Lagbanner
Silly season: Benjamin Tahirovic nära Ajax
Svensk-bosniern Benjamin Tahirovic är mycket nära Ajax.

Silly season: Benjamin Tahirovic nära Ajax

Från Spånga till Amsterdam via Rom? Benjamin Tahirovic sägs vara klar för Ajax inom kort. Arda Güler, Eduard Spertsyan och Noa Lang med flera är andra unga spännande spelare som ryktas vara aktuella för Ajax.

Åter från lån

Naci Ünüvar från Trabzonspor

Supertalangen fick inte chansen av Alfred Schreuder och lånades ut till Trabzonspor, där han inte heller riktigt fick chansen och efter en skada återvände han i förtid under våren. Får han äntligen en riktig chans i a-laget nu?

Anass Salah-Eddine från FC Twente

Vänsterbacken har hämmat av skador de senaste åren men glimtade till i Eredivisie på lån hos Twente. Imponerar han under försäsongen kan han gå mot en genombrottssäsong i Ajax.

Mohamed Daramy från FC Köpenhamn

Yttern har inte fått det att stämma i Ajax men gjorde en fin säsong hemma i FCK på lån. Frågan är om han kan sticka ut i konkurrensen, det är många vänsteryttrar i truppen nu.

Jay Gorter från Aberdeen

Den unge målvakten lånades ut till Aberdeen i januari efter att Gerónimo Rulli värvats. Får antingen nöta bänk bakom Rulli nu eller lämna.

Max de Waal från ADO Den Haag

Siem de Jong-lik offensiv mittfältare/anfallare som nog lär lämna permanent nu då han är 21 år och inte a-lagsmaterial i Ajax.

Kik Pierie från Excelsior

22-årige backen var en gång en stor talang i Heerenveen men inte alls fått det att stämma i Ajax, där han bara fått spela i Jong Ajax och inte imponerat. Lånades ut i januari och är någon man vill bli av med nu i sommar.

Klara övergångar in:

Branco van den Boomen från Toulouse på fri transfer

Den Ajax-fostrade mittfältaren blev efter säsongen klar för en återkomst på fri transfer efter flera fina år i Frankrike. Blev Sven Mislintats första nyförvärv i klubben och breddar mittfältet.

Klara övergångar ut:

Maarten Stekelenburg, slutat

Målvaktsveteranen har slutligen lagt handskarna på hyllan efter 311 matcher för Ajax över två sejourer, 41 år gammal.

Florian Grillitsch, fri transfer

Sexan värvades på fri transfer och fick ett ettårskontrakt med option på ett år till men den nyttjas inte då österrikaren aldrig riktigt kom in i laget. Vänder förmodligen tillbaka till Bundesliga.

Youri Regeer till FC Twente för 900 000 euro

Den multifunktionelle mittfältaren/backen fick ett par framträdanden i a-laget men lämnar nu för chansen till mer regelbunden speltid i Eredivisie hos Twente. Ajax har en återköpsklasul i avtalet.

Lorenzo Lucca, Pisa, slut på lån

Det lutande tornet återvänder till Pisa efter att inte imponerat tillräckligt för att Ajax skulle vilja aktivera köpoptionen.

Sontje Hansen, NEC, fri transfer

21-årige Hansen var en stor talang i Ajax akademi men skador hämmade honom så det inte blev mer än något enstaka framträdande i a-laget. Hoppas nu på en nytändning i Nijmegen.

Patrickson Delgado, Independiente del Valle, slut på lån

19-årige ecuadoriansk defensiv mittfältare som kom på lån med köpoption för ett år sen men inte imponerat tillräckligt i Jong Ajax och vänder nu hem.

Rykten övergångar in:

Arda Güler från Fenerbahce

18-årige Güler är hett villebråd som en av världens största talanger. Han har imponerat stort i Fenerbahce den här säsongen som högerytter som rör sig inåt i planen och med fantastiska passningar och dribblingar briljerat i Süper Lig. Det har ryktats om Ajax för honom en längre tid, Klaas-Jan Huntelaar har varit och sett honom spela live och är en stor beundrare, och det har tidigare sagts att Güler gärna kommer till Ajax. Utköpsklasul finns på 17 miljoner euro, men det sägs att något som sätter käppar i hjulet är familjens och agentens krav på ersättning och lön som gör det hela dyrare.

Eduard Spertsyan från Krasnodar

Den 23-årige armeniske playmakern har gjort 14 mål och 14 assist från mittfältet den här säsongen för ryska Krasnodar. Enligt De Telegraaf med flera har Ajax konkret intresse och övergångssumman sägs hamna på omkring 9 miljoner euro.

Benjamin Tahirovic från Roma

Den 20-årige tillbakadragne mittfältaren föddes i Spånga och spelade för FC Djursholm och Vasalund innan han kom till Roma som 18-åring. Har valt det bosniska landslaget över Blågult. Den här säsongen har han gjort 11 matcher i Serie A. Gianluca Di Marzio och Fabrizio Romano rapporterar att Ajax ligger i pole position för att värva Tahirovic och en affär väntas bli klar på onsdag efter landslagsuppehållet.

Anton Gaaei från Viborg

Ajax vill förstärka högerbackspositionen och enligt källor i Danmark är man intresserade av Viborgs 20-årige högerback. Prislappen lär ligga på 4 miljoner euro.

Daley Blind på fri transfer

Klubbhjälten lämnade Ajax i januari efter en konflikt med Alfred Schreuder. Våren i Bayern München blev inte lyckad och han är nu tillgänglig på fri transfer. Blind själv har sagt att han aldrig stänger dörren till Ajax. Det verkar dock vara mest aktuellt med Girona nu.

Hakim Ziyech från Chelsea

En annan klubbhjälte många hoppas få återse i Ajax-tröjan. Ziyech vill lämna Chelsea, men enligt Fabrizio Romano finns det intresse från Saudiarabien nu, vilket ju lär göra det svårt för Ajax att kunna värva hem honom, om man vill.

Donny van de Beek från Manchester United

Flytten till Manchester United blev en mardröm för i Amsterdam så älskade Donny. Problem att få speltid och även skadeproblem har hindrat honom. Han väntas lämna Manchester i sommar. Kan en hemkomst vara aktuell?

Noa Lang från Club Brügge

Den kaxige yttern, som växte upp som Ajax-supporter i Rotterdam innan han äntligen fick byta Feyenoords akademi mot Ajax som 13-åring och komma hem, vill lämna Belgien nu. Det har han sagt öppet. Lang, som gjorde hattrick sin a-lagsdebut för Ajax, lämnade klubben efter en konflikt med Erik ten hag. Fina år i Belgien har gjort honom till landslagsman och enligt De Telegraaf är Ajax nu intresserade av att plocka tillbaka honom.

Shurandy Sambo från PSV

Enligt Voetbal International är Ajax intresserade av PSV:s 21-årige högerback Shurandy Sambo, som nye tränaren Maurice Steijn hade på lån i Sparta Rotterdam förra säsongen.

Lasse Abildgaard från Silkeborg

16-årig mycket lovande dansk högerytter som var och provspelade hos Ajax förra hösten. En övergång har varit på gång länge och verkar bli av nu i sommar.

Damian van der Vaart från Esbjerg

Klubblegendaren Rafael van der Vaarts 17-årige son Damian har spelat i Esbjergs ungdomslag fram tills nu (då familjen bott där i och med Damians styvmamma Estevana Polmans handbollskarriär). Efter ett lyckat provspel är han nu på väg att byta till Ajax och börja i U18-laget. Likt far sin är han en spelskicklig offensiv mittfältare — dock är han högerfotad.

Rykten övergångar ut:

Edson Álvarez

Mexikanen vill lämna och kommer med all sannolikhet säljas i sommar. Borussia Dortmund är intresserade och Álvarez vill gärna dit efter att Sébastien Haller sålt in klubben. Ajax vill dock ha 45 miljoner euro, men Dortmund sägs bara vilja bjuda 35. Även West Ham, som väntas sälja Declan Rice, är intresserade.

Mohamed Kudus

Ghananen har många blickar på sig efter en fin säsong i Ajax och fint VM. Väntas lämna klubben i sommar, men någon konkret frontrunner för hans signatur har ännu inte framträtt. Intresse lär finnas från Premier League och
Serie A åtminstone.

Jurriën Timber

Mittbacken är den tredje som det sagts kan vara mest aktuell för en flytt till större liga i sommar, men något konkret intresse finns inte runt Timber i dagsläget sägs det.

Calvin Bassey

Nigerianen har inte fått det att stämma i Ajax, hans bristande teknik och passningsfot har inte gjort någon glad i Amsterdam. Ajax lär vara öppna för att sälja honom nu, man betalade 22 miljoner förra sommaren som man hoppas få igen.

Jorge Sánchez

Den mexikanske högerbacken hade en tuff debutsäsong och håller rent krasst inte måttet för Ajax. Klubben vill sälja honom i sommar.

Owen Wijndal

En till floppvärvning från förra sommaren. Finns inga konkreta rykten om hans framtid just nu, han kanske blir kvar och får en ny chans under Maurice Steijn. Men kommer ett bra bud är Ajax säkert öppna för försäljning.

Davy Klaassen

Rykten i turkisk press gör gällande att Besiktas är intresserade av Ajacieden Klaassen som blivit mer en rollspelare i klubben nu.

Brian Brobbey

Enligt Mike Verweij på De Telegraaf har engelska och italienska toppklubbar hört sig för om Brobbey, trots att han inte direkt gjorde någon fantastisk säsong. Brobbey ska själv dock vilja stanna, inte göra om samma misstag igen när han drog till RB Leipzig.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-06-18 17:01:34
Author

Fler artiklar om Ajax