

Gjorde fem mål i 0-13-matchen mot VVV-Venlo i höstas men hade det svårt att få det att stämma över tid i Ajax. Fick väldigt sparsamt med speltid under vårsäsongen och Ajax hoppas kunna sälja honom i sommar. Milan, Atalanta, Wolverhampton, Lokomotiv Moskva och Shakhtar Donetsk är några klubbar som nämnts.

Ryan Gravenberch

Supertalangen Gravenberch ryktas förstås till större klubbar, men 18-åringen själv är tydlig med att han vill stanna i Ajax längre.

Perr Schuurs

21-årige mittbacken Schuurs såg ut att gå mot en genombrottssäsong då han började hösten fint och redan då ryktades vara aktuell för Liverpool i en dyr övergång. Men under vintern tog Jurriën Timber hans plats i startelvan. Ryktas fortfarande vara aktuell för utländska klubbar och ett lyckat U21-EM spädde på det. Napoli ska ha anmält sitt intresse hos Ajax för en övergång runt 15-20 miljoner euro. Ajax lär dock vilja ha mer än så och Mike Verweij på De Telegraaf tror att Ajax inte nödvändigtvis vill sälja Schuurs, som förlängde sitt kontrakt i vintras till 2025.

Jurgen Ekkelenkamp

Den löpstarke unge mittfältaren hade svårt att få speltid i och med konkurrensen, men stack ändå in ett par mål i a-laget den gångna säsongen. Ryktas vara aktuell för Twente på lån.

Zakaria Labyad

Labyad kom från Utrecht sommaren 2018 men har haft svårt att ta en plats i Ajax. Gjorde ett par mål den gångna säsongen men fick mindre och mindre speltid. Har ett år kvar på kontraktet men väntas lämna i sommar.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-06-06 14:33:08
Author

Fler artiklar om Ajax

Från Nederländskt Hjärta till Italiensk Hjärna: Kommer Farioli få en ärlig chans att förnya Ajax-DNA?