Sporting CP 1 - 5 Ajax: Drömöppning på gruppspelet efter fyra mål av Haller!
Sébastien Haller blev den förste sen Marco van Basten 1992 att göra fyra mål i sin Champions League-debut.

Ajax hade inte kunnat föreställa sig en bättre start på Champions League-gruppspelet. Antony i storform och fyra mål av Sébastien Haller bäddade för en överlägsen seger borta i Lissabon.

På förhand uppstod orosmoln för Ajax då Maarten Stekelenburg inte hann bli matchfit i tid efter sin skada och därmed anslöt till Davy Klaassen, Mohammed Kudus, Zakaria Labyad och Sean Klaiber på skadelistan. I mål fick det bli en 38-årig Champions League-debutant istället, Remko Pasveer. I övrigt fick Nicolás Tagliafico sitta på bänken då Daley Blind fick spela vänsterback då Lisandro Martínez fick fortsatt förtroende centralt bredvid Jurriën Timber och Noussair Mazraoui på högerbacken. Precis som mot Zwolle spelade Steven Berghuis tia i Klaassens frånvaro, framför Ryan Gravenberch och Edson Álvarez. Dusan Tadic, Sébastien Haller och Antony utgjorde kedjan.

Ajax fick en drömstart på matchen, knappt en minut in i matchen bröt Antony in i straffområdet från sin högerkant och sköt ett skott som träffade stolpen. På returen högg Haller som den förstklassiga måltjuv han är och tryckte in 0-1. Målet granskades av VAR för möjliga offsidesituationer på både Antony och Haller men båda höll sig på rätt sida och målet godkändes.

Några minuter senare utökades ledningen till 0-2. Pasveer, skicklig med fötterna som alla holländska målvakter, slog en lång inspark för Antony som smög framåt och då vänsterbacken Ruben Vinagre totalt missbedömde situationen kunde Antony ta sig förbi och med en nedtagning i världsklass dämpade han bollen i hög fart och skickade direkt in bollen i boxen där Haller återigen kom perfekt och stötte in 0-2.

Sporting var inledningsvis väldigt virriga, de försökte sätta upp ett väldigt högt tempo, för högt för dem själva, vilket gjorde att de hade svårt att hålla bollen under kontroll medan ett lugnt Ajax kunde ta kontroll på matchen. Efterhand kom hemmalaget in i matchen framför allt då de gjorde matchen mer fysisk och det blev mycket start och stopp med ideliga avblåsningar från den extremt petige spanske domaren.

Ur ingenting reducerade Sporting efter en halvtimme. Matheus Nunes spelade fram Paulinho och Pasveer tvekade om han skulle gå ut eller inte, han valde att backa tillbaka till sin linje men tabbade sig då rejält då han tappade in Paulinhos skott mellan benen på sig själv. En rejäl tavla av Pasveer som smolk i hans bägare efter den fina insparken som ledde till det andra målet.

Sporting fick dock inget momentum av målet då Ajax replikerade snabbt med ett mycket vackert mål. Antony snurrade bort Vinagre för femtielfte gången i halvleken och spelade inåt i planen till Gravenberch som i sin tur hittade Berghuis med en bra passning. Med en underbar förstatouch skapde sig Berghuis det utrymme han behövde i straffområdet och placerade in 1-3 mycket snyggt. En briljant aktion av den i övrigt totalt osynlige Berghuis, och hans första mål för Ajax.

Sportings tränare Ruben Amorim gjorde ett dubbelbyte till den andra halvleken. Antony hade haft lekstuga med Vinagre hela första halvlek så nu fick Vinagre vara kvar i omklädningsrummet och Matheus Reis fick det otacksamma uppdraget att försöka stoppa Antony. Därtill satte han in nya offensiva krafter i PSG-lånet Pablo Sarabia.

Och de såg ut att få utdelning direkt då bara någon minut in i andra halvlek Paulinho kraftfullt nickade in bollen i mål i en märklig situation där han från ingenstans fick komma upp och nicka och gjorde det jättebra. VAR-rummet hittade dock en mycket knapp offside och målet dömdes bort.

Istället för 2-3 blev det istället 1-4 kort därefter då Haller fullbordade sitt hattrick. Återigen stod Antony för förarbetet, med en fantastisk yttersida skruvade han fram bollen till Haller som igen stötte in bollen i mål som en straffområdesspelare ska göra.

Sporting var sedan nära en ny reducering då högerbacken Pedro Porro träffade stolpen, men Pasveer höll vaket returen och klarade av den situationen. Närmare än så kom inte hemmalaget igen.

Haller satte sedan pricket över i:et på sin sagolika Champions League-debut genom att göra sitt fjärde(!) mål i matchen. Snyggt framspelad av Mazraoui som stack fram en läcker passning i luckan för Haller höll han sig lika kylig framför mål som vanligt och sköt in 1-5.

David Neres och Devyne Rensch var Erik ten Hags första byten, Rensch begick därmed Champions League-debut. Det fick sedan även Kenneth Taylor göra, mycket roligt. Noterbart att när Blind byttes ut i slutet ersattes han av Perr Schuurs, inte Tagliafico.

En drömstart på Champions League för Ajax. En bra kollektiv insats av laget, den klart bästa hittlls den här säsongen. Men framför allt ska Antony, Gravenberch, Haller, Mazraoui och Timber ha beröm. Även om Hallers fyra mål såklart hamnar i blickfånget var Antony bäst på planen ikväll och gjorde vad han ville på kanten. Gravenberch ägde mittfältet och spelade fram till två mål, och Mazraoui var ännu en gång otrolig nyttig på högerbacken, måtte han skriva på nytt kontrakt snart. Unge Timber fortsätter vara makalöst trygg och säker trots att han debuterade i a-laget för knappt ett år sen och blev ordinarie först i vintras.

Matchfakta

Sporting CP 1 - 5 Ajax
Mål: 0-1 Haller '2, 0-2 Haller '9, 1-2 Paulinho '33, 1-3 Berghuis '39, 1-4 Haller '51, 1-5 Haller '63
Gula kort: Palhinha, Timber, Álvarez, Feddal, Tomas, Martínez
Sporting CP: Adán; Porro, Neto, Inacio (Esgaio '21), Feddal, Vinagre (Reis '46); Palhinha, Nunes; Cabral (Sarabia '46), Paulinho (Bragança '78), Santos (Tomas '60)
Ajax: Pasveer; Mazraoui (Rensch '70), Timber, Martínez, Blind (Schuurs '81); Álvarez, Berghuis (Taylor '77), Gravenberch; Antony (Neres '70), Haller, Tadic