Lagbanner
Tack för allt, David Neres — en modern Ajax-legendar

Tack för allt, David Neres — en modern Ajax-legendar

Efter fem framgångsrika år i Ajax lämnar publikfavoriten och klubblegendaren David Neres för Shakhtar Donetsk.

Imorse bekräftade Ajax officiellt det som varit på gång i flera dagar, David Ners lämnar klubben efter fem år för Shakhtar Donetsk. Övergångssumman landar initialt på 12 miljoner euro men kan komma att stiga till 16. För flera år sen tackade Ajax nej till ett halvmiljardsbud från Kina och det ryktades senare om intresse från flera europeiska megaklubbar och övergångssummor på omkring 40 miljoner euro. På grund av skador nådde han aldrig samma höjder som han höll 2017-2019 och priset gick ner, men Ajax ångrade aldrig att man nobbade pengarna och behöll Neres. Det man åstadkommit de senaste åren hade inte gått utan honom.

David Neres på och utanför planen är samba, lekfullhet och underhållning. Men också långt mycket mer än dessa stereotypa brasse-drag. Han har gång på gång visat på en underskattad mental styrka och att han är en spelare för de stora ögonblicken. När resten av Ajax har svajat har den dribblingsglade brassen på kanten stått stadigt. Hösten 2017, när hela Ajax var i märkbar gungning efter Abdelhak Nouris hemska kollaps på försäsongen, gick lagets form kraftigt upp och ner i böljande vågor. Den som spelade konsekvent bra var David Neres som den säsongen vann lagets interna skytteliga på 14 mål.

Sen kom 2018-19, denna historiska säsong, med David Neres i en av huvudrollerna. Erik ten Hag har i efterhand pekat på ligamatchen borta i Arnhem mot Vitesse i den fjärde omgången som den första matchen då hela hans taktik klaffade helt perfekt, särskilt under matchens första halvtimme då Ajax spelade ut Vitesse efter noter och gick upp i en tremålsledning (man kom att vinna med 0-4). Bärande i det var Neres som hittade helt rätt i en ny, friare roll där han rörde sig över alla offensiva ytor efter att tidigare varit låst vid en klassisk modern ytterroll där han skulle ta sig inåt från högerkanten för att använda sin vänsterfot. Nu dök Neres upp centralt, till vänster, överallt och Vitesse-försvararna visste inte hur de skulle hantera honom.

Det kom att visa sig att även bättre motstånd än Vitesse skulle ha samma problem. Under hösten gick han mållös igenom Champions League-gruppspelet. För hög nivå för Neres? Inte då. I januari nobbade Ajax megabudet från Kina. I den omedelbart klassiska matchen på Santiago Bernabeu, när Ajax vann med 1-4, stod Neres i matchinledningen för en aktion som hans lagkamrater efteråt sagt gjöt mod i dem vilket ledde till att man spelade Real Madrid av banan. Nere vid kortlinjen lurade Neres upp världsklassbacken Dani Carvajal på läktaren genom att klacka bollen förbi Carvajal på ena sidan medan han själv gick runt på den andra. Snart gjorde Hakim Ziyech 0-1, och tio minuter efter det sköt Neres in 0-2 och sitt första Champions League-mål, med sin dåliga högerfot, efter Dusan Tadic ikoniska helikopterfint.

Den sista mars tog Ajax emot PSV i en seriefinal. Trots bravaderna i Champions League, eller kanske på grund av fokuset på den turneringen, hade Ajax halkat efter PSV i titelstriden. Seger var ett absolut måste för att inte ligan skulle vara körd, den som skulle innebära det extremt symboltunga 34:e ligaguldet. Vid Ajax-ledning 1-0 blev Noussair Mazraoui utvisad efter att ha kung fu-sparkat Angeliño i huvudet. Den efterföljande frisparken nickades in av Luuk de Jong. Med en man mer tog PSV över matchen mot ett nu skakat Ajax. Det finns spelare som försvinner ur matcher vid sådana tillfällen. David Neres är inte en av dem. Mitt i PSV-pressen kontrade han på helt egen hand, drev bollen upp på offensiv planhalva, dribblade sig hela vägen ner till kortlinjen, vände in mot mål — och fälldes. Dusan Tadic sköt in straffen till 2-1. PSV fortsatte pressa Ajax — världsledande i att inte vara stabila med 10 man — ända in i slutet. Men i den sjätte tilläggsminuten slog Frenkie de Jong en bra, rak passning fram till Neres som direkt väggade den tillbaka till Tadic. Tadic lade ut bollen på Nico Tagliafico medan Neres tog sig fram till position vid straffområdeslinjen. Tagliafico passade bollen till Neres, som med ett ryck tog sig runt bevakaren Jorrit Hendrix och utan att tveka sköt in 3-1 i burgaveln och definitivt avgjorde matchen. Johan Cruijff Arena briserade i ett enormt jubel, Tagliafico fick fnatt och dansade fuldans längs kortlinjen och Neres slet av sig tröjan och kastade upp den på läktaren. Med Klaas-Jan Huntelaars tolkhjälp — Neres talar som bäst holländska när han är full under guldfiranden — lyckades han få tillbaka matchtröjan från supportrarna när han insåg att Björn Kuipers inte blåst för slutsignal ännu.

I Champions League-kvartsfinalen klev Neres fram igen. I första matchen hemma mot Juventus hamnade Ajax i 0-1-underläge när Cristiano Ronaldo kom loss från sin bevakning vid ett tillfälle precis i slutet av den första halvleken och då var sedvanligt klinisk. Att få med sig minst ett mål till bortamötet i Turin var livsviktigt, att åka dit med en förlust i ryggen och inga mål gjorda mot ett taktiskt disciplinerat italienskt fotbollsföretag skulle inte gå. Den andra halvleken blåstes igång. Genast såg David Neres till att ta bollen och dribbla sig framåt och inåt från vänsterkanten ända in i straffområdet och där distinkt skjuta in 1-1. Ajax kom att vinna i Turin i en ny klassisk match.

David Neres var skadad och missade den avgörande semifinalen mot Tottenham. Det går bara att spekulera i om det förkrossande slutet hade kunnat undvikas. Kanske hade det slutat likadant. Men utan tvivel saknade Ajax klippan David Neres, som gång på gång stått stadigt när det stormat runt laget, i den andra halvleken när baklängesmålen trillade in och spelarna började tveka och bli rädda. David Neres tvekade aldrig, David Neres blev aldrig rädd vid underlägen mot Real Madrid, Juventus eller kärvt läge i seriefinalen.

När andra spelare lämnade klubben efter den historiska säsongen stannade Neres och förlängde sitt kontrakt. Tyvärr har säsongerna som följt har skador begränsat Neres. 2019/20 gjorde en långtidsskada att han missade nästan hela säsongen. Till nästa säsong hade Antony värvats — en kompis men också en konkurrent som gjorde att Neres fick en ny roll som främst inhoppare. Men Ajax kunde fortfarande lita på honom i avgörande ögonblick. Våren 2021 avgjorde han cupfinalen mot Vitesse i slutet när alla andra väntade på en förlängning.

Det är rätt tid för alla att David Neres lämnar Ajax nu. Hans karriär behöver ett miljöombyte, med Steven Bergwijn på ingång behöver Ajax honom inte längre, är tanken i alla fall. Men det är verkligen slående att i så många av Ajax största ögonblick de senaste åren har David Neres stått i centrum.

Inte bara hans spel på planen och delaktighet i avgörande ögonblick gjorde honom till en publikfavorit och klubblegendar. Vid sidan av planen också omåttligt populär för sin humor, snällhet, livsnjutande semesterbilder på Instagram och feststartar-tendenser. En sak är helt säker, Ajax framtida titelfiranden kommer verkligen sakna David Neres som alltid lett firandena på olika platser — omklädningsrum, spelarbussen, utanför arenan, på Museumplein — med allt från danser till bengaler till överdimensionerade champagneflaskor. Det var inte överraskande när Neres blev en del av refrängen när Amsterdamrapparen Sevn Alias gjorde hyllningslåten Herres till laget. En låt Neres, trots sin ytterst bristfälliga holländska, gärna ledde hela laget i allsång till.

Tack för allt, David Neres — een echte Ajacied.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-01-14 14:48:33
Author

Fler artiklar om Ajax