Lagbanner
Summering av transferfönstret: Stjärnorna kvar, Ajax pikar storklubbarna, och Ziyech förlänger?
Hakim Ziyech blev kvar i Amsterdam trots allt.

Summering av transferfönstret: Stjärnorna kvar, Ajax pikar storklubbarna, och Ziyech förlänger?

Transferfönstret har stängt och Ajax har skickat en pik till Barcelona, PSG, Tottenham och alla andra storklubbar som ryckte i Ajax-spelare i sommar. Stjärnorna är kvar i Amsterdam, till och med Hakim Ziyech som nu sägs få ett nytt förbättrat kontrakt. Dags att summera Ajaxs transferfönster och gå igenom kontraktsläget för samtliga spelare i a-laget.

Vid midnatt inatt stängde transferfönstret. Två minuter senare la Ajax upp denna video på Twitter. En briljant pik mot alla storklubbar som ryckt i Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, David Neres, Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico och André Onana i sommar. För alla spelarna är kvar i Amsterdam, redo för Champions League-äventyret i höst och att erövra det 34:e ligaguldet i vår. Justin Kluiverts övergång till Roma i början av fönstret var inte början på en spelarflykt som man fruktade utan ett isolerat fall (drivet av Mino Raiola).

Till och med Hakim Ziyech är alltså kvar i Amsterdam vilket ingen trodde efter förra säsongen. Nu skriver också De Telegraaf, med insyn i Ajax, att Ziyech är på gång att belönas med ett nytt förbättrat kontrakt som kommer göra honom till ligans bäst betalde spelare.

Summering av Ajaxs transferfönster:

Spelare in

Hassane Bandé (Mechelen), ca 8 miljoner euro
Perr Schuurs (Fortuna Sittard), ca 2 miljoner euro
Zakaria Labyad (FC Utrecht), ca 6 miljoner euro
Dusan Tadic (Southampton), ca 11 miljoner euro
Daley Blind (Manchester United), ca 16 miljoner euro

Totalt spenderat: ca 43 miljoner euro

Spelare ut

Justin Kluivert (Roma), ca 17 miljoner euro
Amin Younes (Napoli), fri transfer
Nick Viergever (PSV), fri transfer
Mitchell Dijks (Bologna), fri transfer
Zian Flemming (PEC Zwolle), summa okänd
Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), fri transfer
Terry Lartey Sanniez (NEC), fri transfer
Norbert Alblas (NEC), fri transfer
Vince Gino Dekker (AZ), fri transfer
Léon Bergsma (AZ), fri transfer
Mauro Savastano (AZ), fri transfer
Danilho Doekhi (Vitesse), fri transfer
Peter Leeuwenburgh (Cape Town City), fri transfer
Darren Sidoel (Reading), fri transfer
Mees de Wit (Sporting Lissabon), fri transfer
Reda Boultam (Cremonese), fri transfer
Ki-Jana Hoever (Liverpool), fri transfer
Mateo Cassiera (FC Groningen), lån
Robin Schouten (Volendam), lån
Siem de Jong (Sydney FC), lån
Benjamin van Leer (NAC Breda), lån

Totalt intjänat: ca 17 miljoner euro

För en gångs skull har det alltså varit en spenderarsommar för Ajax, när man hållit ihop laget och spetsat för en storsatsning med kvalitetsspelare som Tadic och Blind. Och det har redan burit frukt i och med Champions League-spelet: Det totala beloppet man spenderade på nyförvärv är i princip redan intjänat bara i summan man belönas med för platsen i Champions Leagues gruppspel. Det räcker och blir över med en ynka vinst i gruppspelet sen för att man ska ha tjänat in hela summan. Ajax var dessutom sedan tidigare en extremt ekonomiskt välmående klubb.

Kontraktsläget för samtliga a-lagsspelare:

André Onana, målvakt
Ålder: 22
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Jagades av Marseille och spanska klubbar i sommar men Ajax vägrade sälja och med Champions League-spel på horisonten var han glad i att stanna. Trivs bra i Amsterdam, omåttligt populär bland lagkamrater och supportrar.

Kostas Lamprou, målvakt
Ålder: 26
Kontrakt till: 2019
Kommentar: Värvades som tredjemålvakt förra sommaren med ett kontrakt över en säsong, men efter Benjamin van Leers skada hoppade Lamprou förbi honom i rangordningen och belönas med ett nytt kontrakt i sommar. Bra andremålvakt, varit förstemålvakt i flera Eredivisie-klubbar tidigare. Populär bland lagkamraterna, bra karaktär i gruppen.

Rasmus Nissen Kristensen, högerback
Ålder: 21
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Lovande högerback som värvades i januari från FC Midtjylland. Inte övertygat ännu och är för närvarande andravalet. Men scoutad av John Steen Olsen och är någon Ajax tror på.

Joël Veltman, mittback/högerback
Ålder: 26
Kontrakt till: 2020
Kommentar: Släppt kaptensbindeln till Matthijs de Ligt i och med sin långtidsskada. Korsbandsskadan håller honom borta åtminstone året ut. Får avvakta och se hur läget är med honom när han är tillbaka i spel. Fostrad i klubben, älskar Ajax och trivs i Amsterdam med fru och småbarn.

Matthijs de Ligt, mittback
Ålder: 19
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Världens bästa tonåring vid sidan av Kylian Mbappé. Rekordung kapten. Älskar Ajax, gått från barnläktaren till planen, tagit med sig alla läktarramsor och hjärtat. Hela fotbollseuropa har ögonen på honom. Fast besluten om att leda Ajax till ligaguld.

Maximilian Wöber, mittback/vänsterback
Ålder: 20
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Lovande ung österrikare som kom förra sommaren och fick gott om speltid sin första säsong. Inte ordinarie nu men förste reserv både som mittback och vänsterback. Framtidsnamn.

Daley Sinkgraven, vänsterback/mittfältare/ytter
Ålder: 23
Kontrakt till: 2019
Kommentar: En gång en stor talang i Heerenveen som playmaker. I Ajax aldrig riktigt kommit till sin rätt, hade sin bästa tid när Peter Bosz flyttade ner honom som wingback men har dragits med stora skadeproblem. Korsbandet gick av förra hösten och Erik ten Hag sa i dagarna att han fortfarande har en lång väg kvar. Kontraktet går ut nästa sommar och det skulle inte vara någon överraskning ifall man släpper honom då.

Noussair Mazraoui, högerback/innermittfältare/ytter/vänsterback/center/mittback
Ålder: 20
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Från rollspelare i U19-laget till stjärnskott i Jong Ajax till ordinarie högerback i a-laget på kort tid, en kometresa för den hårt arbetande multifunktionelle "Nous". Belönats med nytt kontrakt för sin stormaktiga utveckling och föremål för en huggsexa mellan Ronald Koeman och Hervé Renard om han skulle representera Holland eller Marocko. Det blev Marocko valet föll på, landet han inte är född i men som han spelat ungdomsfotboll för och som tog ut honom i bruttotruppen till VM.

Daley Blind, mittback/vänsterback/mittfältare
Ålder: 28
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Rödvit in i själen. Återvände till klubben i sitt hjärta i sommar, beredd att stanna karriären ut. Försvarsstjärna, ledare, kulturbärare. Oerhört viktig.

Perr Schuurs, mittback/högerback
Ålder: 18
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Född några månader efter de Ligt (i november 1999), Hollands nästmest lovande mittback i den årgången efter honom. Var som 17-åring kapten Fortuna Sittard som nådde uppflyttning till Eredivisie, samtidigt som han gjorde klart med Ajax under den gångna säsongen. Namn för framtiden, spelar för närvarande i Jong Ajax men lär få debutera i a-laget snart.

Luis Manuel Orejuela, högerback
Ålder: 23
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Floppvärvning förra sommaren. Colombianen panikvärvades då man behövde en till högerback och inte fick loss Kristensen den gången. Fick bara ett fåtal framträdanden förra säsongen och tilläts i sommar leta ny klubb, men blev alltså kvar. Efter Mazraoui, Kristensen och skadade Veltman i rangordningen, ja nog också Schuurs som egentligen är mittback. Lär försvinna billigt antingen i januari eller nästa sommar.

Nicolás Tagliafico, vänsterback/mittback
Ålder: 26
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Den grovjobbande, omutlige argentinaren har blivit oerhört populär snabbt i Amsterdam via sin oömma spelstil och hårda lagarbete. Jagades av Real Betis i sommar men varken Ajax eller Nico var intresserade av att lyssna på det.

Donny van de Beek, mittfältare
Ålder: 21
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Publikfavorit, fostrad i klubben och spelar med hjärtat utanpå. Förlängde kontraktet under förra säsongen. Jagades av utländska klubbar i sommar men var fast besluten om att stanna.

Dusan Tadic, mittfältare/ytter
Ålder: 29
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Spetsvärvningen som redan visat sin klass. Oerhörd förstärkning. Otroligt viktig för offensiven, kommit in bra i gruppen och populär bland lagkamrater och supportrar. Högavlönad och kommer inte lockas bort till vilka som helst i första taget.

Carel Eiting, mittfältare/mittback
Ålder: 20
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Lovande defensiv mittfältare som imponerat i säsongsinledningen med sin vision och passningsspel. På gränsen till en ordinarie plats, lär få den inom en snar framtid.

Zakaria Labyad, mittfältare/ytter
Ålder: 25
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Fd PSV-talangen som Erik ten Hag plockade med sig från Utrecht där han imponerade under ten Hags ledarskap. En personlig favorit för tränaren, inte övertygat i sina inhopp hittills men potentialen finns där och han är användbar på flera positioner. Fått en mer undanskymd roll än vad han nog från början väntat sig i och med Tadics ankomt och att Ziyech blev kvar.

Lasse Schöne, mittfältare
Ålder: 32
Kontrakt till: 2019
Kommentar: Går in på sin sjätte säsong i klubben nu. Viktig med sitt ledarskap, lugn och rutin. Kan blanda och ge, och frågetecken för tempot på högsta nivå men har varit väldigt bra i säsongsinledningen, ten Hag verkar få ut max av honom fortfarande. Kontraktet går ut efter säsongen, Schöne sa igår till Ajax TV att man inte inlett förhandlingar än men att han själv kan tänka sig att stanna i Ajax resten av sin karriär. Väldigt grundad i Holland dit han kom först som 16-åring som ungdomsproffs i Heerenveen och sedan blivit kvar.

Frenkie de Jong, mittfältare/mittback
Ålder: 21
Kontrakt till: 2022
Kommentar: Den hajpade stortalangen jagades frenetiskt av Barcelona hela sommaren men gjorde klart att han bestämt sig för att stanna i Ajax och utvecklas. Det är klokt, han är otroligt talangfull men behöver bli stabilare.

Hakim Ziyech, mittfältare/ytter
Ålder: 25
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Blev kvar, trots allt. Gudabenådad spelare som är en otrolig attraktion och viktig kugge i Ajax. Även vid sidan av planen, viktig i gruppen som ledarfigur och mentor för många yngre talanger - tog Appie under sina vingar, och även Mazraoui, Noa Lang och till och med blott 15-årige supertalangen Naci Ünüvar. Sägs belönas med ett förbättrat kontrakt. Smart, vill säkerligen gå till en större klubb snart men kommer inte lämna Ajax för vilket lag som helst.

Dani de Wit, mittfältare
Ålder: 20
Kontrakt till: 2020
Kommentar: Inte den största talangen i klubben, men en ten Hag-favorit som fick debutera i våras och gjort några inhopp nu i säsongsinledningen. Kapten i Jong Ajax också. Davy Klaassen-light, grovjobbare som kämpar hårt, löper mycket och smart och visat prov på lite målsinne i Jong Ajax i alla fall, farlig huvudspelare. Lär få ett nytt kontrakt snart.

David Neres, ytter
Ålder: 21
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Ajax nobbade bud från Dortmund och Roma på brassen som gjorde 14 ligamål som högerytter förra säsongen. Neres ska inte blivit överförtjust i det, men med säkrat Champions League-gruppspel lär han inte klaga nu. Farlig i säsongsöppning tills han sträckte låret mot VVV-Venlo, men tillfrisknat nu och kan bli ett utropstecken igen för Ajax. Lär gå nästa sommar istället.

Klaas-Jan Huntelaar, center
Ålder: 35
Kontrakt till: 2019
Kommentar: Publikfavorit och pånyttfödd veteran. Återvände hem förra sommaren på ett ettårskontrakt och förlängde med ett ytterligare ett år i sommar. Inlett säsongen starkt i Kasper Dolbergs frånvaro. Viktig i gruppen med sitt ledarskap och rutin. Stannar så länge kroppen håller och han håller på Ajaxs nivå.

Hassane Bandé, ytter
Ålder: 19
Kontrakt till: 2023
Kommentar: Talangfull ytter från Burkina Faso som slog igenom i Mechelen förra säsongen. Ajax gjorde klart med honom i vintras men lät honom avsluta säsongen i Belgien. Bröt tyvärr benet under försäsongen och blir borta åtminstone året ut.

Kasper Dolberg, center
Ålder: 20
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Efter sitt genombrott 2016/17 hade han ett tyngre fjolår, var först ur form och drogs sedan med skadeproblem även om han blixtrade till en del när han var frisk. Men varit borta i månader nu, är tillbaka i träning men lär inte vara aktuell för spel igen förrän tidigast efter landslagsuppehållet. Men med tanke på hur bra Ajax varit hittills denna säsong utan honom så är det ju ett sjuhelvetes sparkapital man sitter på här.

Vaclav Cerny, ytter
Ålder: 20
Kontrakt till: 2020
Kommentar: Tjeckiske yttertalangen slog igenom under Frank de Boers sista säsong men har sen haft det tuffare på grund av stora skadeproblem. Slet av korsbandet förra hösten. Är på väg tillbaka nu och om han komma tillbaka i gammal god form kan han bli en bra joker att kasta in.

Kaj Sierhuis, center
Ålder: 20
Kontrakt till: 2019
Kommentar: Lovande center som spottat in mål i U19-laget tidigare och nu i Jong Ajax. Ett par a-lagsframträdanden i säsongsinledninge, fick till och med starta seriepremiären. Med Dolberg skadad har han kunnat få mer speltid. En kontraktsförlängning är säkerligen på gång.

Dennis Johnsen, ytter
Ålder: 20
Kontrakt till: 2021
Kommentar: Norsk yttertalang man plockade från Heerenveen förra sommaren, där han var tänkt att bli Sam Larssons arvtagare. Spelade främst i Jong Ajax förra säsongen. Ojämn, kan vara briljant men också försvinna ur matcherna långa stunder. Lämnades hemma från a-lagets träningsläger i England som en disciplinär åtgärd, men har sedan skärpt till sig och arbetat sig tillbaka till att få ingå i matchtrupperna igen och även göra inhopp.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-09-01 15:55:36
Author

Fler artiklar om Ajax