Lagbanner
Stora spelarflykten: de Ligt, Ziyech, Kluivert, Neres och Onana vill lämna
Matthijs de Ligt vill lämna.

Stora spelarflykten: de Ligt, Ziyech, Kluivert, Neres och Onana vill lämna

Ajax ser ut att förlora halva startelvan. Att Hakim Ziyech lämnar har varit en öppen hemlighet länge. Mino Raiola ser ut att lura iväg Justin Kluivert. David Neres är upprörd över att Ajax nekat Dortmunds bud på honom. Matthijs de Ligt har sagt till ledningen att han vill lämna. Och André Onana vill också gå. Samtidigt ska Ajax ha en ersättare till Ziyech klar.

Det kommer bli en jobbig sommar i Amsterdam. Inget förtroende för styrelse eller klubbledning. Och det ser ut att bli en sju helvetes spelarflykt. Hjulen har redan börjat snurra.

Hakim Ziyech har tagit emot priset som Eredivisies bästa spelare och att han kommer lämna i sommar har alla förväntat sig länge. Vart han hamnar exakt har det inte kommit så mycket starka spekulationer i ännu, det kommer nog ta sig snart. Han kommer spela VM för Marocko så kanske väntar en övergång efter det. Han har inte följt med Ajax till Dubai dit man flög idag för en vänskapsmatch mot egyptiska Al Ahly.

Justin Kluivert har Mino Raiola som agent. Då går det som det går. Ajax har i månader försökt förlänga Kluiverts kontrakt som går ut 2019. Nu har förhandlingarna brustit samman då Raiola ställer helt orimliga krav. Han kräver att Kluivert, som är nyss fyllda 19 år och har gjort en hel säsong på seniornivå och var Ajaxs sjätte eller sjunde bästa spelare den här säsongen, ska bli lagets överlägset bäst betalde spelare och få 40 % av vinsten på transfersumman när man i framtiden skulle sälja honom. Det är ett led i Raiolas taktik att få bort Kluivert och casha in rejält nu, för han vet att det är orimligt för Ajax, att de inte kan gå med på det. Så, sayonara Kluivert vad det verkar. Alldeles för tidigt. Enligt Voetbal International och Algemeen Dagblaad ligger Serie A närmast, Juventus, Roma och Milan ska alla vara intresserade och Roma ska ligga bäst till.

Vi minns andra Ajax-talanger Raiola lockat iväg för tidigt och hur det gått för dem: Ouasim Bouy var 18 och dominerade mittfältet i U19-laget tillsammans med Davy Klaassen. Raiola lockade bort honom till Juventus. Sex år senare är facit 1 match för Juventus och misslyckade låneturer till Palermo, Hamburg, Brescia, Zwolle, Panathinaikos. Förra sommaren lämnade han permanent för Leeds - och är nu utlånad till Cultural Leonesa i Segunda Division. Ricardo Kishna var 20 när Raiola tog honom till Lazio. En handfull matcher där, en handfull till på lån i Lille förra året och två matcher på lån i ADO Den Haag i år innan korsbandet rök. 16-årige anfallaren Donyell Malen lockades lämna akademin för Arsenal 2015. Återfinns nu i PSV:s reservlag.

Raiola har nu ett finger med i spelet runt Matthijs de Ligt. de Ligt representeras ännu av sin pappa samt Barry Hulshoff, gammal Ajax-mittback, men den senaste tiden har Raiola börjat nästla sig in där. Nu skriver De Telegraaf att de Ligt genom Raiola meddelat klubben att han vill lämna i sommar. de Ligt har kontrakt till 2021 och var Ajaxs nästbästa spelare i år efter Ziyech och vann priset som årets talang i Eredivisie samt utsågs till ligans tredje bästa spelare. Halva fotbollseuropa jagar honom. Barcelona, Bayern München, Juventus och Manchester City ska alla vara väldigt intresserade. Det snackas mest om City nu där Pep Guardiola sägs vilja fortsätta sin renovering av laget. Det sägs att Ajax kräver minst 55 miljoner euro för de Ligt vilket skulle bräcka klubbens transferrekord som man satte förra året med försäljningen av Davinson Sánchez till Tottenham för 40 miljoner euro.

Oerhört synd att de Ligt, som har ett enormt Ajax-hjärta, vill lämna redan men det är förståeligt. Han är så bra och ledningens misskötsel av klubben gör att hans ambitionsnivåer inte matchar klubbens längre. Tror att det skulle vara stor skillnad om man kunde garantera Champions League-spel till hösten t.ex.

Enligt holländsk press har Ajax tackat nej till ett bud på 30 miljoner euro för David Neres som Borussia Dortmund lagt. Neres själv ska vilja lämna också. Återstår att se om Dortmund eller andra lag kommer med högre bud, Ajax betalade 12 miljoner euro för brassen i januari 2017.

De Telegraaf skriver också att André Onana också vill lämna Ajax. Onana har tidigare berättat att han fick anbud redan i vintras men valde att stanna, men att "om ett bra bud kommer i sommar så går jag".

Den goda nyheten är att åtminstone Donny van de Beek sagt att han helst vill stanna i Ajax, han är noga med att inte lova hundraprocentigt för man vet aldrig vad som händer i fotboll och han inte vill bryta löften, men att han i alla fall är inställd på att stanna. Barcelona har sagts följa inte bara de Ligt utan även van de Beek och Frenkie de Jong. de Jongs skadeläge gör att det blir lättare att behålla honom i sommar i alla fall.

Det mesta handlar om spelare på väg bort, men Ajax ska även ha ett nyförvärv klart, enligt De Telegraaf. Utrechts offensive mittfältare Zakaria Labyad som ryktades till klubben redan i januari. Erik ten Hag hade Labyad när han tränade Utrecht förstås och han ska ersätta Ziyech. Han ska skriva på ett fyraårskontrakt efter att Utrechts säsong är klar (de ska spela i playoff om Europaplats). Tidigare kom även De Telegraaf med ryktet att Marc Overmars jobbade på en sensationell transfer i att plocka tillbaka Dusan Tadic till Eredivisie där han tidigare var en av ligans bästa spelare i först Groningen och sedan Twente innan han gick till Southampton. Men med Labyads förväntade ankomst och att Southampton ser ut att kunna klara sig kvar i Premier League har ryktet svalnat av lite.

En annan spelare som ryktats till Ajax länge är Boca Juniors mittback Lisandro Magallan, enligt argentinsk press har Ajax nu höjt sitt bud till 7.5 miljoner euro efter att ha fått tidigare bud nobbade.

Nyförvärven Hassane Bandé och Perr Schuurs som Overmars gjorde klart med under säsongen har nu anslutit till laget och är med på resan till Dubai.

Slutligen så uppger De Telegraaf också att om ten Hag misslyckas i Champions League-kvalet så är klubbens plan B att återanställa Frank de Boer som tränare. de Boer har tidigare sagt att om det är någon klubb han skulle gå tillbaka till för att träna igen så är det Ajax. Gode gud, man har hört talas om bättre planer...

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-05-09 16:15:07
Author

Fler artiklar om Ajax