Lagbanner
Vitesse 0 - 3 Ajax: Blind och Ziyech tillbaka
Hakim Ziyechs avskedsturné har börjat.

Vitesse 0 - 3 Ajax: Blind och Ziyech tillbaka

Ajax hade inga problem att avfärda Vitesse och avancera till semifinal i cupen ikväll. Glädjande nog fick vi också återse både Daley Blind, efter sina hjärtproblem, och Hakim Ziyech, efter sin vadskada, på fotbollsplanen igen.

Som tidigare rapporterat av kollega Joakim Dahl blev Ajax bortamatch mot Utrecht i söndags inställd på grund av stormen Ciara, vilket gav laget extra vila inför kvällens kvartsfinalmöte i cupen mot Vitesse. Joël Veltman och Quincy Promes var sedan tidigare borta på grund av skadorna de ådrog sig mot PSV, Veltman har opererats och blir borta minst två månader och Promes borta några veckor. David Neres och Zakaria Labyad fortsätter rehabträna, men två namn var mycket glädjande tillbaka i matchtruppen. Daley Blind, som inte spelat sen Valencia på grund av de hjärtproblem som lett till att en pacemaker opererades in, och Hakim Ziyech, som missat flera matcher med en vadskada, var båda tillbaka och började på bänken. En annan som dock saknades var Perr Schuurs som stod över matchen på grund av en lättare känning, enligt Erik ten Hag förväntas han kunna vara med i ligamatchen mot RKC Waalwijk på söndag.

Under dagen briserade även nyheten i holländsk press att Chelsea och Ajax är överens om en transfersumma för Hakim Ziyech på 45 miljoner euro. Ziyech och Chelsea ska även i princip vara överens om de personliga villkoren så det mesta pekar på att Ziyech lämnar för London i sommar.

Schuurs och Veltmans frånvaro öppnade upp för att Edson Álvarez äntligen skulle få spela mittback, hans favoritposition som han hållits från av ten Hag som hellre använde honom på mittfältet under hösten. Han fick bilda mittlåset framför André Onana tillsammans med Lisandro Martínez. Nicolás Tagliafico och Sergiño Dest fanns på ytterbacksplatserna och precis som mot PSV bestod mittfältet av Donny van de Beek, Carel Eiting och Ryan Gravenberch. Lassina Traoré fick nu starta som center, omgiven av Dusan Tadic och Ryan Babel.

Direkt från avspark gick Ajax till anfall och gjorde nästan mål omgående. Babel och Tadic kombinerade sig fram in i straffområdet och det ledde till ett avslut från van de Beek som Remko Pasveer i Vitesse-målet räddade. Hemmalaget kontrade och kom själva till en målchans men Tagliafico lyckades precis i tid avvärja och styra ut Tim Matavz skott till hörna.

Spelet böljade lite fram och tillbaka de första minuterna innan det lugnade ner sig och Ajax tog ett grepp om matchen. Man dominerade bollinnehavet totalt, 70-30 stora delar av matchen men det vimlade inte av målchanser. Innan det första målet kom var Ajax bästa chans efter en halvtimme när Babel hittade Traoré på första stolpen med ett inspel, avslutet gick ut till en hörna.

Några minuter senare kom 0-1, och det var ett stiligt mål av Ajax. Vitesses unge mittback Danilho Doekhi, med ett förflutet i Ajax, flyttade upp i offensivt straffområde när kapten Bryan Linssen skulle kasta ett långt inkast från vänster. Álvarez nickade undan bollen och Ajax startade direkt en kontring då Dest slog fram bollen till van de Beek. van de Beek passade framåt till Traoré som urstarkt vid mittlinjen höll i bollen och lyckades tråckla sig emellan två försvarare trots att den ena hängde som en klase på hans rygg. Han spelade tillbaka till van de Beek och tog en löpning i djupled som öppnade upp stora ytor i Vitesse-försvaret där alla inte var hemma. Traoré fick tillbaka bollen från van de Beek och slog en diagonal boll mot bortre ytan i straffområdet där Babel kom perfekt i löpningen och sköt in sitt första mål sen återkomsten i Ajax.

Den andra halvleken blev lik den första, Ajax dominerade enkelt bollinnehavet men skapade inte jättemånga chanser. Det kändes ändå lugnt och med kvarten kvar avgjordes matchen när Tagliafico kom fram bra på vänsterkanten och hittade snett inåt bakåt i straffområdet med inspelet där Ryan Gravenberch kom och distinkt sköt in 0-2. Direkt efter målet klev han av och ersattes av Daley Blind som då fick göra en efterlängtad comeback till applåder från både Ajax tillresta supportrar och hemmapubliken. Martínez gick upp på mittfältet och Blind klev in i backlinjen. Några minuter senare fick vi också se Ziyech på planen igen då han ersatte Traoré. Veteranen Klaas-Jan Huntelaar ersatte sedan Babel i ten Hags sista byte.

Ajax fick sedan efter VAR-koll en straff efter att Martínez inlägg fastnat på Tim Matavz utsträckta arm. Den slovenske centern protesterade mot (den förvisso värdelöse) domaren Bas Nijhuis, och någon av de kommentarer han fällde ledde till att Nijhuis halade upp det gula kortet och gav Matavz en andra varning efter att han tidigare fått en i första halvlek för en tackling. Vitesse fick alltså avsluta med 10 man, och Dusan Tadic fick chansen att helt punktera matchen från straffpunkten. Det gjorde han också, säker som alltid sköt han in 0-3 från elva meter. I slutminuterna var Huntelaar nära att göra 0-4 också när Ziyech spelade igenom honom, men skottet träffade stolproten och gick ut.

Segern innebär att Ajax är vidare till semifinal i KNVB Cup. Noterbart att i den andra kvartsfinalen som spelades ikväll skrällde sig NAC Breda, som i åttondelsfinalen slog ut PSV, vidare igen då de skickade ut AZ med 3-1. Under torsdagen spelas de två sista kvartsfinalerna, Go Ahead Eagles - FC Utrecht och Heerenveen - Feyenoord.

Härnäst för Ajax väntar hemmamatch i ligan mot jumbon RKC Waalwijk på söndag kl 14:30. Nästa torsdag är det sedan dags för det första mötet med Getafe.

Matchfakta 

Vitesse 0 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Babel '32, 0-2 Gravenberch '75, 0-3 Tadic (straff) '85
Gula kort: Matavz, Babel, van de Beek, Eiting, Linssen
Röda kort: Matavz
Vitesse: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark (Grot '79); Tronstad, Tannane (Vroegh '89), Bero; Dicko, Matavz (utv' 85), Linssen
Ajax: Onana; Dest, Álvarez, Martínez, Tagliafico; van de Beek, Eiting, Gravenberch (Blind '76); Tadic, Traoré (Ziyech '80), Babel (Huntelaar '84)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-02-12 23:46:39
Author

Fler artiklar om Ajax