Lagbanner
Utvärdering av Ajax transferfönster — målvaktskarusell, kontroversiell värvning och bredaste truppen på länge
Marc Overmars fick en annorlunda transfersommar.

Utvärdering av Ajax transferfönster — målvaktskarusell, kontroversiell värvning och bredaste truppen på länge

Transferfönstret har stängt och för Ajax var det en ovanlig sommar. Man värvade från Feyenoord, tappade ingen nyckelspelare och har en osedvanligt bred trupp nu.

In:

Remko Pasveer, fri transfer från Vitesse
Jay Gorter, 1 miljon euro från Go Ahead Eagles
Steven Berghuis, 4 miljoner euro från Feyenoord
Mohamed Daramy, 11 miljoner euro från FC Köpenhamn
Joey Roggeveen, fri transfer från FC Volendam
Yoram Boerhout, fri transfer från Heerenveen
Stanley Idumbo Muzambo, fri transfer från Gent
Mert Alegoz, fri transfer från Sparta Rotterdam
Totalsumma: ca 16 miljoner euro

Ut:

Noa Lang, 6 miljoner euro till Club Brügge
Razvan Marin, 10 miljoner euro till Cagliari
Brian Brobbey, fri transfer till RB Leipzig
Oussama Idrissi, slut på lån tillbaka till Sevilla
Quinten Timber, fri transfer till FC Utrecht
Lassina Traoré, 10 miljoner euro till Shakhtar Donetsk
Carel Eiting, okänd summa till Genk
Kjell Scherpen, 5 miljoner euro till Brighton & Hove Albion
Jurgen Ekkelenkamp, 3 miljoner euro till Hertha BSC
Lisandro Magállan, lån till Anderlecht
Neryasho Kasanwirjo, fri transfer till FC Groningen
Daan Reiziger, fri transfer till Vitesse
Nick Hengelman, fri transfer, klubblös
Kik Pierie, lån till FC Twente
Dominik Kotarski, lån till Gorica
Ischa Bouwman, okänd summa till PEC Zwolle
Alex Mendez, okänd summa till FC Vizela
Roy Steur, fri transfer till Bayer Leverkusen

Totalsumma: ca 34 miljoner euro

Sommarens transferfönster var svårt för sportchef Marc Overmars och med facit i hand får det anses som överlag lyckat. Bakbunden av den ekonomiska smäll klubben tagit av coronapandemin (Ajax förväntas presentera dåliga siffror i årsredovisningen om en månad) kunde han inte satsa lika mycket som man önskat. Dessutom hade man den knepiga André Onana-situationen på halsen. Målsättningen var att hålla laget i stort intakt och förstärka på vissa positioner vilket man lyckades med, om än inte alltid med förstavalet.

Noterbart är att det är första sommaren på mycket länge då Ajax inte förlorade någon nyckelspelare, eller ens viktig spelare. Märkliga rykten om Milan-intresse i Dusan Tadic kvävdes snabbt med en ny kontraktsförlängning med kaptenen. Ryan Gravenberch slog ner rykten om honom. Rennes budade på Edson Álvarez men Overmars nobbade det då mexikanen är för viktig för laget. Mest noterbart är att Onana, David Neres och Nicolás Tagliafico alla blev kvar trots allt. Åtminstone de två första var Ajax väldigt öppna för att sälja — men är det så dåligt att de blev kvar trots allt?

Gällande Onana är det fortfarande knepigt. Nu i början av september fick han återuppta träning med klubben, den 4 november upphör avstängningen helt. Men friktionsfritt är det inte. Ajax har stöttat Onana helhjärtat efter dopningsavstängningen, men efter att kontraktsförhandlingarna bröt samman under våren har det blivit ansträngt. Onanas kontrakt går ut nästa sommar vilket gjorde att Ajax helst ville sälja honom nu i sommar för att få pengar för honom, men det blev ingenting med varesig Arsenal, Inter, Lyon eller andra intresserade. När Onana nu fick återuppta träning med klubben meddelade Ajax honom att han får börja träna med Jong Ajax. Overmars har varit uppriktig och förklarat att man gått vidare med andra målvakter och Onana får inte tillbaka sin plats gratis med tanke på kontraktsläget. Man håller dock dörren öppen — han är inskriven i Champions League-truppen, och i dagarna har Onanas agent rest till Amsterdam för samtal med klubben. 
Neres och Tagliafico har båda kontrakt till 2023 så det finns fortfarande chansen att sälja dem nästa sommar. Att de båda blev kvar gör att Ajax har en bredare trupp än på länge. Förutom Onana sitter fyra spelare på utgående kontrakt. Maarten Stekelenburg, som tar sin karriär år för år nu, Noussair Mazraoui som klubben förhandlar om en förlängning med, Zakaria Labyad som valde att stanna i sommar trots att han inte får mycket speltid samt Danilo som hoppas imponera efter sin lånetid i Twente.

Målvaktssidan var uppenbart ett fokus för Ajax apropå Onana-situationen. Stekelenburg förlängde sitt kontrakt och sin karriär efter sin fina vår. Ajax gjorde tidigt klart med Vitesses förstemålvakt Remko Pasveer, även han en åldersman, som förra säsongen hade sin bästa säsong i karriären. Pasveer är en bra backup på nationell nivå i alla fall men oprövad internationellt. Med en blick mot framtiden värvade man också 20-årige Jay Gorter som förra säsongen satte rekord för flest hållna nollor i Keuken Kampioen Divisie när han hjälpte Go Ahead Eagles till uppflyttning. Gorter, som spelade i Ajax ungdomsakademi, har imponerat direkt i Jong Ajax och en del spår att han kan ta över som förstemålvakt i a-laget redan under säsongen.

I målvaktskarusellen så försvann Kjell Scherpen till Brighton, en bra försäljning, han har inte utvecklats som man hoppats men man säljer honom med vinst efter att ha plockat in en bättre spelare i samma ålder i Gorter. Det var inte bara på a-lagsnivå det var mycket målvaktsfokus. Nick Hengelman och Daan Reiziger lämnade Jong Ajax, dit Joey Roggeveen plockades in för att sitta på bänken. Dominik Kotarski lånades ut. Gorter har inlett som förstemålvakt i Jong Ajax och även talangerna Calvin Raatsie och Charlie Setford finns. Ischa Bouwman lämnade U18-laget för större chanser till spel i Zwolle, och Roy Steur lämnade U17-laget för Bayer Leverkusen. Mert Alegoz plockades in från Sparta för att ersätta Steur. Bredden och återväxten ser bra ut.

Förutom målvaktsposten var minst en till ytter ett fokusområde för Ajax, dels då man förväntade sig sälja Neres. Med den kontroversiella värvningen av Steven Berghuis sitter man nu på två av ligans absolut bästa högeryttrar i honom och Antony. Att få in en till vänsterytter bakom Tadic visade sig svårare. Kamaldeen Sulemana som ryktats till klubben länge tvekade och började ställa krav på garanterad speltid, krav Ajax aldrig ställer upp på vilket gjorde att övergången sprack. Man gick då efter nästa namn på listan, FCK-talangen Mohamed Daramy. Upplyft som en av Danmarks mest lovande spelare är han ett spännande framtidsnamn.

Två mycket spännande nyförvärv till akademin gjordes också med 16-åringarna Yoram Boerhout och Stanley Idumbo Muzambo. Anfallaren Boerhout var guldklimpen i Heerenveens akademi. Glimrande teknikern Idumbo Muzambo är en offensiv mittfältare som ses som en av Belgiens mest lovande spelare.

Onana, Neres och Tagliafico kvar alltså, vilka lämnade Ajax då? Som sagt, ingen viktig spelare. Noa Lang och Razvan Marins övergångar gjordes klart förra sommaren men blev officiellt permanenta först nu (de var tekniskt sett utlånade förra säsongen). Att man sålde Lang behövs det inte sägas mer om än att det var ett stort misstag och skapade den lucka man behövde fylla med Daramy nu. Brian Brobbey blev klar för RB Leipzig i januari och det är helt enkelt Mino Raiolas fel. Centern Lassina Traoré hade svårt med målskyttet efter de fem mot VVV-Venlo och man fick en bra slant från Shakhtar för honom. Carel Eiting är en klok och fin spelare och människa med ett stort Ajax-hjärta, tyvärr har skador spolierat hans utveckling, förhoppningsvis får karriären en ny start i Belgien. Jurgen Ekkelenkamp har fyllt en roll som inhoppare för Erik ten Hag och bidragit med många löpmeter men han har inte haft det där lilla extra som krävts för Ajax och han hade bara ett år kvar på kontraktet.

Två spelare Ajax helst hade behållt är Quinten Timber och Neraysho Kasanwirjo. Mittfältaren Quinten, tvillingbror till Jurriën Timber, var med a-laget mycket under våren men fick på grund av Erik ten Hags stundtals oförklarliga seghet med att låta talanger debutera, ingen speltid och valde nu att tacka nej till Ajax erbjudande om ett nytt kontrakt för att istället ta chansen till Eredivisie-spel med Utrecht. Uttalat med förhoppningen om att en dag återvända till Ajax. I Utrecht har han inlett mycket bra och tagits ut till U21-landslaget. Mittbacken Kasanwirjo, en stöttepelare i Jong Ajax, valde att gå till Groningen av samma skäl och har där fått en ordinarie tröja direkt. En till Jong Ajax-spelare som försvann men utan att Ajax grämde sig var amerikanske mittfältaren Alex Mendez som inte utvecklades som man hoppats på.

Kik Pierie var förra säsongen utlånad till Twente, ett lån som förnyades under sommaren. Den unge mittbacken var ojämn i Twente förra säsongen och ärligt talat tvivlar nog de flesta på om han har det som krävs för Ajax. En som definitivt inte har det är floppvärvningen Lisandro Magállan som man aldrig verkar lyckas sälja, efter låneperioder hos Alavés och Crotone blev det nu en ny utlåning till Anderlecht för den argentinske mittbacken.

Tittar vi lagdel för lagdel på a-laget blir truppens bredd tydlig:

Målvakter:

André Onana
Maarten Stekelenburg
Remko Pasveer
Jay Gorter

Frågetecken runt Onana som sagt, men Stekelenburg har visat att han håller än. Pasveer är en av ligans bästa målvakter och Gorter ett verkligt intressant framtidsnamn.

Försvarare:

Noussair Mazraoui
Jurriën Timber
Lisandro Martínez
Daley Blind
Nicolás Tagliafico
Devyne Rensch
Perr Schuurs
Sean Klaiber

Gott om kvalitet här. På högerbacken har Mazraoui inlett säsongen grymt och förra våren slog Rensch igenom, utöver dem finns långtidsskadade Klaiber som åtminstone är en habil backup på Eredivisie-nivå. Centralt har Jurriën Timber växt ut till en klippa och bredvid sig har han antingen Blind eller Martínez, som båda också kan spela till vänster där Tagliafico finns. Rensch kan spela över hela försvarslinjen, mittback i grunden har han främst spelat ytterback i a-laget. Schuurs bra alternativ till Timber.

Mittfältare:

Edson Álvarez
Davy Klaassen
Ryan Gravenberch
Mohammed Kudus
Kenneth Taylor
Zakaria Labyad
Victor Jensen

Álvarez har utvecklats till defensiv mur, Gravenberch är en av världens största talanger och Klaassen gör alltid mycket nytta för laget. Kudus har dragits med skadeproblem men det finns mycket sparkapital där. Taylor, på dagen jämngammal med Gravenberch är också en mycket lovande playmaker. Labyad är en habil Eredivisie-spelare, Jensen en talang som behöver visa mer. Dessutom kan flera av försvararna: Mazraoui, Timber, Martínez, Blind och Rensch ta klivet upp på mittfältet.

Anfallare:

Dusan Tadic
Sébastien Haller
Antony
Steven Berghuis
Mohamed Daramy
David Neres
Danilo

I och med att Neres blev kvar är bredden på ytterpositionerna nu grym: Tadic, Antony, Berguis, Daramy, Neres. Haller och Danilo de renodlade centrarna men där kan även Tadic kliva in som falsk nia.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-09-05 17:44:52
Author

Fler artiklar om Ajax