Lagbanner
Young Boys 0 - 2 (0-5 tot.) Ajax: Enkelt vidare
Ajax-spelarna firar Neres 0-1-mål.

Young Boys 0 - 2 (0-5 tot.) Ajax: Enkelt vidare

Efter att ha varit totalt överlägsna i hemmamatchen och vunnit med 3-0 kunde Ajax gå in till returen med lugn, och utan problem (men med lite hjälp av VAR) städa av Young Boys avancera vidare till kvartsfinal i Europa League.

Det var längesen man inte var nervös alls för en Europamatch med Ajax. Men efter 3-0 hemma, och fullständig överlägsenhet, kändes det verkligen helt totalt lugnt ikväll när Ajax på Wankdorf Stadium i Bern ställdes mot Young Boys igen. Med Jurriën Timber och Noussair Mazraoui borta på grund av sjukdom respektive skada (och förstås André Onana och Sébastien Haller sen tidigare otillgängliga) men med Daley Blind tillbaka från skada blev det den väntade elvan från Erik ten Hag. Blind gick in på mittfältet istället för i backlinjen, där istället Edson Álvarez flyttade ner bredvid Lisandro Martínez i mittlåset. Detta då ten Hag helst alltid vill ha en vänsterfotad och en högerfotad spelare i mittlåset för att göra uppspelsfasen optimal. 18-årige Devyne Rensch fortsatte ersätta Mazraoui på högerbacken och likt tidigare Europa League-matcher löstes Hallers frånvaro med att Dusan Tadic gick in som falsk nia med David Neres och Antony på kanterna.

Young Boys inledde rätt bra, det märktes att de var betydligt mer bekväma med att spela hemma på sin plastmatta istället för på gräsmattan i Amsterdam. Kombinerat med att Ajax aldrig är särskilt bekväma med att spela på plast gjorde det att hemmalaget stack upp till flera lägen inledningsvis. Främst genererade det flera hörnor för dem. Det farligaste läget kom närmare en kvart in när Ajax-bekantingen Miralem Sulejmani slog ett inlägg som Christian Fassnacht nickade ner för Jean-Pierre Nsame som fick ett farligt skottläge mitt i straffområdet men sedvanligt uppoffrande Martínez kastade sig fram och blockerade.

Kort därpå kom Ajax upp och skapade sin första farliga målchans. Det blev ett långt anfall i flera vågor när först Antony kom fram men vräktes omkull av Fabian Lustenberger med ett nacksving i straffområdet. Ingen åtgärd från skotske domaren Bobby Madden och Antony lyckades ändå hålla kvar bollen däruppe och det ledde till ett bra skottläge för Blind istället, men precis som för Nsame blockerades skottet ut till en hörna. Hörnan slog Ryan Gravenberch mot första stolpen där Nicolás Tagliafico kom bra i löpningen och nickade mot mål, men målvakten Guillaume Faivre räddade. Nästa chans sen för Young Boys direkt efter hörnan, ett misstag av Rensch gjorde att Sulejmani fick öppen yta att ta sig fram på in i straffområdet och han sköt ett bra skott men nu blockerade Álvarez.

Sedan tog Ajax ledningen vilket dödade den sista spänning som fanns kvar. Gravenberch vann bollen direkt från ett inkast av Young Boys och spelade fram Tadic i ett bra läge. Tadic bröt in i straffområdet, med försvarare hack i häl och målvakten på väg ut var han kylig nog att inte gå på avslut själv utan istället spela snett framåt till Neres som kunde skjuta in bollen i det halvöppna målet. 0-1 i matchen och 4-0 för Ajax totalt i dubbelmötet då.

I slutet av första halvlek skulle Young Boys haft en straff när Sulejmanis inlägg tog på Álvarez arm, som inte direkt var limmad längs kroppen. Domare Madden friade i första läget och besynnerligt nog friade också VAR-rummet, som kollade på situationen men inte sa åt Madden att gå ut och kolla på sin skärm. Ännu en gång en situation där man inte förstår vad VAR ska vara bra för egentligen.

Direkt i andra halvlek var Ajax nära att öka på ledningen när ännu ett dåligt uppspel från Young Boys (de hade ungefär 900000 sådana över det här dubbelmötet) gjorde att Davy Klaassen kunde vinna tillbaka bollen strax utanför Young Boys straffområde, spela Neres och löpa in i öppen yta mitt i straffområdet själv. Neres slog ett inlägg och Klaassen kom i perfekt volleyläge och fick på en bra t räff men rakt på Faivre som precis lyckades knipa bollen mellan knäena.

0-2 dröjde inte länge dock. Nu var det en handssituation i Young Boys straffområde, när Mohamed Ali Camara viftade upp handen och blockerade Rensch inlägg med armen då. Madden friade återigen först, VAR-rummet kollade och nu sa de åt Madden att han borde ta en titt på bilderna själv. Efter att ha gjort det bestämde sig Madden snabbt för att döma straff. Helt korrekt beslut, men man förstår Young Boys-spelarnas frustration då de rånades på en handsstraff i första halvlek. Tadic tog som vanligt hand om straffen, Faivre gick åt rätt håll och var på bollen men kunde inte hålla den ute. 0-2 i matchen, 5-0 totalt och Tadic med både mål och assist i matchen. Han har nu sen han kom till Ajax gjort 11 mål och 11 assist i Europamatcher (exkluderat kvalmatcher, obs), de enda spelarna i världen som varit direkt involverad i fler mål än Tadic i Europaspel under den perioden? Robert Lewandowski, Kylian Mbappé, Lionel Messi och Bruno Fernandes.

Young Boys fick det inte lättare. Några minuter senare fick de äntligen en boll i nät, Nsamé nickade in Vincent Sierros inlägg och Madden dömde först mål. Men VAR-rummet granskade målet och uppmärksammade Madden på att Meschak Elia stod offside och kanske påverkade spelet då han hindrade Gravenberch att ta luftduellen med Nsamé. Efter att ha tittat på bilderna dömde Madden bort målet och ställningen förblev 0-2.

Ajax kunde sedan komfortabelt spela av matchen och även ge spelare som behövde det vila. På cruise control rullar Ajax in i Europa Leagues kvartsfinal!

Lottningen sker strax efter lunch på fredag. Det är fri lottning, dvs alla kan möta alla, och lagen Ajax kan ställas mot är Manchester United, Arsenal, Roma, Villarreal, Granada, Slavia Prag och Dinamo Zagreb. Vilken lottning föredrar ni? Undertecknad rankar lagen så här, i ordning från det motstånd jag helst ser Ajax får till det jag minst vill se:

1. Dinamo Zagreb (underbart att de slog ut Tottenham och Mourinho, men Ajax är ett bättre fotbollslag än dem).
2. Slavia Prag (slog ut Rangers, Ajax ska vara bättre än dem).
3. Granada (defensivt skickligt lag som vållade PSV problem i höstas, men inte samma mördade tråkiga anti-fotbollgäng som Getafe i alla fall)
4. Arsenal (absolut ingen lätt match men Ajax kan absolut besegra Arsenal)
5. Roma (se ovan, men hellre möta Arsenal för det är roligast att slå ut engelska lag)
6. Manchester United (svår match men skulle förstås vara underbart skönt att ta revansch för finalförlusten)
7. Villarreal (bra lag lett av Europa League-experten Unai Emery, se upp!)

Härnäst för Ajax väntar ADO Den Haag i ligan på söndag kväll, matchstart 20:00.

Matchfakta

Young Boys 0 - 2 (0 - 5) Ajax
Mål: 0-1 Neres '20, Tadic (straff) '49
Gula kort: Camara, Rensch, Nsame
Young Boys: Faivre; Hefti, Camara (Rieder '65), Lustenberger, Lefort (Maceiras '46); Fassnacht (Gaudino '71), Lauper, Sierro, Sulejmani (Spielmann '71); Elia (Mambimbi '65), Nsame
Ajax: Stekelenburg; Rensch (Schuurs '80), Álvarez, Martínez, Tagliafico (Klaiber '74); Klaassen, Blind (Kudus '65), Gravenberch; Antony (Brobbey '80), Tadic, Neres (Idrissi '65)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-18 23:40:51
Author

Fler artiklar om Ajax