Lagbanner
Vem blir Ajax nya sportchef?
Edwin van der Sar står inför den svåra uppgiften att hitta en ny sportchef.

Vem blir Ajax nya sportchef?

Efter att Marc Overmars tvingats avgå efter att det uppdagats att han sexuellt ofredat flera kvinnliga arbetskamrater står Ajax för närvarande utan sportchef. Vem kan ta över den viktiga posten? Här kommer några mer eller mindre tänkbara kandidater.

Edwin van der Sar, VD, Ajax

Det spekulerades tidigt i att kanske Edwin van der Sar själv, som i egenskap av VD leder jakten på en ny sportchef, kanske själv tar över sportchefens arbetssysslor tills vidare, innan en permanent lösning kan finnas. van der Sar själv har dock förnekat ryktet.

Gerry Hamstra, teknisk direktör, Ajax

Kanske det mest naturliga valet åtminstone om Ajax väljer att besätta posten inifrån är att befordra Gerry Hamstra. Hamstra, tidigare sportchef i Heerenveen, anställdes för ett år sen som teknisk direktör med ansvarsområde för att kontraktera akademins talanger och Jong Ajax-spelare, så att Overmars kunde fokusera mer på a-laget.

Henk Veldmate, chefsscout, Ajax

Har varit Ajax chefsscout sen 2016, hade tidigare samma roll i Groningen och blev bland annat känd som mannen som upptäckte Luis Suárez. Har haft en stor roll i Ajax ökade närvaro i Sydamerika på senare år vilket lett till bland annat värvningarna av David Neres, Nico Tagliafico, Lisandro Martínez och Antony. Att han och Hamstra månne delar på sportchefens arbetsbörda åtminstone tillfälligt framstår som ett rimligt alternativ.

Danny Blind, assisterande förbundskapten, Holland

Säg en roll i Ajax som Danny Blind INTE innehaft. När han 1999 avslutade spelarkarriären efter 13 år i Ajax, merparten som kapten, sadlade han direkt om till sportchef. Efter en misslyckad säsong som det blev han tränare för Ajax U19-lag, sedan chef för ungdomsakademin i flera år innan han 2005/06 gjorde en misslyckad säsong som huvudtränare. Efter en säsong hemma i Sparta Rotterdam som teknisk direktör återvände han till Ajax i den funktionen 2008. Sedan blev han assisterande tränare, sedan teknisk direktör igen, innan han blev assisterande förbundskapten till Guus Hiddink följt av en egen katastrofal vända som förbundskapten. Från 2018 till förra sommaren satt han i Ajax styrelse, han lämnade posten då han återigen blev assisterande förbundskapten, nu till Louis van Gaal, och inte ville att det skulle framstå som jäv att han som Ajax-styrelseledamot kunde påverka landslagsuttagningarna. Om historien lärt oss något är det tre saker: Vem som helst kan dödas (tack Michael Corleone), Danny Blind kan alltid få jobb inom Ajax och Danny Blind kommer alltid göra ett dåligt jobb i Ajax om han inte spelar själv.

Adrie Koster, styrelseledamot, Ajax

Tog över platsen i styrelsen Blind lämnade vakant. Snälle Koster är rutinerad och omtyckt, med en bakgrund i Ajax men också flera andra klubbar i landet. Han tränade Ajax U19-lag 2007 och blev sedan tränare för a-laget, på interimbasis och sedermera hela säsongen innan han återgick till jobbet på ungdomssidan. Han har i övrigt varit runt på flera olika platser som huvudtränare, senast i Willem II med initialt stor framgång, han förde dem bland annat till cupfinalen mot Ajax våren 2019, men 2020/21 tappade laget formen helt och han sparkades till slut. Sen dess har han alltså återvänt till Ajax och är alltså en till i raden av personer inom klubben som skulle vara aktuell för jobbet om man går den vägen.

Clarence Seedorf, arbetssökande

En som öppet har kastat in sitt namn i ringen och uttryckt intresse för jobbet. Seedorf behöver förstås inte presenteras närmare, han är en veritabel Ajax-legendar och känner förstås halva ledarstaben sen sina dagar som spelare i klubben. Hans tränarkarriär har inte alls lyft, men kanske är han mer lämpad som sportchef? Han kan klubben utan och innan men är också en världsmedborgare som bott över hela världen och tagit in influenser från andra fotbollskulturer. Har ett brett kontaktnät, karisma och alltid setts som en naturlig ledare, ända sen han som en brådmogen 16-åring klev in i a-lagets omklädningsrum.

Jordi Cruijff, teknisk rådgivare, FC Barcelona

Det romantiska valet. För den delen inte bara ett romantiskt val, hans cv är inte det sämsta på denna lista. Under hans tid som sportchef i Maccabi Tel Aviv vann klubben israeliska ligan tre gånger och kvalade in till Champions Leagues gruppspel. Därtill var han mannen som anställde Peter Bosz som huvudtränare där, innan Ajax sedan anställde Bosz direkt från Maccabi 2016. Blev i somras rådgivare till Joan Laporta när han återvände som klubbpresident i Barcelona. Utöver det har han förvaltat sin pappas arv genom att driva institutet Cruyff Football sedan den stores död. Cruyff Football driver flera välgörenhetsprojekt, anlägger fotbollsplaner, utbildar fotbollsledare och har kontinuerligt samarbetat med Ajax.

Patrick Kluivert, arbetssökande

En till ur den gyllene 95-generationen som söker efter sin plats inom den moderna fotbollen. Efter en lugn start på ledarbanan med roller som assisterande tränare i flera olika holländska klubbar och en sväng som assisterande förbundskapten har det blivit lite mer karusellartat på senare år. 2016 var han klar för en återkomst i Ajax som ny tränare för U19-laget som då innehöll hans son Justin, men just när han skulle börja jobbet ringde Paris Saint-Germain och erbjöd honom jobbet som sportchef. Kluivert tog det istället. Efter en säsong var han borta från Paris. Han var sedan assisterande förbundskapten till kompisen Seedorf i Kamerun innan han blev akademichef i FC Barcelona i tre år, en tjänst han lämnade förra året. Han har också varit interim-förbundskapten för Curaçao, hans mammas hemland.

Max Huiberts, teknisk direktör, AZ

Huiberts har de senaste åren varit en av huvudarkitekterna bakom AZ:s revival som topplag i Eredivisie. Han har även gjort sig känd i Amsterdam för att ofta föra AZ:s talan när man velat hävda sig mot storebror, bland annat då han för något år sen klargjorde at AZ inte längre tänkte sälja spelare till Ajax (detta efter att Ajax tidigare år nästan gjort det till en vana att locka till sig AZ:s bästa spelare). Även om han gnabbats en del med Ajax i pressen framträder han som ett inte omöjligt alternativ om man ska se bortom interna lösningar och personer med en Ajax-koppling utan bara på folk som gjort ett bra jobb i samma roll i en annan miljö.

Wim Jonk, tränare, FC Volendam

Ett spännande alternativ som skulle innebära en kursändring. Också väldigt, väldigt osannolikt. Jonk är en idealistisk cruijffian ut i fingerspetsarna. Utsågs till chef för ungdomsakademin i Ajax av Johan Cruijff under Sammetsrevolutionen och gjorde underverk med den vilket gav oss spelare som Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui med flera. Hamnade i luven med Marc Overmars då han ansåg att Overmars värvade för mycket vilket hindrade hans talanger från att ta plats i a-laget. Det hela ledde till ett inbördeskrig i klubben som slutade med att Jonk hösten 2015 fick sparken och Cruijff tog sin hand från klubben. Cruijffs revolution är halva anledningen till Ajax revitalisering, van der Sars och Overmars uppbrott mot revolutionen är den andra halvan. Efter Ajax har Jonk bland annat hjälpt Jordi Cruijff förvaltat Cruijffs arv i Cruyff Football men framför allt tagit sig an FC Volendam som sitt projekt där han som tränare fått fria tyglar att implementera sin cruijffianska fotbollsvision. För närvarande leder man Keuken Kampioen Divisie och kan alltså nå uppflyttning till Eredivisie till nästa säsong om allt vill sig väl. Om Jonk skulle anställas skulle det vara en tydlig signal om ett trendbrott från Overmars arbete och en signal om att Ajax blir mer idealistiskt och i Cruijffs anda. Det ter sig dock som sagt orealistiskt då van der Sar tog Overmars parti mot Jonk 2015 och i så fall skulle behöva både ändra sig och göra en del diplomatiskt arbete för att släta över det hela med Jonk.

Frank Arnesen, sportchef, Feyenoord

Med tanke på att Ajax lyckades värva Feyenoords kapten och stjärnspelare Steven Berghuis kan det inte ses som otänkbart att man skulle kunna sno deras sportchef med om man vill. Särskilt då Arnesen har Ajax-band som gammal stjärnspelare på 80-talet. Är den på denna lista med absolut mest erfarenhet av sportchefsjobbet på sitt cv. Hade jobbet i PSV i tio år från 1994 till 2004 vilket kulminerade i PSV:s resa till semifinal i Champions League 2004/05. Han gick sedan till Tottenham men lämnade under turbulenta former då han lockades av Chelsea-jobbet istället. Under fem år hjälpte han sedan till att bygga Chelsea till en stormakt innan han fick lämna 2010. Efter det har det blivit stökigare år i Hamburg, Metallist Kharkiv, PAOK och Anderlecht innan han förra året återvände till Holland och nu Feyenoord. Där har han trots knappa ekonomiska medel så här långt gjort ett gott jobb med Arne Slot som ny tränare och flera unga talanger värvade.

Jordy Zuidam, sportchef, FC Utrecht

Jobbade tidigare tillsammans med Erik ten Hag i Utrecht, vilket lett till att han nämnts i spekulationerna nu. Gjort det ganska bra i Utrecht men oprövad på en högre nivå. Å andra sidan kom Overmars direkt från Go Ahead Eagles till Ajax.

Klaas-Jan Huntelaar, praktikant

Efter att ha försökt rädda Schalke 04 undan nedflyttning förra våren, ett omöjligt uppdrag, avslutade Huntelaar elitkarriären i skymundan i somras. Under hösten och vintern har han spelat amatörfotboll samtidigt som han gjort praktik i flera olika klubbar för att känna på om han vill jobba kvar inom fotbollen. Han har praktiserat som ungdomstränare i Vitesse, De Graafschap och Go Ahead Eagles och ska under en kort period också tagit rygg på Overmars under hans dagliga arbete. Att han skulle komma in som sportchef i Ajax redan nu är väldigt osannolikt, det skulle vara en enorm skräll. Samtidigt är han väl bekant med klubben och hur man arbetat då han själv var en del av laget fram till för ett år sen.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-16 12:56:24
Author

Fler artiklar om Ajax