Lagbanner
Ungdomen har framtiden: Ajaxs största talanger
Ryan Gravenberch kan komma att bli Ajaxs yngsta a-lagsdebutant någonsin.

Ungdomen har framtiden: Ajaxs största talanger

Ajaxs världsberömda ungdomsakademi fortsätter fostra nya unga talangfulla fotbollsspelare. En blick på några ungdomar som kan vara morgondagens stjärnor på Johan Cruijff Arena.

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST står det att läsa på Johan Cruijff Arenas norra läktare. ”Ungdomen har framtiden”. De Toekomst, ”Framtiden” är också namnet på Ajaxs träningsanläggning och ungdomsakademi. Ajax har ungdomen. Ajax har framtiden. Det är dags att titta på några av akademins mest spännande talanger för tillfället.
 
Missa heller inte genomgången av Jong Ajaxs trupp för att lära mer om talangerna som ingår här.
 
Ryan Gravenberch, 16 år, innermittfältare
 
Mottog i våras den första Abdelhak Nouri Trofée, tidigare Talent van de Toekomst-priset som klubben årligen tilldelar den akademispelare som tagit störst kliv i sin utveckling. Clarence Seedorf håller rekordet för yngsta Ajax-debutant någonsin, han var 16 år och 242 dagar gammal när han gjorde sin officiella debut 1992. Om Gravenberch gör sin debut innan 12 januari 2019 så slår han det rekordet. Och det är inte otänkbart att han gör det. Han står inte officiellt med i Jong Ajaxs trupp, men efter att ha gjort försäsongen med a-laget och imponerat stort med sitt spel i träningsmatcherna så har han nu inlett säsongen i reservlaget och förväntas fortsätta spela där under hösten och bara göra Youth League-matcherna med U19-laget. Akademichefen Said Ouaali har sagt att Gravenberch inte har något kvar att lära på ungdomsnivå utan behöver spela på en högre nivå. Står med på Ajaxs 37 namn stora trupplista till Champions League. Precis som Seedorf har han rötterna i Surinam och precis som Seedorf är han brådmogen både fysiskt och mentalt. Passningsskicklig, bra speluppfattning, teknisk, farlig högerfot, stark och snabb så är han en närmast komplett Ajax-mittfältare klubben har stora förhoppningar på. I samband med att han fyllde 16 år i maj skrev han på sitt första kontrakt med klubben trots att många utländska storklubbar var intresserade av honom. Nyckelspelare i U17-landslaget som vann EM-guld i år. Lillebror till Danzell Gravenberch som efter att gått igenom Ajaxs akademi för närvarande tillhör Reading.

Fint mål mot Hammarby i Youth League förra hösten
Sammandrag av hans proffsdebut för Jong Ajax för några veckor sen
Höjdpunkter från hans insatser för a-laget under försäsongen
Fler höjdpunkter 

Brian Brobbey, 16 år, center
 
Förmodligen näst på tur efter Gravenberch ur 2002-generationen att debutera. Gravenberch är lite längre fram i sin utveckling överlag men Brobbey är inte långt efter och fysiskt sett är han redan redo. Stor och stark men också teknisk kan han gå en stor framtid tillmötes som en modern centertank. Lärt sig använda sin kroppshydda på rätt sätt, väldigt duktig i att spela med ryggen på mål, ta en försvarare i ryggen och skapa lägen för sig själv eller lagkamrater genom sitt sätt att dra åt sig extra bevakning och då antingen vända bort den bevakningen eller spela fram en fristående lagkamrat. Matar in både mål och assist i U19-laget. Gjorde flera mål i U17-EM på väg till guldet. Ghananskt påbrå och lillebror till Derrick Luckassen (för närvarande utlånad från PSV till Hertha Berlin).

Video med höjdpunkter
 
Naci Ünüvar, 15 år, innermittfältare
 
Akademins största talang på flera år. Fyllde 15 i juni, men redan i februari som 14-åring briljerade han totalt i Future Cup, en U17-turnering Ajax årligen arrangerar där man bjuder in några av världens bästa U17-lag, Ajax vann turneringen och Ünüvar vann skytteligan. En glimrande playmaker som ibland satts upp som vänsterytter i en fri roll men oftast spelar som tia. Teknisk, passningsgeni, målfarlig, osjälvisk och en ledartyp. Totalt dominant i U17-serien, lär flyttas upp mer till U19-laget under hösten. Jagas av storklubbar men står med båda fötterna på jorden och säger sig vara bestämd över att stanna i Ajax, drömmer om att debutera på Johan Cruijff Arena. Turkiskt påbrå.

Ajax-producerad video med höjdpunkter och intervju
Höjdpunkter från Future Cup 2018
Höjdpunkter från inomhusturneringen MTU Cup 2017 när han gjorde 27 mål på 12 matcher(!)
Fler höjdpunkter
 
Kenneth Taylor, 16 år, innermittfältare
 
En till ur den lovande 2002-generationen som skrev på sitt första kontrakt i våras. Var en del av U17-laget som vann Future Cup, är nu uppflyttad till U19-laget. En kreativ och passningsskicklig mittfältare. Johnny Heitinga har i U19-laget också testat honom i en Ziyech-liknande roll där han uppsatt som högerytter kommer in från kanten i en fri roll där han kan få utlopp för sin fina vänsterfot.

Höjdpunkter från Future Cup 2018
 
Sontje Hansen, 16 år, center/ytter
 
Mishon, eller ”Sontje” som alla kallar honom är en annan från 2002-generationen man tror mycket på och som också tecknat sitt första kontrakt. När han var 14-15 öste han in mål som center men han har sedan fått utgå mer från en vänsterytterposition på grund av Brobbeys färdigheter som center medan Hansen själv är mer ombytlig. Han har fortsatt imponera i den rollen. Snabb, mycket teknisk och målfarlig. Har också jagats av storklubbar men är fast besluten om att stanna i Ajax, som han introducerades för först som ung genom sin mamma som är stor Ajax-supporter.

Månadens mål i Ajax i maj
 
Liam van Gelderen, 17 år, försvarare
 
Mogen och klok försvarsspelare i U19-laget. I grunden mittback men kan också framgångsrikt spela defensiv mittfältare och högerback, har glänst i säsongsinledningen i den sista rollen. Spelskicklig, bra passningsfot och en ledargestalt. Också en del av U17-EM-guldlaget i år. Fortsätter han utvecklas så här kan det nog bli aktuellt med Jong Ajax inom en inte alldeles för avlägsen framtid.

Ajax-producerad video med höjdpunkter och intervju
 
Jurriën Timber, 17 år, högerback
 
En av tvillingarna Timber som är stöttepelare i U19-laget. Jurriën är lagets kapten. De gick tidigare under efternamnet Maduro men bytte förra året till moderns efternamn Timber. Mångsidig, trivs bäst som högerback men kan också spela centralt och på mittfältet. Spelskicklig, fin speluppfattning och bra ledaregenskaper. Påbrå från Aruba.
 
Quinten Timber, 17 år, innermittfältare
 
Brorsan då, som var kapten i Future Cup-laget som vann i våras, men nu är det alltså Jurriën som är kapten. Båda bröderna var också med och vann U17-EM-guldet. De är enäggstvillingar och lika även på planen, även om Quinten föredrar att spela på mittfältet, helst som ankare, men kan också som brorsan kliva ner i backlinjen. Decennier efter tvillingarna de Boer är det väl hög tid för ett nytt tvillingpar i Ajaxs a-lag?
 
Enric Llansana, 16 år, innermittältare
 
Född i Cambrils, Katalonien, uppväxt i Amsterdam och har tydliga förebilder i både Ajax och Barcelona för sin roll som tillbakadragen mittfältare. Liten (165 centimeter) men fantastiskt fin passningsspelare som även fått testa på att spela mittback för att bygga anfallen redan från början. Skulle varit en del av U17-EM-guldlaget om inte en allvarlig knäskada satt stopp för hans medverkan. Fick skriva på sitt första kontrakt med Ajax under rehabiliteringsperioden vilket motiverade honom ytterligare. En del av U19-laget nu.

Höjdpunkter från Future Cup 2018
 
Hossein Zamani, 15 år, ytter
 
Afghanskt påbrå, född i Iran, uppväxt i Amsterdam är Zamani en talang som jagats av bland annat Manchester United länge men valt att stanna i Amsterdam. Född sent på året 2002 och har inlett säsongen i U17-laget han var en del av ifjol med men står på gränsen till U19 och lär skriva kontrakt så fort han har åldern inne. Kanske den bäste teknikern i hela akademin, fantastisk dribbler, bollkänsla och bra grundteknik med. Högerfotad och utgår helst från vänsterkanten för att komma till skottlägen. Förmodligen akademins mest lovande renodlade ytter för närvarande.

Fint mål från förra säsongen
Och ett ännu snyggare
Video med höjdpunkter
 
Sergiño Dest, 17 år, högerback/ytter
 
Född i Almere utanför Amsterdam i november 2000 men har representerat USA i ungdomslandslagssammanhang. Vindsnabb och teknisk högerback som Heitinga nu låtit testa på att spela ytter på båda kanterna också med goda resultat. Tyngdpunkten i det offensiva spelet således, behöver utveckla defensiven. Kommer förmodligen nå Jong Ajax på vårkanten.

Höjdpunkter med Dest från Future Cup 2017
 
Nordin Musampa, 16 år, mittback
 
Brorson till Kiki Musampa och också en del av U17-EM-guldlandslaget. Lite kort i rocken som mittback men väger upp det med fin spelförståelse och tryggt positionsspel. Vänsterfotad och har vikarierat som vänsterback också.
 
Daan Reiziger, 17 år, målvakt
 
Inget släktskap med Michael, nej. Gänglig och reflexsnabb målvakt som blev hjälte i Future Cup med avgörande straffräddningar. Konkurrerar nu med äldre Issam El Maach om spel i U19-laget. Ajax har inte riktigt fått fram någon målvakt från egna akademin upp till posten som förstemålvakt i a-laget sen Maarten Stekelenburg och Kenneth Vermeer, kanske kan Daan utvecklas till nästa.
 
Neraysho Kasanwirjo, 16 år, mittback
 
Ytterligare en ur 2002-generationen som skrivit på kontrakt, fyllde 16 i augusti. Nyckelspelare i U17-laget på gränsen till U19-laget. Smart, fysiskt stark och snabb. Spelar helst mittback men kan vikariera på fler platser. Surinamesiskt påbrå.
 
Noah Abid, 18 år, innermittfältare
 
Defensiv mittfältare som anslutit denna sommar från Vitesse och har imponerat stort i säsongsinledningen i U19-laget med sitt passningsspel och närkampsspel. Tunisiskt påbrå. Spelade mellan 13 och 16 års ålder i Manchester Citys akademi.
 
Damjan Dostanic, 16 år, center
 
Född i december 2001 ett annat nyförvärv, från Excelsior denna sommar. Serbiskt påbrå och en del av U19-laget. En teknisk och målfarlig center som konkurrerar med Brobbey.
 
Anass Salah-Eddine, 16 år, vänsterback
 
Ett till nyförvärv för U19-laget, kom över från AZ:s fina akademi där han var högt aktad. Född i Amsterdam. U17-landslagsman för Holland, marockanskt påbrå. En typisk modern ytterback, offensivt lagd, teknisk och med en fin vänsterfot.
 
Donny Warmerdam, 16 år, innermittfältare
 
En i 2002-generationen som inte fått sitt första kontrakt än men lär få det snart. Inte flyttats upp till U19-laget än heller då han fysiskt inte är lika utvecklad. Men mentalt är han, han är en klok tillbakadragen mittfältare med fin passningsfot och bra vision. En ledargestalt och coachfavorit för sin attityd. Lillebror till Django Warmerdam som gick hela vägen igenom Ajaxs akademi och nu är ordinarie i FC Groningen.
 
Jaymillio Pinas, 16 år, center
 
Ajax har det väl förspänt med centertalanger födda 2002. Pinas är ytterligare en, som också skrev på kontrakt i våras efter att ha vräkt in mål i U17-laget där han fortsätter spela nu. Inte lika stor och stark som Brobbey utan lever mer på sin snabbhet, riktigt kvick och målfarlig. Jagades av flera storklubbar men nobbade dem för att stanna i Ajax.
 
Dillon Hoogewerf, 15 år, högerytter/center
 
Född i februari 2003 ytterligare en lovande anfallare, utgör tillsammans med Ünüvar, Joshua Pynadath (se nedan) och Pinas U17-lagets hyperfarliga offensiv. Kan spela både center och ytter, går mest som det senare nu medan Pinas spelar center. Nigerianskt påbrå. Snabb, teknisk och målfarlig.

Fint mål från förra säsongen
Video gjord av Ajax med höjdpunkter och intervju
Fler höjdpunkter
 
Joshua Pynadath, 16 år, ytter
 
Tredje länken i U17-lagets anfallskedja då, det är ett väldigt sevärt lag under ledning av skicklige ungdomstränaren Dave Vos. Pynadath är född i USA, har också indiskt påbrå. Spelade ungdomsfotboll i hemlandet innan han 2013 gick till Real Madrids akademi. Kom 2015 till Ajax och haft en fin utveckling. Spelar helst på vänsterkanten. Väldigt snabb och teknisk. Inte skrivit på kontrakt än men det lär inte vara långt borta. 2 mål på 2 U17-landskamper för USA.

Video med höjdpunkter från den gångna säsongen
 
Jenno Campagne, 15 år, innermittfältare
 
Offensiv mittfältare född 2003 som glimrat i säsongsinledningen för U17-laget. Just flyttats upp dit efter att ha imponerat stort i U15 och ungdomslagen innan det. Kreativ, teknisk och påhittig.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-09-10 17:43:53
Author

Fler artiklar om Ajax