Lagbanner
Skrällen: Doldisen Maurice Steijn ny Ajax-tränare
Maurice Steijn är Ajax nya tränare.

Skrällen: Doldisen Maurice Steijn ny Ajax-tränare

Ajax har idag officiellt presenterat vem som är klubbens nya huvudtränare. Efter rykten om flera olika utländska kandidater blev det till slut outsidern Maurice Steijn från Sparta Rotterdam som fick jobbet. Nye sportchefen Sven Mislintat tar en stor risk med detta redan kraftigt ifrågasatta beslut.

För ett par veckor sen läckte det ut att danske förbundskapten Kasper Hjulmand och Bodø/Glimts succétränare Kjetil Knutsen var två huvudspår i Ajax tränarjakt. Även forne Ajax-tränaren Peter Bosz nämndes som en kandidat. Sportchefen Sven Mislintat uttalade sig om kravbilden som bland annat innebar att man var ute efter en tränare som överpresterat i tidigare jobb. Något annat Mislintat hållit hårt på är att tränaren inte får så mycket inflytande över värvningar — "Det är min och chefsscoutens uppgift att forma spelartruppen, tränarens ansvar att göra det bästa av materialet". Detta kanske i reaktion på att Alfred Schreuder fick mycket inflytande över förra sommarens transferfönster.

En efter en föll kandidaterna bort. Hjulmand förnyade sitt förbundskaptensavtal. Bosz föll bort då han kräver större inflytande, över övergångar till exempel, och blev i dagarna istället klar för PSV. Och till sist brast förhandlingarna mellan Mislintat och Kjetil Knutsen. Exakt varför är inte helt klart, Knutsen själv har bara sagt att han inte vill överge Bodø/Glimt mitt i deras säsong. Men andra tänkbara orsaker är 1) Knutsen kanske också ville ha stort inflytande över övergångar. 2) Knutsen kanske ville få formera ledarstaben helt själv vilket Mislintat inte vill. 3) Knutsen har ett lukrativt kontrakt med Bodø/Glimt, där han stormtrivs och han lär varit dyr att lösa ut.

Efter att ha gått bet på Knutsen blev snabbt Maurice Steijn nytt huvudspår. Mislintat ska ha talat med Steijn redan för en månad sen, något som inte läckte ut då, överraskande nog. De senaste dagarna har det gått fort. Steijns Sparta Rotterdam blev i helgen klar med sin säsong, då man föll i finalen av playoffspelet om sista Europaplatsen, mot Twente. Steijn och Ajax kom sen snabbt överens och därefter Ajax och Sparta, Ajax betalar 400 000 euro för att lösa ut Steijn.

Maurice Steijn, som fyller 40 i november, är minst sagt ett oväntat val som inte en kotte såg komma. Steijn föddes i Haag och tillbringade merparten av sin spelarkarriär i ADO Den Haag, som mittfältare, i a-laget 1993-1999. Han la skorna på hyllan redan som 28-åring 2001 efter två säsonger i NAC Breda. Han vände sen hem till ADO och började som ungdomstränare i klubben. 2009 blev han assisterande tränare i a-laget och samtidigt tränare för reservlaget. I mars 2010 blev han interimtränare för ADO efter att huvudtränaren Raymond Atteveld sparkats. Han återgick till sin assistentroll kommande säsong, och assisterade då fd Ajax-spelaren John van den Brom.

2011 blev han också inblandad i en skandal. Då ADO firade en seger över Ajax på en bar stod Steijn, van den Brom och spelarna Charlton Vicento och Lex Immers på bardisken. Immers drog då igång flera antisemitiska nidramsor riktade mot Ajax (som har en judisk image). Även om de inte själva ledde ramsorna fick tränarduon van den Brom och Steijn mycket kritik för att de inte stoppat det. Immers bötfälldes och stängdes senare av. När van den Brom efter säsongen lämnade för Vitesse blev Steijn ny huvudtränare. ADO slutade 15:e i Eredivisie hans första säsong vid rodret, 9:a nästa säsong. I februari 2014 fick Steijn sparken då ADO låg sist i tabellen.

Sommaren 2014 tog han över VVV-Venlo i Keuken Kampioen Divisie och ledde dem till sjundeplats, i uppflyttningskvalet föll dem. Nästa säsong slutade man tvåa men föll återigen i uppflyttningskvalet. 2016/17 blev slutligen Venlos år, mann vann serien och flyttades upp till Eredivisie. Steijn belönades både med Gouden Stier som bästa tränare i andradivisionen och Rinus Michels Award som hela landets bästa tränare. Första säsongen i Eredivisie slutade man 15:e och undvek nedflyttning. Nästa säsong slutade man tolva och var bara fyra poäng från kval om Europaplats. Sommaren 2019 lämnade han Venlo för ett lukrativt erbjudande från Al Wahda i Förenade Arabemiraten, men redan efter tre omgångar fick han sparken.

2020 var han tillbaka i holländsk fotboll som tränare för NAC Breda i Keuken Kampioen Divisie. Trots att klubben på styrelsenivå kanske var den rörigaste i landet då ledde han NAC till en femteplats, men i uppflyttningskvalet till Eredivisie föll man knappt i kvalfinalen mot NEC. Efter säsongen lämnade han den misskötta klubben.

I februari 2022 blev det klart att han till sommaren skulle bli ny tränare för Sparta Rotterdam. Men med bara fyra omgångar kvar avgick Henk Fräser i förtid och Steijn ombads hastigt och lustigt komma in tidigare och lyckades rädda Sparta kvar i Eredivisie. Den gångna säsongen blev en succé för Sparta som gick från att harva i botten till att sluta på sjätteplats och alltså nå final i playoffspelet om den sista Europaplatsen, där Twente blev för svåra.

Steijn har inte direkt framstått som någon cruijffiansk ideolog i sina tidigare klubbar, men framhålls som en taktiskt flexibel tränare som lägger upp taktik utifrån det spelarmaterial han har — att det blivit mer kontringsfotboll med bottenlagen betyder alltså inte nödvändigtvis att han är oförmögen att spela mer offensivt med Ajax. Han beskrivs också som en bra "people's manager", bra på att ta folk och få ihop ett kollektiv. Han har också uppmärksammats för att han står för disciplin och ser till att hans spelare är i god fysisk form och ligger i hårt på träningar. Just disciplin kanske saknades i Ajax den gångna säsongen.

Steijn har skrivit på ett kontrakt till 2026. En ny assisterande tränare är också klar, 31-årige Said Bakkati, med ett litet Ajax-förflutet. Bakkati, som spelade i försvaret för Heerenveen, ADO Den Haag (före Steins tränartid), Go Ahead Eagles, Zwolle och FC Emmen, inledde sin ledarbana i Emmens ungdomssektion 2014. 2015/16 blev han assisterande tränare i Jong Ajax till tränarduon Jaap Stam/Andries Ulderink. Han följde sen med Jaap Stam till Reading och senare Zwolle. 2019/20 var han assisterande tränare till Dick Advocaat i Feyenoord innan han återförenades med Jaap Stam i FC Cincinnati. Senaste säsongen hjälpte han återigen Advocaat, nu i ADO Den Haag.

Ajax jobbar även på att få in Hedwiges Maduro som en till assisterande tränare, men det är ännu inte klart. Maduro fostrades i Ajax ungdomsakademi och debuterade i a-laget som 19-åring 2004 efter att ha utsetts till ungdomsakademins mest lovande talang. De kommande åren slog han sig in i startelvan på rutinerade räven Tomas Galáseks bekostnad. Landslagsdebuten kom också snabbt, och 2006 spelade han VM för Oranje. Som defensiv mittfältare var han en nyckelspelare i Ajax fram tills han i januari 2007 lämnade för Valencia. Efter fyra år, för det mesta som ordinarie, gick han 2012 till Sevilla. Efter två säsonger där gick han till PAOK Saloniki. 2015-17 spelade han för Groningen innan spelarkarriären avslutades på Cypern hos Omonia Nicosia 2018/19. Han blev sen tv-expert men också assisterande förbundskapten till Hollands U21- och U18-landslag. 2020 blev han tränare för sitt hemstadslag Almere Citys reservlag och assisterande tränare i deras a-lag. Han hade en stor del i att Almere nu kvalat sig upp till Eredivisie kommande säsong för första gången i klubbhistorien. Maduro har pekats ut som en duktig taktiker.

En ny dataanalytiker är också klar, 28-årige tysken Max Lesser ansluter från Stuttgart. Förutom Lesser, Bakkati och förhoppningsvis Maduro kommer Steijns ledarstab bestå av hjälptränaren Richard Witschge, målvaktstränaren Anton Scheutjens och fystränaren Alessandro Schoenmaker som varit i klubben sen innnan.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-06-14 13:31:00
Author

Fler artiklar om Ajax