Vitesse 0 - 4 Ajax: Drömstart ledde till utklassning
Klaas-Jan Huntelaar gjorde sitt 125:e och 126:e Eredivisie-mål idag och är nu på delad 25:e plats i rekordböckerna med det.

Ajax fick en drömstart i den på pappret svåra bortamatchen i Arnhem och gick upp i tremålsledning inom tjugo minuter och tog en komfortabel seger.

Bortamatcherna i Arnhem brukar ofta bli jämna historier. Så inte idag. Ajax fick en drömstart när Hakim Ziyech efter knappt två minuter pricksköt in 0-1 från distans. Sedan rullade det bara på. Några minuter senare drogs Dusan Tadic omkull ute till vänster av Vitesses ryske högerback Slava Karavaev. Ziyech skruvade in frisparken i straffområdet där Klaas-Jan Huntelaar löpte sig fri från sin bevakning och nickade in 0-2.

Matchen var inte ens tjugo minuter gammal när 0-3 kom. Frenkie de Jong vann bollen bra ute vid sidlinjen mot fd Ajax-mittfältaren Thulani Serero och gav den vidare till David Neres. Neres, tillbaka i startelvan på Donny van de Beeks bekostnad, spelade igenom Tadic som kyligt sköt in 0-3 vid närmsta stolpen.

I den andra halvleken fick vi se två närmast identiska 0-4-mål. Daley Blind slog bollen i djupet för Ziyech som slog in inspelet efter marken till Huntelaar som satte bollen i mål. Målet godkändes först men efter VAR-granskning visade det sig att Ziyech var offside och målet dömdes bort. Spelet satte igång igen – och Ajax gjorde i princip samma sak en gång till, men nu med Tadic i Ziyechs roll, och Tadic var onside när han fick bollen och spelade in den till Huntelaar som lättade bollen över Eduardo in i mål och nu var det godkänt.

Ajax var totalt dominanta större delen av matchen, Vitesse fick chanser i slutet när tempot mattats av helt men då visade André Onana sin förmåga med flera klassräddningar.