Lagbanner
Vem blir Ajax nya tränare?
Blir den kroatiske förbundskaptenen Zlatko Dalic näste Ajax-tränare?

Vem blir Ajax nya tränare?

Alfred Schreuder har äntligen fått sparken. Johnny Heitinga leder laget tillsvidare, men vem får jobbet? Det spekuleras nu om alla från Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic, River Plates förre succétränar Marcelo Gallardo, till gamla bekanta som Louis van Gaal, Peter Bosz och Frank de Boer.

Efter Alfred Schreuders (och hans högra hand Matthias Kaltenbachs) entledigande har Jong Ajax-tränaren Johnny Heitinga fått ta över som interimtränare. Flankerad av assisterande tränarna Michael Reiziger och Richard Witschge, medan Heitingas assisterande Michel Kreek leder Jong Ajax tillsvidare.

Men vem blir Ajax nästa tränare? Här är några mer eller mindre rimliga namn som kan bli aktuella:

Johnny Heitinga, 39 år, Jong Ajax

Oh Johnny zing een liedje voor mij alleen, Oh Johnny want voor mij ben je nummer een! Publikfavoriten kommer alltså leda laget tillsvidare. Frågan är hur länge tillsvidare blir? Heitinga, som gick igenom hela ungdomsakademin och spelade med mycket passion för Ajax, har lett Jong Ajax sen 2021. Dessförinnan var han tränare för U19-laget i fyra år. Han gjorde det bra i U19 och ledde Jong Ajax till en sjundeplats i divisionen under Eredivisie förra säsongen. Just nu ligger laget dock bara på 15:e plats denna säsong. Heitinga kan klubben utan och innan och är stöpt i Ajax-filosofi. Om han gör det bra som interim kan det inte uteslutas att han får fortsatt förtroende, men känslan är att han ses som för oerfaren ännu för att få jobbet på riktigt.

Marcelo Gallardo, 47 år, arbetslös

Kanske det mest kittlande tillgängliga namnet. Gallardo hade en fin spelarkarriär som en klassisk argentinsk tia i bland annat River Plate och Monaco, med 44 landskamper och två VM-turneringar på kontot med. 2011 avslutade han spelarkarriären i Nacional, Luis Suárez moderklubb, och övergick sen till att bli tränare för klubben och ledde Nacional till ligaguld under sin enda säsong  vid rodret. Efter två års paus tog han 2014 över som tränare i sitt älskade River Plate. Första säsongen vann han Copa Sudamericana (Sydamerikas Europa League, typ). Nästa säsong vann han argentinska cupen och Copa Libertadores. Fler cuptitlar följde och 2018 vanns Copa Libertadores igen, och 2021 vann River ligan. Gallardo hyllades kontinuerligt för sitt tränarskap för sin offensiva, sevärda fotboll och anses vara River Plates bästa tränare någonsin. I höstas valde han själv att lämna och har sen dess tagit en paus från fotbollen. Det sägs att Ajax gärna tar in en utländsk tränare, och Gallardo är onekligen ett mycket spännande alternativ då, om han är intresserad.

Peter Bosz, 59 år, arbetslös

Tog Ajax till Europa League-final 2017 med sprudlande cruijffiansk fotboll. Lämnade sen för Dortmund, efter att Edwin van der Sar inte gått med på att sparka dåvarande assisterande tränarna Dennis Bergkamp och Hennie Spijkerman som inte drog jämt med Bosz. Tiden i Dortmund blev inte lyckad. Ledde Bayer Leverkusen till en fjärdeplats i Bundesliga 2019 och en femteplats 2020 innan han fick sparken 2021. Fick i somras lämna Lyon efter en misslyckad sejour då man slutade åtta i Ligue 1. Spelfilosofiskt passar han Ajax perfekt, men resultatmässigt så har han aldrig riktigt vunnit något (förutom andradivisionen med Heracles 2005). Kanske passerat zenit? Om han och van der Sar glömt gammalt groll kan han nog bli aktuell. Men Ajax kanske är, och borde vara, mer ambitiösa?

Louis van Gaal, 71 år, pensionär

Åter trätt tillbaka in i pensionärslivet han klev ur för att leda Oranje till VM. Kan han tänkas komma tillbaka en sista vända i Ajax, som interimlösning säsongen ut? Längre lösning än så kan han inte vara, men för att rädda upp säsongen kanske Louis är det bästa man kan få in på kort sikt?

Frank de Boer, 52 år, arbetslös

Ett annat namn som nämnts som en möjlig interimlösning. Kanske mardrömsnamnet. Sen han ledde Ajax till fyra raka ligaguld 2011-2014 har ingenting gått hans väg. Sparkad tidigt i Inter. Sparkad rekordtidigt i Crystal Palace. En helt okej sejour i Atlanta i MLS. Och senast fick han sparken som holländskt förbundskapten efter fiaskot i EM senast. Hans stela, tråkiga variant av Ajax-fotboll är motsatsen till det Erik ten Hag välsignade oss med.

Arne Slot, 44 år, Feyenoord

Efter en oansenlig spelarkarriär har han blivit det heta tränarnamnet i Holland, efter Erik ten Hag förstås. Gjorde AZ till landets nästbästa lag, efter Ajax, innan han fick sparken i december 2020 för att han då redan låg i förhandlingar med Feyenoord om att ta över dem säsongen efter. I Feyenoord har han fortsatt leverera, det har varit rörigt värre i Rotterdam på senare år både på tränarnivå och klubbledningsnivå, men Slot ledde dem under sin första säsong till tredjeplats i ligan och Conference League-final. Och i skrivande stund leder man som bekant Eredivisie, trots att man tappade nästan hela förra säsongens startelva i somras. Spelar en sevärd offensiv 4-3-3-fotboll enligt klassisk holländsk modell. Skulle förstås vara djupt kontroversiellt, precis som när Steven Berghuis tog klivet, ifall Slot skulle göra det i sommar. Berghuis visade oss att allt är möjligt, men frågan är om Slot ens skulle vara intresserad. Varför gå till en misskött klubb som Ajax när han trivs bra i Feyeneoord och säkerligen kommer headhuntas av utländska storlag snart?

Pascal Jansen, 50 år, AZ

Slots forne assistent som fick ta över AZ efter att Slot fick sparken. Hade en turbulent tid i början men lyckades stabilisera skeppet. Slutade femma ifjol, och just nu ligger man tvåa i ligan. Snarlik Slot i sin filosofi. Mindre erfaren och inget stort namn, kanske behöver bevisa sig mer innan Ajax ser åt hans håll, men tittar man på potentiella namn inom Eredivisie är Jansen kanske det rimligaste.

Bruno Lage, 46 år, arbetslös

Som nämnt sägs det att Ajax gärna tar en utländsk tränare nu, och då känns onekligen portugisen Bruno Lage intressant. Inledde sin tränarkarriär, vid sidan en spelarkarriär på låg nivå i Portugal, redan 1997 som 21-åring med att bli ungdomstränare i Vitória Setúbal. Var runt i olika roller i mindre klubbar innan han 2004 blev tränare i Benficas fina ungdomsakademi. Var med och utvecklade spelare där ända till 2012, då han flyttade till Shabab Al Ahli för en tvåårig sejour i deras organisation. Carlos Carvalhal tog sedan in honom som assisterande tränare i Sheffield Wednesday och Swansea innan han blev tränare för Benficas b-lag 2018. I januari 2019 när Benfica sparkade tränaren Rui Vitoria fick Lage ta över, först som interim, men sedan permanent då det blev succé direkt — han ledde laget till ligatiteln direkt under våren och utsågs till säsongens tränare. 2019/20 slutade man tvåa i ligan och förlorade cupfinalen, varefter Lage avgick.

2021 anställde Wolverhampton honom som landsmannen Nuno Espirito Santos efterträdare. Till skillnad från Espirito Santo som drillat Wolves i sin 3-4-3-variant står Lage för en 4-3-3-fotboll mer i Ajax anda. Trots problem med att lyckas få med laget på att övergå från det ena systemet till det andra ledde han Wolverhampton till en tiondeplats sin första säsong. Till sin andra säsong gjordes många övergångar då laget skulle byggas om för att passa Lages filosofi. Men efter en dålig start på säsongen fick han sparken i oktober. Även om det inte gick så bra i Wolverhampton är Lage minst sagt ett kittlande namn för Ajax. Åtminstone teoretiskt sett borde han passa som handen i handsken med tanke på att hans signum är offensiv 4-3-3-fotboll och att utveckla spelare från ungdomsleden.

Marcelo Bielsa, 67 år, arbetslös

Galningen står just nu utan jobb efter att ha fått lämna Leeds i februari under förra året, känslomässigt både för honom och Leeds supportrar. Bielsa behöver väl ingen närmare presentation. Det skulle vara väldigt spännande att se honom i Ajax med tanke på hur inflytelserika totalfotbollens principer varit på Bielsa. Han har bevisat på senare år i Athletic Club och Leeds att han också kan leverera resultat. En sak är säker, det skulle inte bli tråkigt med Bielsa i Amsterdam i alla fall!

Kjetil Knutsen, 54 år, Bodø/Glimt

Succélagets succétränare tog stort intryck av Johan Cruijff och holländsk fotboll vilket präglat hans tränargärning. Årets tränare i Norge tre gånger om, lett laget till två ligaguld och kvartsfinal i Conference League, med en 6-1-seger mot José Mourinhos Roma längs vägen. Blickar Ajax på utländska namn torde Knutsen vara ett av de man kikar på, annat vore tjänstefel. Men vill han ens lämna Bodø?

Wim Jonk, 56 år, Volendam

Cruijffian ut i fingerspetsarna, och kom inte hans Ajax-hjärta fram igen då han såg till att hans lag stod för insatsen som gjorde att Alfred Schreuder äntligen fick sparken? Jonk var tidigare chef för Ajax ungdomsakademi, installerad på posten av Cruijff, men tvingades bort 2015 av Edwin van der Sar och Marc Overmars efter ett bråk då Jonk ansåg att Overmars värvningar (Nemanja Gudelj, Niki Zimling och andra stjärnor vi minns…) stod i vägen för talangerna Jonk förädlade (Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt…). Har sen dess förvaltat Cruijffs arv i Cruyff Football och som huvudtränare tagit upp sin moderklubb Volendam till Eredivisie med cruijffiansk fotboll och ett ungt lag hopplockat i stor del av talanger som inte fick chansen i de större klubbarna. Med tanke på att Volendam kämpar i botten av ligan, och van der Sar kanske inte gillar Jonk, är hans förmodligen inte alls aktuell för jobbet dock.

Zlatko Dalic, 56 år, Kroatiska landslaget

Enligt De Telegraaf har Ajax kontaktet Kroatiens förbundskapten om tjänsten. Dalic har gjort succé med landslaget, med VM-silver 2018 och brons nu senast. Onekligen en fantastisk bra förbundskapten, det är imponerande hur han byggt en segermaskin av Kroatien. Men frågetecken för hur han är som klubblagstränare. Han inledde tränarbanan i lilla Varteks, tränade sedan Rijeka en säsong (sparkad), sen Dinamo Tirana (sparken efter två raka derbyförluster) och Slaven Belupo innan han tillbringade flera år i Mellanöstern i olika klubbar där. Han vann en saudisk cup med Al-Hilal, och liga och cup i Förenade Arabemiraten med Al-Ain. Men kort sagt, ingen erfarenhet alls från högre klubblagsnivå, och det är en annan grej än att vara förbundskapten.


TV: Ten Hags ersättare sparkad – Ajax utbuade efter sjunde matchen utan vinst

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-01-28 13:18:00
Author

Fler artiklar om Ajax