Lagbanner
Albaner gör sig redo för Allsvenskan 2011

Albaner gör sig redo för Allsvenskan 2011

Årets upplaga av Allsvenskan innehåller inte mindre än 19 spelare med rötter från Kosova. Flera av dessa med centrala roller i sina respektive lag. Vi ska här ta er på en resa genom landet och se var dessa spelare håller hus.

Allsvenskan 2011 har äntligen dragit igång och fler och fler albanska spelare ansluter sig. Inför starten hittar vi inte mindre än 19 spelare med rötter från Kosova. Tidigare har endast spelare som växt upp i Sverige och tagits upp från lagens olika led, tagit plats hos de Allsvenska lagen. Idag hittar vi även albanska spelare som har värvats från utlandet.
 
Vi börjar på Örjans vall där första matchen i årets upplaga av Allsvenskan gick av stapeln mellan Halmstad BK och Kalmar FF. I Halmstad BK hittar vi fyra spelare från Kosova, två av dessa fick spela i matchen mot Kalmar FF, Shkodran Maholli som fick starta och Kujtim Bala som fick hoppa in i matchens slutskede. Anel Raskaj, kapten för Kosovas landslag, spelade ej. I HBK:s trupp hittar vi också Guri Baqaj som kom från italienska Albinoleffe på lån.
I Kalmar FF vaktade Etrit Berisha mellan stolparna, spelade stabilt matchen igenom och höll nollan. I Kalmars trupp ingår även nyförvärven från albanska Superliga, Alban Dragusha och Liridon Leci. Dessa två spelare har rekommenderats av Kalmars före detta assisterande tränare och numera Kosovas förbundskapten Albert Bunjaku. Kalmar gjorde inför säsongen även klart med Blackburn Rovers talangen Besnik Rustemaj. 
Såhär säger Alban Dragusha om sin övergång till Kalmar och Sverige:
 
”Övergången till Kalmar FF är ett stort steg framåt för mig. Här är det ekonomiskt och professionellt sett mycket bättre. Enligt min mening så är vi utländska spelare teknikmässigt sett bättre än svenskarna, däremot ligger vi efter fysiskt sett, de svenska spelarna är bättre förberedda fysiskt” säger Alban Dragusha.    
 
Vi beger oss från väst till öst, till Stockholm och Djurgårdens IF. Där hittar vi huvudstadens ende alban i Allsvenskan, Trim Makolli. Makolli gjorde debut i a-laget 2009 i en vänskapsmatch mot IK Sirius där han även gjorde sitt första mål. 
Inte långt ifrån Stockholm tar vi oss till gnällbältet  och Örebro SK som förra året slutade på en respektabel tredje plats. Inför säsongen gjorde man klart med Kushtrim Lushtaku och Valdet Rama. Kushtrim Lushtaku kom från 1860 München, Lushtaku hade dessförinnan spelat i Kosova för KF Drenica. Valdet Rama kommer närmast från tyska Hannover 96 och skrev på för Örebro SK under februari. Även här har Albert Bunjaku haft ett finger med i spelet, det var nämligen han som även denna gången rekommenderade dessa två spelare. Sedan tidigare hittar vi även Denis Abdullahi som kom till Örebro SK förra sommaren från FC Viikingit i Finland.  
 
Vi korsar landet tvärs över och hamnar i landets andra största stad, Göteborg. Men det är inte hos IFK Göteborg vi hittar någon albansk fotbollsspelare utan hos rivalen GAIS. 18 årige Gzim Istrefi skrev på ett treårskontrakt för GAIS inför säsongen. Mittfältaren kom närmast från Carlstad United. 
Vi fortsätter ner längs västkusten och hamnar i Skåneland, närmare sagt i Helsingborg. Förra årets tvåa i Allsvenskan och årets Supercup vinnare har en albansk spelare, Ardian Gashi. Gashi kom till skånelaget inför förra säsongen. Mittfältaren imponerade stort och fick förtroendet direkt från start, det blev 26 matcher och fem mål i förra årets upplaga av Allsvenskan.
 
Bara några mil söderut hittar vi Helsingborgs IF värsta rival och Allsvenska mästarna Malmö FF. Här hittar vi kanske de albaner som betyder mest för sitt lag, Agon Mehmeti och Dardan Rexhepi. Trots en fantastisk säsong förra året som kröntes med ett SM guld så blev det ingen flytt utomlands för Mehmeti. På 27 matcher blev det 13 mål. Talangen Dardan Rexhepi debuterade i  augusti förra året och mäktade med att sätta dit fyra baljor under Allsvenskan 2010.
Från Malmö till landets sydligaste fotbollsstad, Trelleborg.  Trelleborg, med landets lägsta publiksnitt, lyckades ta en imponerande femteplats i tabellen.  Här hittar vi anfallaren Fisnik Shala. Trots sin unga ålder har albanen hunnit med att träna med både Ajax och Juventus. Fisnik Shala är talangen som inte riktigt hunnit blomma ut, dels är det skador som hämmat hans utveckling. Förra året hann Shala med att spela sex matcher innan skadeproblemen gjorde sig påminda igen och tvingades kasta in handuken. Totalt har Fisnik gjort 23 Allsvenska matcher på 3 år, 7 av dem från start, blott ett mål trots sin position som anfallare.

En av årets nykomlingar är IFK Norrköping, de har två spelare med rötter från Kosova. Shpetim Hasani och Astrit Ajderevic. Shpetim Hasani har hunnit representera ett antal klubbar i Sverige innan han, efter många turer fram och tillbaka, tillslut hamnade i ”Peking”. Häng med nu för detta är krångligt, innan Hasani kom till Sverige spelade han för turkiska Bursaspor och Sakaryaspor Adapazari. Sommaren 2005 skrev Hasani på ett kontrakt med Kalmar FF för fem år, hösten därpå lånades han ut till superettan laget Degerfors IF, efter säsongen kom Hasani tillbaka till Kalmar FF. 2006 spelade han för Kalmar FF i Allsvenskan men såldes sedan under sommaren till just Degerfors IF.   Från Degerfors IF gick han till Sirius IK under 2009, varpå under november samma år skrev han på ett kontrakt med IFK Norrköping, hängde ni med? Desto lättare och roligare är Astrit Ajderevics historik. Astrit kommer inför säsongen från Örebro SK. Som 16 åring från Falkenberg testade Astrit vingarna i England och Liverpool. Dock blev det ingen lyckad sejour i England och tvingades återvända hem. Astrit hann med att göra fem mål i Örebrotröjan innan han lämnade för IFK Norrköping.

Vad har BK Häcken, IFK Göteborg, AIK, Gefle, Elfsborg, Syrianska FC och Mjällby AIF gemensamt? Jo, de lagen har inte en enda albansk spelare i sina trupper. Men säkerligen kan det dyka upp en å en annan inom en snar framtid.

Förra året lämnade två tongivande spelare med albanska rötter Allsvenskan för holländska ligan, Elfsborgs Emir Bajrami och Mjällbys Erton Fejzullahu. Bajrami slöt sig till Twente och Fejzullahu gick över till NEC Nijmegen. Bajrami kan vi idag se i den blågula landslagströjan, detta innebär att Bajrami är den förste spelaren med albanska rötter att etablera sig i det svenska a-landslaget. För två år sedan lämnade en annan albansk spelare Allsvenskan, Labinot Harbuzi från Malmö FF. Labinot var en spelare som spåddes en lysande framtid och redan under tidig ålder fick han smaka på proffslivet i Holland. Idag spelar han i den turkiska ligan och  Gençlerbirlig.

“Var vi än har spelat så har albanska spelare varit framgångsrika i Sverige. Jag tror att vi har marknadsfört oss på ett bra sätt och därmed öppnat dörrarna för andra albanska spelare” säger Labinot Harbuzi.    

Kosovas förbundskapten Albert Bunjaku har själv sett till att fyra av dagens albanska spelare spelar nu i Allsvenskan och han tror att antalet spelare med rötter från Kosova kan komma att öka. Allsvenskan är en bra början innan man tar steget ut till de riktigt stora elefanterna i Europas stora ligor.  

Välkomna till Albsvenskan 2011!

Abaz Kryeziuabaz.kryeziu@gmail.com2011-04-03 02:22:00
Author

Fler artiklar om Albanien