Lagbanner
Vad händer med Eredivisie och Ajax framöver?
Vad händer med Ajax och Eredivisie framöver?

Vad händer med Eredivisie och Ajax framöver?

Det är osäkert hur det blir med fotbollen i Nederländerna och för Ajax i den nuvarande Corona krisen. Publikförbudet har förlängts och fler frågor uppstår om hur man ska kunna spela klart säsongen.

Precis som på många andra platser i världen slår coronaviruset ner lika hårt i Nederländerna och påverkar så mycket mer än bara fotbollen. Under tisdagen meddelade man att bland annat publikförbudet på större evenemang, så som på fotbollsarenor, kommer stå i sig till den 1 juni. Ligan måste vara färdigspelad innan den sista juni då så många fler avtal än bara spelarkontrakt löper ut. Att spela nio omgångar mellan den första och siste juni är högst otroligt och ett av alternativen man kollar på är att kunna spela vissa omgångar utan publik innan 1 juni. I början av april ska man fatta beslut om hur man ska göra gällande idrottsevenemang, såvida man får och kan spela matcher överhuvudtaget utan publik fram tills den 1 juni.

Ett annat alternativ och det värsta alternativet är att säsongen är över. Ingen vinnare utses, inga lag åker ur och Europaplatserna går till de lagen som håller dom just nu. FIFA diskuterar också alternativ där det föreslås att alla typer av åtgärder ska vidtas för att de världsomspännande fotbollstävlingarna som har stängts av kan spelas klart. Det föreslås följande åtgärder: att förlänga aktuella kontrakt för spelare och tränare, att skjuta upp påbörjandet av nya kontrakt som var avsedda för nästa säsong och att betala eventuella tillhörande överföringsavgifter samt att tillåta transferfönstret att skjutas upp i linje med denna säsongs slutdatum och nya säsongens startdatum. Klubbar och spelare uppmuntras också att komma överens om lönesänkningar och uppskjutningar. Slutligen vill FIFA använda en speciell fond för att göra finansiella problem för klubbar mindre.

Coronakrisen kan också ha stor påverkan på transferfönstret i sommar för Ajax då man förväntar sig att förlora både Nicolas Tagliafico och Andre Onana, men nu också är positiva till att kunna behålla Sergino Dest och Donny van de Beek och att en större spelarflykt kan utebli. Som ersätter för en eventuell försäljning av Tagliafico har Ajax siktet på AZ Alkmaars 20-åriga vänsterback Owen Wijndal som ersättare.

Joel Veltman kan tillåtas att lämna om man får ett bra erbjudande, även Razvan Marin och Edson Alvarez kan också få lämna då dom misslyckats med att imponera. Marin har varit urkass samtidigt som Alvarez har haft bekymmer vid sidan av planen då hans flickvän, med deras nyfödda dotter, inte fått uppehållstillstånd i Nederländerna på grund av åldern och har tvingats bo i England fram tills nu. Något som såklart påverkat Alvarez och samtidigt speglat av sig på planen.

David Neres återhämtar sig efter en meniskskada och Ajax tror att han kommer att stanna kvar i klubben även under nästa säsong eftersom andra klubbar inte vill agera på en spelare som varit frånvarande under längre tid och formen är så osäker.

Joakim Dahl 2020-03-26 19:59:00
Author

Fler artiklar om Ajax