Lagbanner
Silly season: Berghuis presenteras inom kort, Onana nära Lyon
Steven Berghuis väntas inom kort bli Ajax-spelare.

Silly season: Berghuis presenteras inom kort, Onana nära Lyon

Steven Berghuis förbjudna övergång från Feyenoord till Ajax ska enligt säkra källor var klar nu, vilket fått Feyenoordsupportrar att bränna upp Berghuis-tröjor. Officiell presentation väntas inom kort. Vidare så är André Onana och Lyon överens men Ajax och Lyon är ännu inte överens om övergångssumman. Noussair Mazraoui, Perr Schuurs och Zakaria Labyad vill alla stanna i Ajax.

Nya uppdateringar i rött.

Klara övergångar in:

Remko Pasveer från Vitesse på fri transfer

38-årige Pasveer är en rutinerad målvakt som bara blivit bättre med åren. Efter många säsonger i Heracles Almelo och några som reserv i PSV har han de senaste åren varit förstemålvakt i Vitesse och utsågs den gångna säsongen till klubbens bästa spelare när de slutade fyra i Eredivisie. Ansluter på fri transfer som ett tryggt och säkert alternativ till Maarten Stekelenburg.

Jay Gorter från Go Ahead Eagles för 1 miljon euro

20-årige Gorter är en lovande målvakt som den gångna säsongen satte rekord för flest antal hållna nollor i Keuken Kampioen Divisie — hela 26 stycken på 37 matcher — och med det hjälpte Go Ahead Eagles till uppflyttning till Eredivisie. Spelade som ungdom i Ajax och sedan AZ och är nu högaktuell för en återkomst i Ajax. Klubbarna ska vara överens om en summa på 1 miljon euro + vidareförsäljningsklasul och det sägs att Gorter i dagarna läkarundersökts i Amsterdam och inom kort kommer officiellt presenteras som Ajax-spelare.
12/6: Officiellt presenterad som Ajax-spelare idag. Har skrivit på ett kontrakt till 2025.

Joey Roggeveen från FC Volendam på fri transfer

Ännu en målvakt klar för Ajax. 23-årige Roggeveen, fostrad i AZ och en gång u-landslagsman, ansluter från Volendam till Jong Ajax där han förmodligen kommer agera backup. Kontrakt för en säsong.

Yoram Boerhout från SC Heerenveen på fri transfer

16-årig anfallstalang som blev klar för Ajax i våras då han skrev på ett kontrakt när han fyllde år. Kommer börja i U18-laget.

Stanley Idumbo Muzamo från Gent på fri transfer

En mycket lovande 16-årig belgisk mittfältare som plockats in till akademin från Gent. Extremt tekniskt begåvad med mycket offensiv flärd i sig. Kommer börja spela i U17-laget.

Klara övergångar ut:

Noa Lang till Club Brügge för 6 miljoner euro

Rent formellt var Lang bara på lån hos Club Brügge den gångna säsongen, med en permanent övergång denna sommar redan avtalad. Lang har gjort succé i Begien där han blev utsedd till årets spelare när Club Brügge vann ligan. Ingen bra affär av Ajax.

Razvan Marin till Cagliari för 10 miljoner euro

Rumänen floppade i Ajax och har kommit mer till sin rätt i Serie A. Likt Lang är detta en övergång som egentligen gjordes förra året men rent formellt bestod av ett lån det första året med en permanent övergång sen tidigare bestämd.

Brian Brobbey till RB Leipzig på fri transfer

Det var en jäkla soppa Mino Raiola kokade ihop här. I över ett år försökte Ajax förlänga centertankens kontrakt men det drog ut på tiden och till slut brast förhandlingarna. Sedan tog det en ny vändning och Brobbey sa att han skulle förlänga men så vände det igen och plötsligt hade han skrivit på för RB Leipzig. Sen dess har både succétränaren Julian Nagelsmann, som Brobbey framhöll som en stor anledning till att han valde Leipzig, och sportchefen som värvade honom lämnat klubben. Det ryktades att Brobbey ångrat sig igen och att Ajax tittade på möjligheten att köpa tillbaka honom direkt, men RB Leipzig vill inte höra på det utan räknar med Brobbey i laget kommande säsong.

Oussama Idrissi tillbaka till Sevilla, slut på lån

Forne AZ-spelaren lånades in i januari som reserv efter att Quincy Promes lämnat klubben. Spelade sparsamt under våren och lämnar nu när låneavtalet löpt ut.

Quinten Timber till FC Utrecht på fri transfer

Jurriëns tvillingbror har också imponerat i Jong Ajax där han spelat mittfältare och högerback. Satt med på bänken i a-laget flera gånger men fick inte debutera. Lämnar nu för FC Utrecht i hopp om att etablera sig i Eredivisie där och säger sig hoppas en dag återvända till Ajax.

Neraysho Kasanwirjo till FC Groningen på fri transfer

Lovande mittback som var given i Jong Ajax startelva i Keuken Kampioen Divisie men inte fått a-lagsdebutera ännu. Går nu till Groningen i hopp om att etablera sig i Eredivisie där. Samma väg gick Deyovaisio Zeefuik (nu i Hertha Berlin), Kaj Sierhuis (nu i Stade de Reims), Django Warmerdam (nu i Utrecht) och Azor Matusiwa (nu Groningens kapten)

Daan Reiziger till Vitesse på fri transfer

Ung målvakt som stod en del i Jong Ajax och satt på bänken i a-laget som backup till backupmålvakten men var inte klubbens främsta målvaktslöfte och lämnar nu för Vitesse.

Nick Hengelman klubb ej klar

31-årig målvakt som tidigare spelade för Ajax Cape Town och sedan fick ett ettårigt kontrakt av Ajax som en nödlösningsreserv efter att ha tränat med Jong Ajax. Tränade med Jong Ajax hela säsongen men för gammal för att spela för talanglaget var han bara där som just träningsspelare. Lämnar igen nu.

Kik Pierie till FC Twente på lån

Mittbacken Pierie har inte kunnat ta en plats i Ajax a-lag sen han köptes från Heerenveen. Tillbringade förra säsongen på lån hos Twente, ett lån som nu förlängts även över kommande säsong.

Dominik Kotarski till Gorica på lån

Den unge kroatiske målvakten kom till Ajax från Dinamo Zagreb som en lovande 18-åring. Nu 21 år har han inte fått chansen i a-laget än, han har spelat för Jong Ajax i flera säsonger men inte övertygat tillräckligt. Lånas nu ut till Gorica i hemlandet. Hans kontrakt med Ajax går ut 2023.

Lassina Traoré till Shakhtar Donetsk för 10 miljoner euro

Gjorde fem mål i 0-13-matchen mot VVV-Venlo i höstas men hade det svårt att få det att stämma över tid i Ajax. Fick väldigt sparsamt med speltid under vårsäsongen och Ajax hoppas kunna sälja honom i sommar. Milan, Atalanta, Wolverhampton, Lokomotiv Moskva och Shakhtar Donetsk är några klubbar som nämnts.
12/6: En affär med Shakhtar Donetsk för 10 miljoner euro ska vara nära, rapporterar De Telegraaf.
18/6: Affären med Shakhtar Donetsk verkar bli klar inom kort. Traoré syntes på Schiphol för några dagar sen och allt ska vara i sin ordning så långt med övergången för 10 miljoner euro.
22/6: Klar för Shakhtar Donetsk sen några dagar. Traoré på Instagram: “Två och ett halvt fantastiska år, jag vill tacka Ajax, mina lagkamrater, min holländska familj Carin & Piet och alla som jobbar för den här fantastiska klubben, jag kommer för evigt vara tacksam för vad ni gjorde för mig och min gamla klubb Rahimo. Från botten av mitt hjärta tack.”

Ischa Bouwman till PEC Zwolle för en okänd summa

Ung målvakt som anslöt till Ajax U18 förra sommaren från Go Ahead Eagles men redan nu lämnar klubben igen för Zwolle där han kommer börja i U21-laget.

Carel Eiting till Genk för en okänd summa

Den intelligente men skadedrabbade mittfältaren behövde mer speltid och därför en utlåning. Valde själv Huddersfield i Championship för att få prova på en mer fysisk liga. Spelade jättebra och var navet i laget, men åkte sen på en knäskada som förstörde resten av säsongen. Varit hemma i Amsterdam och rehabiliterat i månader nu. Beslut om hans framtid tas senare.
12/6: Enligt De Telegraaf och Voetbal International är belgiska Genk intresserade av att köpa loss Eiting från Ajax.
26/6: Blev igår klar för belgiska Genk, en mycket bra övergång för honom, förhoppningsvis kan han glänsa där rehabiliterad efter sin knäskada. Har tagit ett emotionellt farväl av Ajax och fått lyckönskningar från alla håll inklusive VD:n Edwin van der Sar som på Instagram kommenterade: “Good luck and see you after your career back at the club!” en anspelning på att unge Eiting redan visat intresse för en tränarkarriär efter spelarkarriären, redan för några år sen började han hjälpa till att leda olika pojklag i Ajax akademi. Med smeknamnet “Professorn” och känd för sin taktiska intelligens på planen är det många som tror att han en dag kan bli en duktig tränare.

Alex Mendez till FC Vizela

Den 20-årige amerikanske mittfältaren kom till Ajax 2019 från Freiburg. Det blev upp mot 40 matcher i Jong Ajax för honom men han var aldrig nära a-laget och lämnar nu för portugisiska Vizela.

Roy Steur till Bayer Leverkusen

16-årig lovande målvakt som lämnar akademin för Bayer Leverkusen då han ser det som bäst för sin egen utveckling. Detta säkerligen med anledning av att det finns flera andra målvakter som just nu går före honom i Ajax och han till skillnad från stora talangen Charlie Setford inte fått något kontrakt med klubben.

Åter från lån:

Danilo från FC Twente

Brasseanfallaren gjorde succé under hösten i Twente då målen ramlade in. Under vintern började en måltorka som blev lång, ett par mål till blev det under våren men det gick verkligen trögare än under hösten. Lär inte ha någon framtid i Ajax.

Lisandro Magallan från Crotone

Floppköpet Magallan har tillbringat två raka säsonger utlånad, nu senast hos Crotone som har en köpoption i avtalet. Förhoppningsvis utlöser de den men i nuläget är inget sagt om det.
26/6: Åtminstone tillfälligt tillbaka i Ajax nu i väntan på beslut om hans framtid.

Victor Jensen från FC Nordsjælland

Den unge danske offensive mittfältaren/yttern fick debutera i a-laget med ett inhopp mot Zwolle förra hösten. Lånades under våren ut till FC Nordsjælland. Oklart var hans framtid ligger i nuläget.

Rykten övergångar in:

Kamaldeen Sulemana från FC Nordsjælland

Ajax försökte värva den 19-årige ghananske yttern redan i januari men då valde FC Nordsjælland att behålla honom. Samtalen har dock fortsatt och Marc Overmars har synts på FC Nordsjælland-matcher och förhandlat med klubbledningen. Sulemana är hett villebråd, bland annat Manchester United och Liverpool ska också vara intresserade men Ajax förefaller ligga bäst till. Sulemana är nära vän med Mohammed Kudus som Ajax värvade från Nordsjælland förra sommaren. Sulemana är en väldigt snabb och väldigt teknisk ytter som haft lekstuga i Superligan under våren.
26/6: Det verkar bli en transfersåpa runt Sulemana. För några dagar sen sades han vara på ett hotell i Amsterdam med läkarundersökning annalkande och att Ajax ville göra klart affären snabbt då andra klubbar, främst Manchester United, också är intresserade. Dagen efter syntes Suleman på FC Nordsjællands träning. Enligt De Telegraaf är klubbarna överens men Ajax är inte överens med Sulemanas agent om dennes betalning. Välinitierade De Telegraaf utesluter inte ett Richarlison-scenario. Brassen Richarlison var för några somrar sen till 99 % klar för Ajax, men just innan han skulle flyga till Amsterdam för att skriva på ringde Marco Silva från Watford och övertygade honom om att gå dit istället. Förhoppningsvis blir inte denna övergång kapad.
4/7: Det står mellan Ajax, Rennes och Manchester United. Allt ska egentligen vara klart med Ajax, uppger Mike Verweij på De Telegraaf, men Sulemana fortsätter överväga sina alternativ. Nyligen syntes han i Rennes, där samtal med den klubben ska ha förts. För tillfället befinner sig Sulemana dock i Holland med FC Nordsjælland som har sitt träningsläger i landet — kanske hoppas Ajax äntligen ro övergången i land nu?
8/7: Fabrizio Romano, journalist som gjort sig känd för att ha järnkoll på silly season, sa igår under en livestream på Twitch att Ajax ligger i pole position för Sulemana, som ännu inte bestämt sig för var han ska gå.

Steven Bergwijn från Tottenham Hotspur

En annan ytter på Ajax lista är Tottenhams Steven Bergwijn som efter att ha lämnat PSV haft knapert med speltid i Londonklubben, vilket kostade honom en EM-plats. Spelade i Ajax upp till 14 års ålder då han bytte till PSV då hans pappa bråkat med ledare om Bergwijns position. Fortfarande nära vän med ungdomskamraterna Donny van de Beek och Abdelhak Nouri.

Steven Berghuis från Feyenoord

Feyenoords kapten och stjärna är via en klasul i sitt kontrakt tillgänglig för bara 4 miljoner euro i sommar. Wolfsburg och PSV ska vara två av många intresserade klubbar, även Ajax har nämnts men det sägs att det snarare är Berghuis som är mest intresserad av det, Ajax ska ha Bergwijn som huvudalternativ.
22/6: De Telegraaf och Voetbal International skriver idag att Ajax officiellt kontaktat Feyenoord gällande Berghuis. PSV och Wolfsburg är fortsatt intresserade av Berghuis som gjorde 18 mål för Feyenoord förra säsongen och just nu spelar EM med Holland.
26/6: Enligt De Telegraaf vill Feyenoord ha 8 miljoner euro för Berghuis medan Ajax bara vill betala de 4 miljoner euro som det alltså ska finnas en utköpsklasul i Berghuis kontrakt på. Det råder viss förvirring gällande den utköpsklasulen, om den gäller alla klubbar eller bara utländska. De Telegraaf utesluter inte att det blir en juridisk strid mellan Ajax och Feyenoord där jurister får titta på Berghuis kontrakt.
30/6: Turerna runt Berghuis fortsätter. Tidigare i veckan gick Chris Woerts, som har bra insyn i Feyenoord, ut med att klasulen i Berghuis kontrakt stipulerar att om Feyenoord accepterar ett bud på över 4 miljoner euro så har Berghuis själv rätt till hälften av övergångssumman(!) och att därför vill Feyenoord ha minst ett 8 miljoner-bud, men Ajax är bara villiga att gå till 6 miljoner euro. För att lösa detta sägs Berghuis själv vara villiga att avstå från klasulen, avstå pengarna, och därmed ska Feyenoord vara villiga att acceptera Ajax 6 miljoner-bud. Om dessa uppgifter stämmer är alltså Feyenoords kapten villig att avstå 2 miljoner euro bara för att få lämna Feyenoord för Ajax! Transfersåpan nådde sedan en ny nivå när ett screenshot, som enligt trovärdiga medier ska vara äkta, från Feyenoords a-lags privata WhatsApp-gruppchatt läckt ut. I det läckta screenshotet ser man att Steven Berghuis lämnat gruppen, till lagkamraternas förvåning. “Oj” kommenterade mittfältaren Jens Toornstra, “Ja, lycka till då!” kommenterade anfallaren Bryan Linssen syrligt medan mittbacken Marcos Senesi svarade med en gif. Det läckta screenshotet gjorde också att Berghuis privata mobilnummer läckte ut vilket han sedan ska ha fått byta efter att ha blivit fullständigt nerringd av arga Feyenoordsupportrar.
4/7: Övergången är inte klar än, och må kanske dröja men det mesta pekar på att det blir Berghuis till Ajax. Martijn Krabbendam, Feyenoord-bevakare på Voetbal International, uppger att övergången kanske drar ut något på tiden men att det inte finns någon återvändo nu för Berghuis.
8/7: Transfergurun Fabrizio Romano sa igår under en livestream på Twitch att övergången snart lär bli klar.
13/7: Nu ska det vara klart, bara officiell presentation inväntas. De Telegraaf rapporterade igår att Ajax och Berghuis är överens och nu även Ajax och Feyenoord. Övergångssumman består i ett grundbidrag på 4 miljoner euro, i linje med den omtalade klasulen då Berghuis avstår från den summa han själv var berättigad. Feyenoord får sedan 1,5 miljoner euro till i en senare betalning och har utöver det chans på ytterligare en miljon via bonusar. Totalt kan summan alltså bli 6,5 miljoner euro, fortfarande ett vrakpris för en spelare som gjort 123 mål på 149 Eredivisiematcher i Feyenoord. Även Nice var intresserade men Berghuis ville till Ajax.

Arnaut Danjuma från Bournemouth

Den talangfulle yttern har varit på tapeten hos Ajax förr, redan när han slog igenom i NEC, men det var inte konkret då och Danjuma gick istället till Club Brügge där han växte ut till landslagsspelare. Nämndes även sommaren 2019 som en möjlig Ajax-värvning men hamnade då i Bournemouth där han imponerat. Gjorde 15 mål på 33 matcher i Championship den gångna säsongen. Kopplas även samman med Lyon.
26/6: I en intervju med Voetbal International har Danjuma sagt att han haft intresse från Ajax ett tag, och talade om sin beundran för klubben, men sa att han inte förväntar sig en transfer till Ajax det här fönstret.

Mohamed Ihattaren från PSV

Väldigt talangfulle Ihattaren slog igenom stort i PSV 2019/20 men hamnade den senaste säsongen i luven med tränaren Roger Schmidt flera gånger. Ofta petad och ibland internt avstängd av disciplinära skäl men glänste ändå på planen med drömmål. Den trasiga relationen med Schmidt gör att PSV:s guldklimp ryktas bort från klubben, och han flörtade med Ajax i höstas och igen i vintras.

Owen Wijndal från AZ

Den unge vänsterbacken har gått från klarhet till klarhet i AZ och spelade till sig en EM-plats den här säsongen. Har kopplats samman med Ajax som Nico Tagliaficos arvtagare. AZ är ovilliga att sälja till Ajax eftersom de själva vill etablera sig som en toppklubb i Eredivisie och därför inte vill tappa spelare (eller tränare) till andra topplag i ligan (därför sparkade man tränaren Arne Slot när han förhandlade med Feyenoord), men då Ajax är på en helt annan nivå än AZ på alla sätt och vis kan det bli svårt för dem att hålla emot i längden.

Anel Ahmedhodzic från Malmö FF

Ajax har sedan länge scoutat Ahmedhodzic och nyligen bekräftade hans agent Markus Rosenberg till Voetbal International att han haft samtal med Ajax om honom. Ajax har dock inte varit konkreta ännu, för att det ska ändras måste nog någon mittback lämna först.

Rav van den Berg från PEC Zwolle

Rav van den Berg är en 16-årig försvarstalang i Zwolle som fick debutera i a-laget den gångna säsongen. Både han och hans storebror Sepp, som numera tillhör Liverpool, har varit på Ajax-radar tidigare. Ajax ville rekrytera Rav till ungdomsakademin för något år sen men han valde då att stanna i Zwolle. Nu ska en övergång vara på gång, en plats i Jong Ajax startelva finns ledig.
4/7: Har förlängt kontraktet med Zwolle till 2024 och stannar därmed i klubben.

Wassim Essanoussi från VVV-Venlo

Essanoussi är en 17-årig mittfältstalang i Venlo som faktiskt gjorde sin a-lagsdebut med ett sent inhopp i den famösa 0-13-matchen mot Ajax förra hösten. Teknisk och kreativ är han en spelare som funnits på Ajax radar ett tag och under våren har han varit och provspelat.

Jaminton Campaz från Desportes Tolima

Diverse medier i Colombia skriver att Ajax är en av flera klubbar, bland Boca Juniors och Club Brügge, som är intresserade av den 21-årige anfallaren. Club Brügge ska vara mest konkreta.

Agustín Álvarez Martínez från Peñarol

20-årig uruguayansk anfallare som enligt uruguayanska journalisten Fran Saxlund ska intressera Ajax. Har gjort 10 mål på 12 matcher den här säsongen.

Julian Álvarez från River Plate

21-årig argentinsk högerytter som också kan spela till vänster och som center. Gjort 2 mål och 6 assist i ligan för River den här säsongen och 2 mål och 1 assist i Copa Libertadores. Spelar just nu Copa America med Argentina. Argentinska tidningen Olé skriver att Álvarez agent haft samtal med Ajax och Aston Villa om Álvarez som har en utköpsklasul på 25 miljoner euro men så mycket lär man inte vilja betala.

Altay Bayindir från Fenerbahce

Turkiska Fanatik skriver att Marc Overmars ska ha flugit till Istanbul för att förhandla om en övergång för den 23-åriga målvakten som var reservmålvakt för Turkiet i EM. Låter dock föga troligt då Ajax med Stekelenburg, Pasveer och Gorter verkar tämligen nöjda på målvaktsfronten nu.

Chiquinho från Benfica

Portugisiska A Bola skriver att Ajax är ett av flera lag som är intresserade av Benfica brasilianska mittfältare Chiquinho som inte spelade mycket senaste säsongen. Även PSV, Galatasaray, Dynamo Moskva, Spartak Moskva och Krasnodar ska vara intresserade enligt tidningen.

Sergio Peña från FC Emmen

Den peruanske playmakern var nedflyttade Emmens viktigaste spelare och förväntas lämna klubben nu. Peruanska tidningen Libéro menar att Ajax ska vara intresserade av Peña, utöver andra holländska klubbar samt klubbar från USA, Mexiko och Mellanöstern. Det här ryktet har låg trovärdighet, det låter mer som önsketänkande från peruansk press.

Donny van de Beek från Manchester United

Enligt ESPN ska Ajax nyligen hört sig för hos Manchester United om Donny, som efter att ha lämnat Ajax för United förra sommaren haft det tufft. Ajax ska dock ha fått ett nej från United. Även Real Madrid ska vara intresserade enligt ESPN, av att ett lån med köpoption.

Rayane Bounida från Anderlecht

Enligt De Telegraaf är Anderlechts 15-årige talang Rayane Bounida nära Ajax. Bounida, som är en briljant tekniker har lyfts fram som en supertalang i flera år och har redan flera hundratusen följare på Instagram och har tidigare uppmärksammats av Amsterdambaserade bolltrollaren Sofian Touzani, en street foootball-spelare som gör populära Youtubevideos med sina fotbollstricks, han har tidigare gjort flera videos med Ajax-talanger. Bounida har också följts av Manchester City men enligt De Telegraaf har han senaste veckan visats runt på Johan Cruijff Arena och ungdomsanläggningen De Toekomst av Mo Nouri, Abdelhak Nouris storebror tillika street football-spelare som också är vän med Touzani och Bounida.

Nicolás López från Tigres

Enligt mexikanska Marca Claro är Ajax intresserade av den 27-årige anfallaren som gjort 12 mål på 32 matcher för Tigres den här säsongen. Ajax lär leta efter en till center efter Brobbeys och Traorés avsked men detta rykte har inte mycket substans än i alla fall.

Rykten övergångar ut:

André Onana

Omåttligt populäre Onanas tid i Ajax ser ut att gå mot ett tråkigt slut. I februari blev han dopningsavstängd av UEFA i 12 månader för att ha råkat ta sin frus tablett av misstag. Sen dess har inte fått spela, träna eller delta i någon fotbollsaktivitet överhuvudtaget. Kontraktsförhandlingar med Ajax fördes tidigare men har under våren stannat av och nu verkar Onana vara på väg bort med Arsenal konkret intresserade. Hans överklagan mot UEFA:s dom togs upp i CAS den 2 juni och nu inväntas domen. Om avstängning kortas eller hävs hoppas Ajax få 9 miljoner euro för Onana, om avstängningen står sig kan man få så lite som 2 miljoner.
12/6: CAS kortade Onanas avstängning till november vilket underlättar en övergång. Arsenal ska fortfarande vara intresserade.
18/6: Engelska Goal menar att Arsenal har konkurrens i striden om Onana från en annan engelsk klubb som slutade topp 8 den gångna Premier League-säsongen, och från flera franska klubbar.
22/6: Foot Mercato skriver att den franska klubben som är intresserad av Onana är Monaco. Charles Watts, journalist på Goal, säger i ett Q&A att Arsenal avvaktar och inte lagt nåt bud ännu.
26/6: Monaco har lånat in målvakten Alexander Nübel från Bayern München vilket tyder på att de gett upp Onana-spåret. Enligt Fabrizio Romano var man i kontakt med Ajax men parterna kom inte överens.
30/6: Nu nämns även Inter som en tänkbar destination, men det senaste som är sagt är att Onana nu överväger att stanna i Ajax en säsong till och med sin avstängning bakom sig nästa sommar kan gå som bosman och ha större valmöjligheter.
4/7: L’Equipe skriver att gamle Ajax-tränaren Peter Bosz vill ta Onana till Lyon. Arsenal och Inter nämns också fortsatt som intresserade.
13/7: Onana och Lyon är överens, men klubbarna har inte slutit en deal än. Sägs att Ajax vill ha 10 miljoner euro för Onana medan Lyon bjuder hälften. Peter Bosz pushar för en deal.

Kjell Scherpen

Unge Scherpen har sedan han värvades från Emmen främst vaktat målet i Jong Ajax. Han fick göra några matcher i a-laget den gångna säsongen, en cupmatch mot Utrecht och sedan ett par matcher på våren när Maarten Stekelenburg var skadad. Han stod för en stor tabbe mot Roma när han tappade in en frispark, och hans misstagsbenägenhet har också varit tydlig i Jong Ajax och i cupmatchen mot Utrecht. Zwolle är intresserade av att låna Scherpen, men nu har Brighton kommit in och är intresserade av att köpa Scherpen. Det snackas om bud på 5 miljoner euro, men Mike Verweij på De Telegraaf tror att Ajax vill ha mer än så.
8/7: Följde inte med Ajax på träningsläger till De Lutte vilket lär innebära att en övergång är nära anstående. Det sägs fortfarande röra sig om Brighton.

Nicolás Tagliafico

Publikfavoriten Nico ryktas vara på väg bort från klubben, han fyller 29 år i augusti och sägs vilja ta ett kliv till en större liga innan det är försent. Kopplats samman med toppklubbar i Italien, Spanien och England tidigare. Senast skrev TyC Sports att Inter är intresserade. Tidigare har bland annat Manchester City och Atletico Madrid nämnts.
18/6: El Mundo Deportivo nämner honom, precis som tidigare somrar, som ett alternativ för Barcelona.

Noussair Mazraoui

Multifunktionelle Mazraoui har under de senaste säsongerna vuxit ut till en grym högerback. Den gångna säsongen hade han dock skadeproblem som höll honom borta stora delar av vårsäsongen. När han var borta klev yngre Devyne Rensch fram och imponerade stort, vilket kanske spätt på känslan av att Mazraoui kanske tar ett kliv utomlands nu. Har tidigare löst ryktats till Lazio, Arsenal och Tottenham. Inget konkret ännu men han nämns bland initierade källor som en spelare som är tänkbar att lämna Ajax i sommar.
26/6: Algemeen Dagblaad rapporterar att Ajax och Mazraoui inte kommit överens om ett nytt kontrakt och att en försäljning nu är mer trolig. 
13/7: Mazraoui själv sa i en intervju häromdagen: “Jag har fortfarande ett år kvar. Naturligtvis vill jag stanna här. Jag har spelat här i sexton år och jag trivs bra. I a-laget har jag ännu inte haft en helt skadefri säsong, det är mitt mål.” Förhoppningsvis löser sig kontraktsfrågan, när det låter så på Nous själv.

David Neres

Brassen är ännu en publikfavorit som kanske lämnar i sommar. Har varit i Ajax sen januari 2017 och varit viktig i offensiven. Den gångna säsongen hade han skadeproblem och mer konkurrens i kompisen Antony. Hade en fin vår då han avgjorde cupfinalen med ett sent segermål men Antonys ankomst och det faktum att Ajax sägs titta på flera nya yttrar gör att det känns som att Neres kan vara på väg bort nu.
26/6: Att Neres är på väg bort har sen en tid känts mycket rimligt, och i och med Ajax intresse för Berghuis ser det bara troligare ut. Inget konkret rykte om ny klubb är dock på tal än.

Lisandro Martínez

Var utanför startelvan i början av säsongen men under vintern tog han sig in i den igen och visade sitt värde som omutlig mittback med kompromisslöst närkampsspel och fint passningsspel. Ryktas vara aktuell för Barcelona men Ajax lär vilja behålla argentinaren.

Ryan Gravenberch

Supertalangen Gravenberch ryktas förstås till större klubbar, men 18-åringen själv är tydlig med att han vill stanna i Ajax längre.
12/6: Spanska TV3 menar att Barcelona tittar på Gravenberch, bland annat, som alternativ efter att ha gått miste om Georginio Wijnaldum.

Perr Schuurs

21-årige mittbacken Schuurs såg ut att gå mot en genombrottssäsong då han började hösten fint och redan då ryktades vara aktuell för Liverpool i en dyr övergång. Men under vintern tog Jurriën Timber hans plats i startelvan. Ryktas fortfarande vara aktuell för utländska klubbar och ett lyckat U21-EM spädde på det. Napoli ska ha anmält sitt intresse hos Ajax för en övergång runt 15-20 miljoner euro. Ajax lär dock vilja ha mer än så och Mike Verweij på De Telegraaf tror att Ajax inte nödvändigtvis vill sälja Schuurs, som förlängde sitt kontrakt i vintras till 2025.
12/6: Kopplas nu också samman med Atalanta, av italienske journalisten Gianluigi Longari.
13/7: Sagt att det funnits intresse men att han själv vill stanna i Ajax och utvecklas.

Jurgen Ekkelenkamp

Den löpstarke unge mittfältaren hade svårt att få speltid i och med konkurrensen, men stack ändå in ett par mål i a-laget den gångna säsongen. Ryktas vara aktuell för Twente på lån.
18/6: Enligt De Telegraaf har Ekkelenkamp fått ett nytt kontraktserbjudande från Ajax till 2024 att ta ställning till. Om han förlänger finns chansen att han lånas ut till antingen Twente, Vitesse eller Heerenveen, om han inte blir kvar i Amsterdam kommande säsong. Men det finns också intresse av att köpa Ekkelenkamp, tyska Mainz ska vara intresserade liksom en belgisk toppklubb, ännu oklart vilken.

Zakaria Labyad

Labyad kom från Utrecht sommaren 2018 men har haft svårt att ta en plats i Ajax. Gjorde ett par mål den gångna säsongen men fick mindre och mindre speltid. Har ett år kvar på kontraktet men väntas lämna i sommar.
26/6: Enligt Algemeen Dagblaad finns det konkret intresse för Labyad från utländska klubbar.
13/7: Sade själv efter träningsmatchen mot Paderborn att han vill stanna i Ajax.

Dusan Tadic

Märkliga rykten uppstod häromdagen i Italien där två journalister som syns mycket i silly season-bevakningen, Gianluca Di Marzio och Nicólo Schira, uppgav att Milan är intresserade av Tadic, att man pratat med Tadic agent och att Ajax-kaptenen är “charmad” av Milan och vill ha ett kontrakt till 2024. Marc Overmars dementerade ryktena hårt idag till Voetbal International. “Det finns inte en chans att vår kapten är till salu. Han är så viktig för klubben, på flera vis. Han är bruket mellan tegelstenarna. Det är således ett tydligt nej från vår sida, han är inte till salu.” Tadic, som på 149 matcher i Ajax varit direkt inblandad i 146 mål(!) har ett kontrakt med klubben till 2026 där överenskommelsen är att när hans spelarkarriär är slut får han en ledarroll i klubben.
8/7: Tadic har nu också själv tydligt gått ut och dementerat ryktena: “Jag spelar redan för min drömklubb.”

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-07-13 20:24:52
Author

Fler artiklar om Ajax