Lagbanner
Sveriges andre Ajax-expert intervjuar Sveriges förste Ajax-expert.
Feyenoord vinner endast när Ajax är dåliga.

Sveriges andre Ajax-expert intervjuar Sveriges förste Ajax-expert.

Sommar, koraner som bränns, Ryssland bombar Ukraina, sommar, mer koraner bräns, Ryssland bombar Ukraina, Gröna Lund… Det kan bli för mycket tråkigt, nu försöker vi fokusera på fotbollen och Ajax-redaktionen ger dig det vi kan inför kommande säsong. Jag, Sveriges andre Ajax-expert intervjuar Sveriges förste Ajax-expert, min kollega och vän William Edström. Hur kommer det gå för Ajax efter den usla säsong man har bakom sig? Vem är Jorrel Hato? Lisandro Martinez eller Nico Tagliafico? Och mer.

Spelarna återvänder från semestrar för medicinska tester och så på De Toekomst under torsdagen, förutom de som varit i väg på landslagsuppdrag som ansluter senare. Den första riktiga träningen blir på lördag då Ajax nye huvudtränare Maurice Steijn leder sin första Ajax-träning. Den 12:e augusti börja tävlandet för Ajax med första ligamatchen hemma mot Heracles. Efter en minst sagt dålig säsong (undertecknad har noterat att Feyenoord endast vinner ligan när Ajax har en dålig säsong) tar vi en kick på kommande säsong...

Vi har blivit bortskämda av Ajax senaste säsongerna. Har vi för höga krav?
Nej, vi ska ha ambitioner och höga krav. Det är typiskt Ajax och Amsterdam att ha det, den attityden. Den har också lett till framgångar, titlar och att Ajax förändrat fotbollen.

Borde vi gett Heitinga mer tid?
Nej. Johnny är för evigt en legend för allt han gjort för Ajax, han spelade alltid med hjärtat utanpå och hans tröja kommer fortsätta sitta uppe på väggen hemma hos mig. Han ska ha tack också för att han ställde upp som interim i en trasslig tid för klubben, men han är inte redo för tränarskapet i Ajax på riktigt än. Han är helt enkelt inte skicklig nog. Om inte annat diskvalificerade han sig då laget INTE tränade på straffar innan cupfinalen.

Varför gick det så fel säsongen 2022/2023?
Allt går tillbaka till att det dröjde 13 månader innan en ny sportchef hittades. Hittills tycker jag Sven Mislintat gör ett bra jobb, han framstår som klok och en stark ledare. Det blev helt fel förra året när Edwin van der Sar inte fyllde luckan efter Marc Overmars, Alfred Schreuder kom in vilket uppenbarligen var en felrekrytering och truppbygget under sommaren funkade inte bra med oklar arbetsfördelning.

Varför dalade allt efter incidenten med Overmar? Vad var det Overmars gjorde så bra som Ajax saknade inför föregående säsong?
Att det dalade rent sportsligt beror helt enkelt på att den lediga tjänsten inte fylldes på länge. Säger sig självt att en viktig ledarposition som sportchefen måste besättas snabbt, åtminstone innan sommaren så sportchefen finns på plats för att ansvara över truppbyggandet, nyförvärv och försäljningar osv. Utan någon på plats förra sommaren fick Gerry Hamstra och Klaas-Jan Huntelaar vikariera utan fulla befogenheter, med sista ordet upp til Edwin van der Sar, det blev rörigt och uppenbarligen inte bra nog. Sen om Overmars var så bra, rent sportsligt alltså, går det ju att säga mycket om. Han gjorde uppenbarligen bra affärer som Dusan Tadic, Daley Blind, Hakim Ziyech men också många dåliga som Lisandro Magállan, Quincy Promes, Nemanja Gudelj, Yaya Sanogo, Niki Zimling etc. Men till syvende och sist var han uppenbarligen dålig och inte bra på sitt jobb eftersom han sexuellt trakasserade kvinnor på arbetsplatsen, så sparken skulle han ha så det sjöng om det.

Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna med vår nya coach Maurice Steijn?
Fördelar att han överpresterat i mindre klubbar tidigare vilket passar Mislitnats kravprofil, och att han ska vara en bra ”people manager”, är flexibel och skapa disciplin. Nackdelar att han aldrig varit i närheten av ett jobb i en så stor klubb som Ajax.

Vilka spelare tror du försvinner från Ajax?
Edson Álvarez, Mohamed Kudus och Jurriën Timber säkert. Förmodligen/förhoppningsvis Jorge Sánchez och Calvin Bassey. Sen om Saudi skulle slänga pengar på Steven Bergwijn eller Owen Wijndal skulle inte jag gråta floder direkt.

Vilka spelar tror du kommer till Ajax? Och vilka spelare behöver Ajax?
Jag tror man ror i land Eduard Spertsyan från Krasnodar som ny tia. Supertalangen Arda Güler ser svår ut att få i lås. I Benjamin Tahirovic har man redan ersatt Álvarez. Minst en högerfotad mittback behövs då Jurriën Timber försvinner. En ny högerback att konkurerra med Devyne Rensch. En högerytter om Kudus försvinner (Güler?) och en ny center att konkurrera med Brian Brobbey. Kanske en vänsterback också.

Vilken spelare saknar vi mest nu, Lisandro Martinez eller Nico Tagliafico? Och varför?
Martínez, han är förstås en bättre spelare men också då hans kombination av passningfot och jävlar anamma saknas. Dessutom skulle han vara en grym förebild för Jorrel Hato. Men Nico på vänsterbacken igen med Hato centralt skulle man inte heller tacka nej till.

Vem är Jorrel Hato?
Ajax näste storback.

 

Joakim Dahl 2023-06-29 00:42:29
Author

Fler artiklar om Ajax