Lagbanner
Silly season: Siem de Jong lånas ut, Onana, Frenkie, de Ligt et al vill stanna - vad händer med Ziyech?
Blir Hakim Ziyech mot alla odds kvar i Ajax?

Silly season: Siem de Jong lånas ut, Onana, Frenkie, de Ligt et al vill stanna - vad händer med Ziyech?

Ajax lånar ut Siem de Jong, men vad händer annars på transfermarknaden? Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Frenkie de Jong, David Neres, André Onana med flera har alla ryktats till andra klubbar men verkar nu inställda på att stanna i Ajax, och till och med Hakim Ziyech är än så länge kvar i Amsterdam. Med drygt en vecka kvar på transferfönstret, kommer något mer hända?

Med drygt en vecka kvar av transferfönstret är det hög tid att gå igenom hur läget är i Amsterdam. Till att börja med så blev en mindre övergång officiell idag, Siem de Jong lånas ut till Sydney FC säsongen ut, har båda klubbarna bekräftat. Siem kommer alltid ha en speciell plats i Ajax-supportrars hjärtan för sitt slit och kämpande och framför allt för 15 maj 2011 när han sköt hem det 30:e ligaguldet i klubbens historia, satte den tredje stjärnan ovanför klubbmärket och bröt åtta års olycka. Men sedan han lämnade Ajax första gången 2014 för Newcastle har karriären gått i stå på grund av skador. Han återvände hem förra sommaren som en breddspelare och har varit en tillgång i truppen med sin rutin och attityd – ger alltid allt och klagar aldrig över utebliven speltid. Men på planen imponerade han inte förra säsongen även om det ändå blev 3 mål på 12 matcher – nästan samtliga inhopp. Den här sommaren har Erik ten Hag förklarat att Siem inte ingår i hans planer, det finns yngre och bättre mittfältsalternativ, och utan några hard feelings har Siem accepterat det och går nu till Sydney för mer speltid. Hans kontrakt med Ajax sträcker sig till 2020.

Siem är den tredje spelaren Ajax lånar ut i sommar, sedan tidigare har colombianke centern Mateo Cassierra lånats ut till Groningen och Jong Ajaxs högerback Robin Schouten lånats ut till Volendam. Övriga spelare som lämnat är som bekant Justin Kluivert till Roma, Amin Younes till Napoli, Nick Viergever till PSV, Deyovaisio Zeefuik till Groningen samt Jong Ajax-spelarna Zian Flemming (Zwolle), Darren Sidoel (Reading), Leeroy Owusu (De Graafschap), Terry Lartey Sanniez (NEC), Norbert Alblas (NEC), Mees de Wit (Sporting Lissabon), Reda Boultam (Cremonese), Danilho Doekhi (Vitesse), Léon Bergsma (AZ, Vince Gino Dekker (AZ), Mauro Savastano (AZ) och Peter Leeuwenburgh (Cape Town City). Medan Dusan Tadic, Daley Blind, Zakaria Labyad, Hassane Bandé och Perr Schuurs anslutit till Ajax.

Vilket gör det till en fantastiskt bra silly season för Ajax, så här långt. Efter den miserabla gångna säsongen fruktade man en spelarflykt i sommar men istället har man lyckats samla ihop laget och hållit samman gruppen. Till och med Hakim Ziyech, som i stort sett alla inklusive klubbledningen (Tadic var från början värvad som Ziyechs ersättare, nu har vi istället fått njuta av den oerhörda förmånen att få se de två spela fotboll tillsammans) såg som förlorad är än så länge kvar. Även spelare som Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, David Neres, Nicolás Tagliafico och André Onana har omgärdats av rykten i sommar men de flera av dem har i dagarna uttalat sig positivt om att stanna i Ajax. Och transferfönstren i England och Italien är nu stängda vilket stängt ner en del rykten i alla fall.

Till att börja med, Matthijs de Ligt, en av världens bästa tonåringar som denna sommar blivit den yngsta kaptenen någonsin i en europeisk klubbtävling. Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, Tottenham etc etc är klubbar han ryktats till. Lättare att lista vilka klubbar som INTE är intresserade av fenomenet än vilka som är det. Ett tag sades det att Ajax nobbade alla bud under 50 miljoner euro, sedan att man nobbat ett bud på 60 miljoner euro från Barcelona. Igår uttalade sig de Ligt till Voetbal International:

"Pressen har antytt att min framtid i Ajax hänger på Champions League-medverkan. Så har aldrig varit fallet. Givetvis vill alla professionella fotbollsspelare spela på den nivån, särskilt om du aldrig upplevt det, som jag. Men i min ålder är det väldigt viktigt att spela många matcher. Internationellt sett gärna i Champions League, men Europa League är också ett bra podium. Och jag har aldrig blivit mästare med Ajax. Det är också en fin utmaning." 

Vidare uttalade sig de Ligt väldigt positivt om vad klubben gjort i sommar:

"Självfallet var jag väldigt nyfiken över vad som hände i Ajax den här sommaren. Klubbledningen var tydlig med sitt mål att behålla gruppen i så stor grad som möjligt. Och om du ser på förstärkningarna, tack vare dem går nivån på både träningar och matcher upp. Det är spelare med rutin, som du kan lära dig av. Kvalitetsimpulerna hos Ajax har absolut påverkat hur jag sett på min egen situation. Värvningspolicyn har gett mig ett lugn. Utöver det så är det klubben som har kommandot över transfers, om klubben inte vill (sälja, reds. anm.) så finns det mycket man själv kan vilja."

Så klubbens agerande på marknaden i sommar har spelat in i de Ligts vilja att stanna, han vill leda Ajax till ligatiteln och han spelar hellre som ordinarie och lagkapten i Amsterdam än som bänkspelare i t.ex. Barcelona. Han låter inställd på att stanna och Ajax vill inte sälja, även om det skulle komma in jättebud så är det mycket gott ställt med klubbens ekonomi, man känner sig inte nödgad att acceptera ett monsterbud av ekonomiska anledningar, särskilt inte denna sommar – de Ligt är mycket mer värd på planen i alla fall en säsong till och hans värde kommer knappast dala i framtiden.

En annan spelare som ryktats till Barcelona hela sommaren är Frenkie de Jong. Det talades om att Ajax förutom 60 miljoner-budet på de Ligt också nobbat ett 40 miljoner euro bud på Frenkie. Men även den hajpade unge mittfältaren är inställd på att stanna. Enligt Simon Zwartkruis, högaktad Ajax-bevakare på Voetbal International, har Frenkie sagt till honom att han själv inte anser sig redo för spel i Barcelona utan ser det som bäst för sin utveckling att stanna i alla fall ett år till i Ajax.

Voetbal International (som hade många Ajax-nyheter att komma med igår) avslöjade också att Ajax nobbat ett bud från Olympique Marseille på André Onana. De skriver också att intresse finns från flera spanska klubbar men att Ajax håller hårt i Onana och inte kommer låta honom gå i sommar. Uppgifterna har de fått direkt från Onanas agent Albert Botines. Onana har själv tidigare berättat att han nobbade en transfer i vintras för att stanna i Ajax, men efter säsongen sa han att han var öppen för att lämna. Nu är läget dock annorlunda, precis som de Ligt gillar Onana satsninen klubben gjort i sommar och med Champions League-spel inom räckhåll så är han också inställd på att stanna. Champions League-spel står högt i kurs hos Onana, som vill imponera på den nivån inför Kameruns nya förbundskapten – Clarence Seedorf. Onana, som tidigare haft en frostig relation till sitt landslag och bland annat tackat nej till spel i Afrikanska Mästerskapen då han prioriterade spel i Ajax över bänkplats i landslaget, har uttalat sig mycket glatt över Seedorf (och assisterande Patrick Kluiverts) anställning och ska nu vara högaktuell som förstavalet mellan stolparna.

Donny van de Beek slog tidigare i sommar fast att han var inställd på att stanna i Ajax. Efter att ha hamnat utanför ten Hags startelva i säsongsinledningen skapade han dock vissa rubriker med ett uttalande efter Standard Liège då han sa att han "inte stängde några dörrar" och att situationen var annorlunda om han inte var en startspelare. Det skapade en del rubriker men van de Beek har lugnat det och menar att hans uttalanden rycktes ur sitt sammanhang och överdrevs. Donny är fortfarande inställd på att stanna i klubben i sitt hjärta och kämpa för sin plats. Med David Neres skadad fick han en plats i elvan igen igår och tog den då blev målskytt och en av planens bästa.

David Neres ja, är en annan spelare som klubbar ryckt väldigt mycket i. Tidigt i somras nobbade Ajax ett bud från Borussia Dortmund på omkring 30 miljoner euro för yttern, och det sades att Neres inte var glad i att man gjorde det. Senare har Roma varit intresserad och det sades att Monchi var villig att hosta up 40 miljoner euro men att Ajax återigen avfärdade bud. Med det italienska fönstret stängt så har det spåret dött och med Neres för tillfället lårskadad med bara en vecka kvar av fönstret ser det ut som att Ajax kan behålla honom med.

En annan spelare som det dykt upp lite rykten kring är Nicolás Tagliafico. Plötsligt rapporterade spansk press att Real Betis var intresserade, men Tagliaficos agent slog ner ryktet, att man inte haft någon kontakt med Betis och senare uttalade sig Tagliafico till Algemeen Dagblaad och bekräftade att han hört ryktena "Men jag stannar i Ajax."

Sist men verkligen inte minst, Hakim Ziyech. Den briljante teknikern och passningsgeniet är Eredivisies bästa spelare. Han var Ajaxs klart bästa spelare den gångna säsongen men trots det uppskattade inte alla supportrar honom, det ledde till och med till handgemäng efter förnedringen mot PSV, även om andra supportrar deklarerat sin kärlek för Ziyech. Alla har förväntat sig en övergång i sommar, även Ajaxs klubbledning. Tadic värvades från början som Ziyechs ersättare, till den milda grad att Marc Overmars under förhandlingarna lovade Tadic nummer 10, så när Ziyech än så länge blivit kvar i klubben så fick Overmars ta tian från honom och ge till Tadic som lovat. Det ryktades länge om Roma, men intresset svalnade enligt Monchi då Roma redan hade spelartyper som Ziyech i laget, och dörren stängdes definitivt när det italienska fönstret stängde. Ziyech är fortfarande kvar och nu har också det engelska fönstret stängt och det är förbluffande tyst runt Ziyech.

De spanska, tyska och franska fönstren är fortfarande öppna men det finns i dagsläget inga seriösa ryktesspår kring Ziyech. Han har inte uttalat sig om frågan heller, men en realistisk syn på situationen: Ziyech är smart, och ambitiös, han kommer inte gå till vilken klubb som helst och han är inte typen som går någonstans bara för pengar. Med Champions League-spel inom räckhåll för Ajax skulle han förmodligen bara vara intresserad av klubbar där han skulle få bra med speltid och som 1) Spelar i en bättre liga 2) Kommer spela i Champions League. Vad återstår då för alternativ, då engelska och italienska klubbar går bort? Spanska klubbar under Barca och Reals nivå (och Atletico då han knappast skulle passa in i Diego Simeones spelstil) men då återstår bara Valencia med CL-kravet. Tyska klubbar? Bayern München, Borussia Dortmund, Schalke 04 och Hoffenheim är med i Champions League. Men skulle han få nog med speltid i Bayern? Kanske snarare Dortmund, men är de intresserade? PSG, Monaco och Lyon finns också, speltidsproblemet utesluter nog PSG, Monaco och Lyon snarar aktuella. Med en vecka kvar får vi bara vänta och se, och hoppas att Ziyech väljer att stanna i Ajax och erövra det 34:e ligaguldet för sin vän Appie.

Så är läget med de stora namnen just nu. Kasper Dolberg? 100 % inställd på att stanna och revanschera sig för sin skadefyllda och formsvaga fjolårssäsong. Dessutom har han varit skadad i sommar och först nu tillbaka i träning. Ett mindre namn som däremot mycket väl kan komma att försvinna är colombianske högerbacken Luis Orejuela som värvades förra sommaren men bara gjort några få framträdanden i a-laget – han är definitivt sist i kön efter Noussair Mazraoui, Rasmus Nissen Kristensen (som Ajax egentligen ville värva istället för Orejuela den sommaren men inte fick loss honom förrän till vintern) och långtidsskadade Joël Veltman. ten Hag har bekräftat att Orejuela fått tillåtelse att leta efter en ny klubb. I colombiansk press ryktas det om en återkomst till Deportivo Cali som Ajax värvade honom från, eller till Atlético Nacional (klubben man värvade Davinson Sánchez från).

Några fler nyförvärv då? Enligt brasiliansk FOX Sports är Ajax intresserade av Corinthians ytter Pedrinho och enligt dem ska Corinthians ha nobbat ett bud på 20 miljoner euro från Ajax för 20-åringen som även sägs intressera PSG. Holländsk press har inte plockat upp Pedrinho-ryktet riktigt än så det lär inte vara superaktuellt just nu, men han är säkerligen en spelare Ajax följer, man har steppat upp sin sydamerikanska scoutning de senaste åren efter att Henk Veldmate anställdes som huvudscout (Veldmate var mannen som upptäckte Luis Suárez för Groningen en gång i tiden). Enligt FOX Sports Africa är Ajax intresserade av nigerianske mittfältaren Abdul Zubairu som spelar för forna samarbetsklubben Trencin i Slovakien. 19-årige Zubairu är 162 centimeter lång och beskrivs som en Kanté-typ, han var en central del av Trencin-laget som utklassade Feyenoord i Europa League-kvalet.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-23 16:36:42
Author

Fler artiklar om Ajax