Lagbanner
Viktor Fischer klar för Middlesbrough
Viktor Fischer testar lyckan i Premier League.

Viktor Fischer klar för Middlesbrough

Den danska talangen behöver en scenförändring och lämnar Ajax för Premier League-nykomlingen.

5 miljoner euro sägs Premier League-nykomlingen Middlesbrough betala för Viktor Fischer, som ska bli mycket spännande att följa i England. Dansken, som slog igenom med dunder och brak i a-laget 2012/13 har de senaste åren dragit med skador och inte haft Frank de Boers fulla förtroende. En scenförändring är det bästa för Fischer kände både spelaren själv och Ajax, klubben han kom till från FC Midtjylland som 16-åring.

Fischer, som fyller 22 i början av juni, har odiskutabelt mycket talang och framför allt visat upp mångsidighet och spelsinne kombinerat med förmågan att göra det oväntade. Han har mest spelat vänsterytter i a-laget men också spelat högerytter, center och på mittfältet.

Innan han slog sig in i a-laget 2012 firade han stora framgångar i Ajaxs framgångsrika ungdomslag, där han tillsammans med Davy Klaassen, Joël Veltman, Stefano Denswil och Mitchell Dijks bland annat gick hela vägen till final i UEFA NextGen Series (det som senare blev UEFA Youth League) 2011/12, där man föll på straffar mot Inter. Fischer och Klaassen var lagets farligaste vapen framåt och fortsatte det samarbetet i a-laget.

Hans bästa säsong i a-laget var hans första, hösten 2012 slog han sig in i startelvan blott 18 år gammal. Efter några inhopp fick han sin första start borta mot Zwolle i november, och gjorde då två mål när Ajax vann med 4-2. 20 januari startade han i De Klassieker mot Feyenoord och blev stor matchvinnare. Han rundade målvakten och gjorde 1-0 i inledningen av matchen, och ökade sedan på till 2-0 efter att ha pressat sönder gamle Joris Mathijsen, Ajax vann derbyt med 3-0. Under våren var Fischer en instrumental del av startelvan när Ajax rusade mot sin tredje raka ligatitel, Fischer hade ett oerhört fint samarbete med landsmannen Christian Eriksen. Höjdpunkter inkluderade assist och mål i en viktig seger över PSV, lobbmålet mot NEC, som kanske var det vackraste i Eredivisie den säsongen. Fischer gjorde ett av målen när Ajax säkrade ligatiteln med en 5-0-seger över Willem II.

Nästa säsong var Fischer fortsatt given som vänsterytter. Han hade länge en formsvacka, men gav i alla fall Mathijsen och Feyenoord deja vu genom att precis som året innan sno bollen av mittbacksveteranen och göra mål när man slog ut Feyenoord i cupens kvartsfinal. I februari, i 4-0-segern över AZ, skadade Fischer baksida lår och det visade sig vara början på ett skadehelvete för dansken. Han opererades i Göteborg och blev borta resten av säsongen, han fick fira ligatiteln på kryckor. Han skulle bli borta nästan hela säsongen 2014/15 med visade det sig, han gjorde comeback i Jong Ajax i början av april och var tillbaka i a-laget först 19 april, ett år och två månader efter AZ-matchen.

Den gångna säsongen höll Fischer sig hel och var de Boers förstaval på vänsteryttern igen i säsongsinledningen. Fischer började säsongen bra, lite i skuggan av Anwar El Ghazi som vräkte in mål från andra kanten så gjorde Fischer sju ligamål under hösten. Efterhand tappade han dock formen och de Boer började föredra Amin Younes som vänsteryttern. Den lille tysken hade en stigande formkurva under resten av säsongen, så Fischer fann sig i en roll som inhoppare på båda kanterna. I den sista hemmamatchen, mot Twente, kom Fischer in från bänken och sköt in 3-0 i slutet på väg mot Ajaxs 4-0-utklassning, och av måljublet att döma var det oerhört skönt för Fischer att hitta nätet på nytt. Men säsongen slutade som bekant i misär då Ajax kastade bort ligatiteln med 1-1 i sista omgången mot De Graafschap, en match Fischer fick ett kortare inhopp i.

Fischers talang går inte att ta miste på, även om den har hämmats av skador och han även tenderar att hamna i formsvackor. Han hade gärna fått stanna i Ajax - under nye tränaren Peter Bosz, mer offensiv än de Boer - hade det varit spännande att se honom, men Fischer känner själv att han behöver en scenförändring. Det ska bli intressant att se vad han kan göra i Premier League för en nykomling, det känns ju som att Tyskland eller Spanien passar honom bättre men det är ett spännande äventyr han ger sig av på.

Tack för allt, Viktor Fischer!

Topp 10 mål fram till juni 2013 (så saknar hans fullträffar på senare år)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2016-05-27 17:58:00
Author

Fler artiklar om Ajax