Lagbanner
Sparta Rotterdam 0 - 1 Ajax: Bergwijn visade sin klass igen
Ajax vann utan att imponera och utan Antony, men med avgörande Steven Bergwijn.

Sparta Rotterdam 0 - 1 Ajax: Bergwijn visade sin klass igen

Utan Antony vann Ajax ändå på Het Kasteel efter att lagets formstarkaste spelare, rekordvärvningen Steven Bergwijn, återigen gjorde avtryck.

Det mesta om förhandssnacket kretsade kring Antony, som sägs inte ha tränat med laget i hopp om att lämna för Manchester United, som dock får hosta upp över miljarden för att Ajax ska gå med på det, vad det verkar. Som väntat var Antony inte med idag, Alfred Schreuder förklarade det med att Antony kommit till honom och sagt att han inte är 100 % fokuserad nu, och Schreuder vill bara använda spelare som är fullt fokuserade på Ajax.

Antonys frånvaro innebar att Steven Berghuis fick chansen att ta sig tillbaka in i startelvan. En till ändring gjordes från utklassningen av Groningen förra veckan, Owen Wijndal bänkades till förmån för Calvin Bassey som därmed fick göra sin första startmatch för Ajax, efter sin katastrofala debut mot PSV i Johan Cruijff Schaal då han hoppade in och snart blev utvisad. Bassey gick in i mittförsvaret så Daley Blind gick ut som vänsterback.

Bassey var en av de bättre på planen, men bäst av alla var Steven Bergwijn. Ajax rekordvärvning gjorde matchens enda mål med mindre än tio minuter kvar av en första halvlek som dominerats av Ajax men utan jättemånga riktigt skarpa målchanser. 

Bergwijn fick bollen av Blind på vänsterkanten, skar inåt i planen och Kenneth Taylor tog en löpning som skapde yta för Bergwijn. Utanför straffområdet sköt Bergwijn plötsligt i steget vilket överraskade Sparta-målvakten Nick Olij, och bollen borrade sig in i första hörnet, tätt nere vid stolproten.

Det var matchens klara höjdpunkt. Ajax var nära att öka på ledningen med ett riktigt snyggt mål i början av andra halvleken när fint kombinationsspel mellan Bassey, Bergwijn, Taylor och Blind ledde till att Brobbey bara hade att sätta foten till bollen för att stöta in den i mål på Blinds inspel, men med vänstern träffade Brobbey ribban.

Merparten av den andra halvleken blev segare, Ajax spelade sämre och skapade mindre. Samtidigt kom inte Sparta igenom till så mycket heller, bortsett när Remko Pasveer på kort tid tvingades till två kvalificerade räddningar. Det kan noteras att Berghuis återigen gjorde en rätt svag insats som högerytter. Förutom Bergwijn var Edson Álvarez bäst i Ajax idag, Bassey och Jurriën Timber var stabila och Taylor gjorde en del bra särskilt i första halvlek.

Härnäst för Ajax väntar Utrecht borta nästa söndag kl 12:15.

Matchfakta

Sparta Rotterdam 0 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Bergwijn '37
Gula kort: de Guzman, Álvarez
Sparta Rotterdam: Olij; Sambo (Abels '67), Vriends (Brym '87), Auassar, Pinto; de Guzman (Eerdhuijzen '88), Mijnans, Kitolano; van Crooij (Namli '46), Lauritsen, Lokilo (Engels '78)
Ajax: Pasveer; Rensch, Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Tadic, Taylor; Berghuis (Klaassen '65), Brobbey (Kudus '73), Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-08-21 16:53:12
Author

Fler artiklar om Ajax