Lagbanner
Ytterligare en match skjuts upp för Ajax
Hakim Ziyech riskerar att missa det avslutande matcherna för Ajax.

Ytterligare en match skjuts upp för Ajax

Ajax stänger ungdomsakademin samtidigt som ytterligare förskjutningar i spelschemat görs för Ajax.

KNVB har meddelat att man förlänger det pågående uppehållet på grund av coronaviruset fram till den 6 april, vilket betyder att även Ajax match hemma mot PEC Zwolle söndagen den 5 april skjuts upp. Detta är ingen överraskning med tanke på de strikta åtgärderna från regeringen i Nederländerna – och resten av Europa – för att förhindra spridningen av viruset och vi kan förvänta oss att man skjuter upp det ytterligare. Flera alternativ diskuteras nu hur man ska gå till väga framöver men innan man vet hur det blir med EM till sommaren så kan man inte fatta några beslut. Imorgon (tisdag) är det tänkt att Uefa ska kommunicera med sin medlemsländer och sedan låta exekutivkommittén fatta en rad beslut. Nyckeln lär just bli vad man ska gör med EM 2020 i spåren av Coronaviruset och innan dess är det svårt för de olika fotbollsförbunden i Europa att veta hur man ska göra med sina respektive ligor.

I händelse av att EM skjuts upp ger det de europeiska ligorna utrymme att spelas färdigt i sommar, men då uppkommer ytterligare en del intressanta frågor för Ajax då man har spelare vars kontrakt går ut den sista juni. Spelarna i fråga är Klaas-Jan Huntelaar samt Ryan Babel och Bruno Varela som båda är inlånade. Hakim Ziyech är som bekant en Chelsea-spelar från den 1 juli och skulle Eredivisie inte vara färdigspelat till dess blir det ju minst sagt problematiskt att tappa en av lagets nyckelspelare innan ligan ens är färdigspelad och man befinner sig i ett titelrace.

För tillfället tränar varken Ajax a-lag, Jong Ajax eller något av ungdomslagen. Ajax a-lag och Jong Ajax planerar att återuppta träningen på måndag, samtidigt som man beslutat att hela ungdomsakademin ska vara stängd fram tills minst den 31 mars. Man meddelade också i helgen att man ställer in ABN Amro Future Cup, en ungdomsturnering man håller varje år som var planerad från lördagen 11 april till måndagen 13 april där Ajax U17 lag skulle möta flera olika internationella lag i samma åldersgrupp, däribland Juventus, FC Barcelona och PSG.

Innan man tog beslutet att stänga ungdomsakademin var Erik ten Hags assisterande tränare, dansken Christian Poulsen, tillbaka på träningsanläggningen efter att ha suttit i karantän i två veckor efter att han varit på samma fest som en bekräftad Corona smittad man. Poulsen blev inte smittad och just nu finns det ingen bekräftad Ajax-spelare eller ledare, varken i a-laget eller ungdomslagen, som blivit smittad. Däremot har två före detta kultspelare i Ajax bekräftats smittade, sydkoreanen Hyun-Jun Suk som spelade i Ajax och Jong Ajax från 2009 till 2011 samt Marko Pantelic som spelade i Ajax 2009 till 2010 och gjorde 25 officiella matcher för Ajax den säsongen.

Joakim Dahl 2020-03-16 20:42:00
Author

Fler artiklar om Ajax