Lagbanner
Zakaria Labyad klar för Ajax
Zakaria Labyad i landslagströjan.

Zakaria Labyad klar för Ajax

Utrechts marockanske playmaker Zakaria Labyad har skrivit på ett fyraårskontrakt med Ajax där han förväntas ersätta landsmannen Hakim Ziyech som är på väg bort.

Det har varit "klart" en längre tid men idag blev det också officiellt, Zakaria Labyd har signerat ett kontrakt till sommaren 2022 med Ajax. Labyad har fortfarande två matcher kvar med FC Utrecht som ska spela playoffinal om den sista Europaplatsen mot Vitesse. 25-årige Labyad gjorde 12 mål och 8 assist den gångna säsongen som offensiv mittfältare i Utrecht där han blommade ut under nuvarande Ajax-tränaren Erik ten Hag som han nu återförenas med. ten Hag ville ta med sig Labyad till Ajax redan i vintras men klubbarna kom då inte överens.

Labyad är född i Utrecht men spelade ungdomsfotboll USV Elinkwijk och sedan i PSV där han sågs som en av klubbens största talanger. Han debuterade i a-laget 2009 men det dröjde till 2011-12 innan han började få mer speltid, men tiden i PSV var lite stökig då han inte ansåg sig få chansen riktigt och han lämnade, efter visst kontraktsbråk, för Sporting Lissabon sommaren 2012. Han hade svårt att finna sig tillrätta i Lissabon och efter 2 mål på 19 matcher under sin första säsong lånades han 2013-14 och 2014-15 ut till Vitesse där det gick bättre. Hösten 2015 var han tillbaka i Lissabon men fick inte chansen i a-laget trots att han dominerade i b-laget som spelade i divisionen under. Till våren lånades han ut till Fulhm i Championship där det bara blev 2 matcher. I januari 2017 skrev han på för Utrecht och blev genast en nyckelspelare i ten Hags dåvarande lag. Under ten Hag hade han en stark utveckling och började få utlopp för potentialen han tidigare visat.

Labyad representerade Holland på U17-nivå men gjorde U23-landskamper för Marocko och 2012 gjorde han valet definitivt då han debuterade i a-landslaget för Marocko. Det blev inget landslagsspel under åren med dåligt speltid i Lissabon, 4 landskamper har det blivit hittills och han var med i Hervé Renards senaste landslagstrupp i mars och är högaktuell för VM-spel för Marocko som är med i VM för första gången på tjugo år. Det lär bli gott om Eredivisie-spelare i deras trupp för övrigt, utöver Labyad och givne Hakim Ziyech så är Labyads mittfältskollega i Utrecht Yassin Ayoub (går till Feyenoord i sommar) aktuell, liksom mittfältsduon Karim El-Ahmadi och Sofyan Amrabat i Feyenoord och Groningen-anfallaren Mimoun Mahi.

Labyads ses som ersättare för Ziyech som väntas lämna Ajax i sommar. Marc Overmars sägs nu lägga fullt krut på att ro hem den argentinske mittbacken Lisandro Magallán från Boca Juniors. 18-årige mittbacken Perr Schuurs och 19-årige yttern Hassane Bandé som blev klara under säsongens gång har anslutit till laget nu. På försäljningsfronten intet nytt.

I övriga nyheter så togs Lasse Schöne och Kasper Dolberg båda ut i Danmarks preliminära VM-trupp idag. Ingen plats för Rasmus Nissen Kristensen som har gått om U21-landskamper men väntar på sin seniordebut. Före detta Ajax-spelarna Christian Eriksen, Nicolai Boilesen och Michael Krohn-Dehli togs också ut av Åge Hareide. Utöver Ziyech, Schöne och Dolberg är argentinske Nicolás Tagliafico förväntad VM-spelare för Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-05-14 18:18:00
Author

Fler artiklar om Ajax