Lagbanner
Svår men rolig Champions League-lottning
Dusan Tadic i duell med Fabinho senast det begav sig mellan Ajax och Liverpool.

Svår men rolig Champions League-lottning

Ajax lottades mot Liverpool, Napoli och Rangers i Champions League-gruppspelet, en rätt kittlande lottning.

Ajax var seedade i pot 1 i dagens Champions League-lottning. Det innebar att man inte kunde lottas mot flera bra lag, men då drog man ändå en av de verkliga nitlotterna i pot 2 då Liverpool drogs till grupp A med Ajax. Napoli och Rangers FC från Glasgow kompletterade sedan gruppen. Inte den lättaste lottningen man kunde få, men en roligt med tre klassiska klubbar som motståndare.

Ajax mötte Liverpool senast i Champions League-gruppspelet 2019/20, det blev då två jämna matcher där Liverpol tyvärr vann båda med 1-0. Det mest klassiska mötet mellan Ajax och Liverpool i historien är De Mistwedstrijd 1966 då Rinus Michels Ajax för första gången gjorde avtryck i Europa. Läs mer om det här.

Napoli har Ajax bara mött vid ett tidigare tillfälle, ett dubbelmöte 1969/70 i åttondelsfinalen av Mässcupen. Napoli vann med 1-0 i Italien men Ajax vann returen i Amsterdam med 4-0 efter ett mål av Mr. Ajax, Sjaak Swart, och ett hattrick av Ruud Suurendonk. Mässcupen var en turnering som senare ersattes av UEFA-Cupen, nuvarande Europa League.

Senast Ajax mötte Rangers var i Champions Leagues gruppspel 1996/97. Då vann Ajax med 1-0 i Glasgow (målskytt Arnold Scholten) och 4-1 i Amsterdam då Dani gjorde två mål, Tijani Babangida och Nordin Wooter varsitt.

Matcherna mot Rangers blir förstås också ett återseende för Calvin Bassey med sina gamla lagkamrater från klubben Ajax just värvat honom från.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-08-25 19:41:11
Author

Fler artiklar om Ajax