Lagbanner
Vila i frid Henk Groot 1938 - 2022
Henk Groot 1938 - 2022.

Vila i frid Henk Groot 1938 - 2022

Ajax-legendaren Henk Groot har dött, 84 år gammal. Han var klubbens bästa spelare någonsin, fram tills Johan Cruijff kom fram.

Ajax har fortsatt sorg, efter Jody Lukokis allt för tidiga bortgång lämnade idag en riktig legendar jordelivet. Henk Groot har dött, 84 år gammal.

Henk Groot föddes i Zaandam norr om Amsterdam den 22 april 1938 och växte upp med sin storebror Cees Groot. Båda bröderna blev fotbollsspelare och stjärnor i Ajax, men det var lillebror Henk som gjorde störst avtryck. Från 1959 till 1963 gjorde han 116 mål på 124 matcher för Ajax, och ledde klubben till ett ligaguld och ett cupguld. 1963 lämnade han ett krisande Ajax för bättre erbjudande i Feyenoord. Under två säsonger i Feyenoord fortsatte han spotta in mål, men när gamle Ajax-lagkamraten Rinus Michels tog över som tränare i Amsterdam 1965 lockade han tillbaka Groot. Under fyra säsonger till fortsatte Groot göra många mål, även om han nu klev neråt lite i planen och blev mer mittfältare än spjutspets som tidigare.

Groot var en nyckelspelare för Ajax under 1960-talet. Under decenniets första år som lagets stora stjärna och bästa spelare. Under de senare åren som mentor och förebild för den unga lovande generation som var på väg upp, inte minst för Johan Cruijff som såklart kom att detronisera Groot som Ajax bästa spelare någonsin. Groot var Cruijffs idol när han kom upp i a-laget 1964, och när Groot ett år senare återvände till klubben fick Cruijff chansen att spela ihop med honom. Groot blev en mentor för den unge Cruijff. Groot var med och vann ytterligare tre ligatitlar och en cuptitel med Ajax under andra halvan av 1960-talet och var med på resan till klubbens första Europacupfinal 1969. Groot spelade första halvleken av finalen som Ajax förlorade med 4-1 mot AC Milan. Det var Groots sista stora match då han sedan tvingades lägga skorna på hyllan till följd av en allvarlig knäskada. Groot gjorde totalt 207 mål på 305 matcher för Ajax. Han gjorde också 12 mål på 39 landskamper.

Direkt efter spelarkarriären blev han lagledare för Ajax, en roll han hade under klubbens största år på 1970-talet. Han var senare aktiv i Lucky Ajax, klubbens veteranlag. Trots sin försämrade hälsa på sistone följde Groot Ajax in i det sista. Han avled på ett vårdhem hemma i Zaandam idag.

Det var sen tidigare bestämt att Ajax - Heerenveen ikväll skulle inledas med en tyst minut för att hedra Jody Lukoki och Ajax kommer spela med sorgband, nu kommer förstås även Henk Groot hedras.

Vi har tidigare skrivit om Henk Groot som en del av vår artikelserie 120 år, 120 Ajacieden, läs mer här.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-05-11 14:45:14
Author

Fler artiklar om Ajax