VVV-Venlo 0 - 13 Ajax: Rekordseger!
Klaas-Jan Huntelaar gjorde nummer 10 och 11.

Ajax studsade tillbaka efter den oturliga förlusten mot Liverpool i onsdags med att totalt och fullkomligt krossa stackars VVV-Venlo. 0-4 i halvtid blev till slut osannolika 0-13 efter att VVV fått en utvisning tidigt i andra halvlek. Ajax har slagit sitt eget rekord för största seger någonsin i Eredivisie — men ett mål saknades för att tangera klubbrekordet.

Erik ten Hag valde att rotera en del i startelvan med tanke på Champions League-spelet, efter Liverpoolmatchen i onsdags väntar Atalanta borta på tisdag så det gäller att hålla spelarna i bra skick. Sean Klaiber fick starta för första gången i Ajax-tröjan i Noussair Mazraouis ställe. Jurgen Ekkelenkamp ersatte knäskadade Mohammed Kudus på mittfältet, Antony ersatte David Neres på högeryttern och så gick Lassina Traoré in som center med Dusan Tadic till vänster i kedjan.

VVV-Venlo har inlett Eredivisie okej och låg precis mitt i tabellen inför helgen, mycket tack vare nye grekiske centern Giorgios Giakoumakis anfallsspel. Tungt avbräck på förhand dock var att förstemålvakten Torsten Kirschbaum inte tillfrisknat från en skada.

Ajax satte fart från början och tog ledningen tidigt då Ekkelenkamp från nära håll förlängde Traroés nick in i mål, tolv minuter in i matchen. Det som ofta hänt tidigare när Ajax får en tidig ledning borta mot ett sämre lag som VVV-Venlo är att man slår av på takten och matchen blir rätt seg med lågt tempo. Så blev det inte idag.

0-2 följde fem minuter senare när Antony skruvade in ett fint inlägg som Traoré nickade in. Ajax fortsatte hålla upp ett bra bolltempo och gå till anfall. Med en halvtimme passerad på matchuret kom 0-3 efter att ett fint långt anfall lett till att Nicolás Tagliafico kunde skicka in ett inspel i boxen för Traoré att stöta in. Snyggt regisserat av Tadic med passningen ut på Tagliafico.

Strax före halvtid kom också 0-4 då Tadic fick bollen i straffområdet, vände om och rappt sköt stolpe in.

Till andra halvlek gjorde både ten Hag och Venlos tränare Hans de Koning ändringar. ten Hag plockade av Tadic och Tagliafico, återigen med Atalanta i åtanke, in kom Quincy Promes och Lisandro Martínez. de Koning bytte ut sin kapten, mittfältaren Danny Post som hade varit helt oförmögen att få sitt mittfält att sätta emot någonting alls mot Ajax i första halvlek, mot unge Simon Janssen.

VVV:s kaptensbindel gick vidare till rutinerade mittbacken Christian Kum, men där blev den inte kvar länge. Bara några minuter in i andra halvlek flög han in med sträckt ben och sulan först och planterade dobbarna i magen på Antony med en karatespark. Brassen gick i backen och skrek ut sin smärta men domare Danny Makkelie gav först bara gult kort. VAR påkallade dock hans uppmärksamhet och efter en snabb koll ändrade han sitt beslut till det givna, direkt rött kort för Kum. Kaptensbindeln vidare till 36-årige mittbackskollegan Arjan Swinkels (som passerade zenit för minst sex år sen) och försvararen Roy Gelmi inbytt för yttern Torino Hunte.

Med en man mer blev förstås Ajax övertag bara ännu större och man drog sig inte för att bara fortsätta på inslagen väg och strax efter utvisningen fick en total målexplosion över några minuter det att totalt rinna i väg.

I 54:e minuten sköt Antony ett skott som van Crooij tappade ut rakt till Traoré som stötte in sitt hattrickmål, 0-5. Direkt efter avspark satte Traoré in en intensiv press mot Venlos back som fått bollen, erövrade den och spelade fram Antony till 0-6. I 57:e minuten skruvade Gravenberch in ett fint inlägg som Ekkelenkamp nickade in till 0-7. I 59:e minuten lade Traoré upp bollen för Daley Blind som från straffområdesgränsen sköt in 0-8.

Fyra mål på fem minuter och VVV-Venlo var ett lag totalt i spillror. Snart nickade Traoré in sitt fjärde mål med, framspelad av Antony igen, till 0-9.

ten Hag gjorde sedan sina resterande tre byten i ett svep. Och mitt i allting nådde vi peak ten Hag då han med ledning 0-9 inte ens då låter mittfältstalangen Kenneth Taylor debutera utan att istället ger Edson Álvarez speltid. Zakaria Labyad och, härligt nog, Klaas-Jan Huntelaar, kom också in. Blind, Gravenberch och Antony klev av.

Med kvarten kvar fick Ajax till råga på allt en straff då Klaiber revs ner i straffområdet. André Onana, som stått helt ensam och övergiven på sin planhalva nästan hela matchen, såg frestad ut, men det blev ingen målvaktsstraff utan istället klev Klaas-Jan Huntelaar fram och sköt in 0-10 och det är ju passande att han fick göra det målet.

Men det var ju inte slut där. Klaas-Jan är alltid på jakt efter fler mål och satte snart 0-11 med, framspelad av Ekkelenkamp.

Lisandro Martínez sköt sedan in 0-12 och sedan gjorde Lassina Traoré sitt femte mål för dagen när han satte 0-13.

Ajax sköt 45 skott, 23 på mål. VVV-Venlo sköt 3 skott, 0 på mål. Ajax hade 76 % bollinnehav.

Det tidigare rekordet för störst seger i Eredivisie någonsin innehades också av Ajax, då man slog Vitesse med 12-1 i säsongsavslutningen 1972. Nu är det nya rekordet 0-13. Det är ett mål ifrån Ajax klubbrekord för största seger någonsin, man slog luxemburgska Differdange med 14-0 i UEFA-Cupen 1984-85.

Traorés fem mål är fler än någon Ajax-spelare gjort i en ligamatch sen 1985 då Marco van Basten gjorde sex mål. Traoré hade därtill tre assist. Luis Suárez gjorde dock sex mål i en cupmatch 2009.

Rekordsegern kom dessutom på ett speciellt datum: Det är 10 år sedan PSV slog Feyenoord med 10-0!

Matchfakta

VVV-Venlo 0 - 13 Ajax
Mål: 0-1 Ekkelenkamp '12, 0-2 Traoré '17, 0-3 Traoré '32, 0-4 Tadic '45, 0-5 Traoré '54, 0-6 Antony '55, 0-7 Ekkelenkamp '57, 0-8 Blind '59, 0-9 Traoré '65, 0-10 Huntelaar (straff) '74, 0-11 Huntelaar '76, 0-12 Martínez '79, 0-13 Traoré '87