Akademinyheter: Talangpris namnges i Appie Nouris ära + flera stortalanger tecknar kontrakt
Priset för årets främsta akademispelare bär nu Abdelhak Nouris namn.

Akademinyheter: Talangpris namnges i Appie Nouris ära + flera stortalanger tecknar kontrakt

Ajax har under den senaste tiden skrivit kontrakt med flera stora talanger ur den mycket spännande 2002-generationen klubben har på gång. Idag skrev mittfältaren Ryan Gravenberch på sitt kontrakt efter att tidigare på dagen mottagit Abdelhak Nouri Trofee, ett pris som tidigare hette Talent van de Toekomst och som Ajax ger årligen till den akademispelare som tagit störst kliv i sin utveckling.

Talent van de Toekomst var ett pris Ajax delade ut årligen till den akademispelare som ansetts tagit störst kliv i sin utveckling under den gångna säsongen. Tidigare vinnare inkluderar bland andra Rafael van der Vaart, Davy Klaassen, Matthijs de Ligt och Justin Kluivert. Och Donny van de Beek, som 2015 mottog priset och nu tre år senare var den som överräckte priset som nu bytt namn till Abdelhak Nouri Trofee till årets vinnare Ryan Gravenberch. Appies pappa Mohammed och hans storebror Mohamed var också på plats för att gratulera Gravenberch. Mycket fint och passande att priset nu bär Appies namn.

Senare på dagen skrev Gravenberch, nyss fyllda 16 år, under sitt första kontrakt med Ajax. Den offensive mittfältaren, med surinamesisk påbrå, är en av de större talangerna man sett i akademin på senare år. Han varit bofast i U19-laget sen han var 15 år, debuten i U19 kom redan innan han fyllt det. Han är en passningsskicklig och teknisk mittfältare med ett bra tillslag med högerfoten som kommande säsong väntas leda U19-laget. Han är för övrigt yngre bror till Danzell Gravenberch, som skolades om från center till mittback under tiden i Ajaxs akademi. Danzell nådde bara Jong Ajax innan karriären fortsatte i mindre holländska klubbar och en sväng i Reading innan han kom till belgisk Roeselaere där han återfinns nu. Jong Ajax-debut kan mycket väl bli aktuellt för Ryan nästa säsong, men han lär inte sluta där...

Tidigare idag skrev man också kontrakt med jämnårige centern Brian Brobbey som denna säsong mörsade in 34 mål i ungdomslagen, där han började i U17-laget men snart spelade mestadels i U19. Brobbey har ghananska rötter och är yngre bror till PSV:s Derrick Luckassen. Han är en stor, stark och snabb center med ett gott målsinne och en väldig förmåga att vända bort försvararna.

Gravenberch och Brobbey är de senaste ur den mycket lovande 2002-generationen Ajax skrivit kontrakt med den senaste tiden. Mittfältaren Kenneth Taylor, en duktig spelfördelare med en känslig vänsterfot, mångsidige backen Neraysho Kasanwirjo, målfarliga och tekniske anfallaren Sontje Hansen samt kloke defensive mittfältaren/mittbacken Enric Llansana har skrivit på sina kontrakt de senste veckorna. Gravenberch och Brobbey var även med och bärgade guld i U17-EM för Holland, tillsammns med 2001-födda lagkamraterna Liam van Gelderen (mittback), Nordin Musampa (mittback, son till Kiki) och tvillingarn Quinten och Jurriën Timber som alla skrivit kontrakt sen tidigare. Även Llansana skulle ingå i EM-truppen med missade turneringen på grund av skada.

Förutom de egna akademispelarna man signerat så skrev Ajax idag också kontrakt med en annan talang, 16-årige vänsterbacken Anass Salah-Eddine från AZ:s akademi.

Att man fått till kontrakt med alla juvelerna i 2002-generationen är bra för Ajax då många utländska storklubbar rykte i spelarna och man på senare år förlorat flera talanger som t.ex. Daishawn Redan och Juan Familia Castillo (Chelsea), Donyell Malen (Arsenal, nu PSV), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United, Crystal Palace).

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-06-07 19:48:17
Author

Fler artiklar om Ajax