Twente 3 - 1 Ajax: Katastrofsäsongen äntligen över
Edson Álvarez gjorde en katastrofalt dålig insats i sin förmodligen sista match för Ajax.

Ajax stängde sin värsta säsong på länge med ännu en förnedrande urusel insats. Tredjeplatsen fick man med nöd och näppe behålla vilket innebär Europa League-kval nästa säsong.

Förutsättningarna på förhand vara tydliga när Ajax reste till Enschede bortamatchen mot femteplacerade Twente samtidigt som fyran AZ tog emot tvåan PSV. Vinst Ajax och vinst AZ = Ajax går förbi PSV upp till andraplats och Champions League-kval. Förlust Ajax och vinst AZ = AZ går förbi Ajax som faller ner till fjärdeplats och får kvala till fucking jävla Conference League. Övriga resultat = status quo och Ajax stannar på tredjeplatsen som ger Europa League-kval.

De första tjugo minuterna av matchen körde Twente totalt över Ajax med intensiv press som fullständigt övrrumplade Ajax-spelarna. De skapade chans på chans, Michel Vlap prickade vid ett tillfälle till och med undersidan av ribban.

Men ändå lyckades Ajax ta ledningen mitt i den första halvleken. Kenneth Taylor spelade upp på Brian Brobbey som höll ifrån sin bevakare och passade Dusan Tadic som lättade in 0-1 i burgaveln.

Efter ledningsmålet stabiliserades läget lite för Ajax, man spelade inte bra men var inte totalt underlägsna längre. 0-1 stod sig in i halvtid medan det fortsatt var 0-0 i AZ - PSV.

Men ett sedvanligt ofokuserat, undermåligt och genomuselt Ajax kastade bort allt direkt i andra halvlek. Bokstavligen från avspark. Taylor tappade direkt bollen, Twente tog sig lätt fram på Ajax vänsterkant där Owen Wijndal var helt borta. Edson Álvarez försökte ingripa mot Joshua Brenet men trasslade till allt för sig, för femtielfte gången i matchen, och Brenet kunde spela fram Manfred Ugalde till 1-1.

Fem minuter senare fick Twente frispark efter att Davy Klaassen, som ersatt Brobbey till andra halvlek, stängt Virgil Misidjan. Ajax-fostrade Vaclav Cerny skruvade in den i straffområdet där Álvarez upphävde offsidefällan och Julio Pleguezuelo nickade in 2-1.

Sedan tog PSV ledningen i Alkmaar genom Xavi Simons. Bra för Ajax då även om man skulle förlora behövde AZ vinna för att gå förbi.

Att det skulle bli förlust för Ajax beseglade med kvarten kvar när inte en själ bemödades rensa undan bolluslingen ur straffområdet så Cerny fick kanonskjuta in 3-1 i krysset. Ännu en olycka kom sedan när Jurriën Timber fick utgå med en huvudskada efter att ha fått Twente-målvakten Lars Unnerstalls knä i huvudet.

I 84:e minuten fick sen AZ en straff, som Jesper Karlsson förvaltade väl. 1-1 och nervös avslutning för Ajax. Lång tilläggstid i båda matcherna, 7 i Enschede, 8 i Alkmaar. I den tredje fick forne Ajax-yttern Anwar El Ghazi sitt andra gula kort och blev utvisad så PSV fick avsluta med tio man. Det kändes som en tidsfråga innan segermålet skulle komma för AZ. Men så i den åttonde tilläggsminuten sköt istället Xavi Simons in sitt andra mål i matchen, 1-2 och det hela var avgjort.

PSV blev tvåa, Ajax blev trea och AZ blev fyra. Ajax får kvala till Europa League. Äntligen är den värsta Ajax-säsongen på ja, evigheter, över. Bättre lycka nästa säsong...