Lagbanner
Krönika: Tabun inom den albanska fotbollen

Krönika: Tabun inom den albanska fotbollen

En människas hjärta kan inte slå om den inte är hel, en hjärna fungerar inte om en av hjärnhalvorna saknas, en örn med bara en vinge kan inte flyga. I den här krönikan tar jag upp ett ämne som man ogillar att debattera öppet, dvs. en eventuell sammanslagning mellan Albanien och Kosova. Det råder en ständig debatt när det gäller om Albanien och Kosova bör ha ett gemensamt fotbollslandslag samt en gemensam liga eller inte.

Många talar för ett sådant förslag med det finns även de som är emot, i slutändan är det ofta UEFA och FIFA som har det slutgiltiga ordet. Frågan är om vi är tillräckligt starka för att ställa upp med två landslag? Skulle vi gynnas av en gemensam liga?  

Tre år har gått sedan Kosova förklarade sig självständigt och under dessa tre år har det arbetats febrilt med att skapa en ny sorts identitet hos människorna i Kosova, Kosovarer.
”Etniska Albanien och inget annat!”samt ”Ett folk, ett landslag” är två av många banderoller som pryder Albaniens hemmaarena Qemal Stafa varje gång landslaget spelar sina matcher.  Inte helt överraskande är det den albanska supportergruppen Tifozat KuqeZi (RödSvarta supportrarna) som ligger bakom dessa. En supportergrupp där gränserna mellan de albansktbebodda områden på balkan inte existerar; albaner från Albanien, Kosova, Ilirida, Presheva dalen, Qameria och Montenegro. Dessa människor delar väldigt många saker; språk, historia, kultur och självklart kärleken till det albanska landslaget.
Denna mix av människor ser vi även i landslaget där vi har ofta 5 eller 6 spelare från Kosova varav en, Lorik Cana, är kapten.

Frågan är om den stora massan i Albanien ställer sig positiva till en sammanslagning? Många undersökningar har gjorts och det råder en konsensus hos befolkningen, Albanien och Kosova bör ha ett gemensamt fotbollslandslag. Under ett tv-program i Albanien som berörde detta tema visade det sig att 93 % var för en sammanslagning och 7 % var emot, antalet röster uppgicks till över 5800. Alla andra undersökningar visar ungefär samma resultat. Det råder en ganska stor enighet hos det albanska folket, så vad finns det för hinder?
 
Verkligheten är mer komplext än så sett ur kontexten:

  • Vi har ett landslag, Albanien, som är medlem i FIFA och UEFA och Kosova som också är ett landslag men ej medlem i varken UEFA och FIFA.
  • Vi har många spelare i Albanien med rötter i Kosova, samtidigt som vi har spelare i Kosova som enbart kan tänka sig spela för Kosovas landslag.
  • Albanska talanger ute i Europa har i många fall avböjt att spela för Albanien i väntan på att få spela i Kosovas landslag.   
  • Eventuell sammanslagning kan strida mot UEFA:s och FIFA:s regelverk.
 
Vi har alltså detta pussel att handskas med innan en sådan idé kan bli verklighet.
 
 
 Kosova utarmar Albanien på spelare?
Som beskrivits tidigare är flertalet spelare i det albanska landslaget från Kosova. Arjan Beqaj, Lorik Cana, Debatik Curri och Armend Dallku bara för att nämna några. Samtliga av dessa uppradade namn spelar i startelvan. För dessa spelare som blivit en del av det albanska landslaget sen innan är det mest naturliga att fortsätta spela för Albanien. Ett par år sedan fick Galatasaray proffset Lorik Cana frågan av en journalist vilket landslag han skulle spela för när Kosova blev självständigt. Cana svarade med att han hade hittat sitt riktiga landslag- det albanska landslaget.

Dock möts våra unga talanger av ett dilemma, spela för Albanien eller Kosova? Svaret kan vi finna i var man identifierar sig mest med. Halmstad BK:s albanske mittfältare Anel Raskaj valde Kosova där han är kapten idag medans vi ser unga talanger i bland annat Schweiz välja Albanien före Kosova. Vill man höra den albanska nationalsången eller en nationalsång utan text? Vill man ta på sig den röda landslagströjan eller den blåa? Tyvärr ser Kosovas landslag ut som ett dåligt plagiat av Bosnien & Hercegovina vad gäller färger och symboler.   
 
Ett folk- ett landslag- en liga
Den albanska supportergruppen, Tifozat KuqeZi, har arbetat med kampanjen Ett folk- ett landslag- en liga för att just få till en gemensam liga för alla albanska klubblag i Albanien och Kosova men även de albanska klubblagen från Ilirida (Makedonien).
Förslaget har diskuterats på politiks nivå och det verkar som om det finns ett samtycke mellan politikerna för att ett sådant förslag ska kunna gå igenom. Tifozat KuqeZi har vid ett flertal tillfällen tagit upp denna fråga i diskussion med det albanska fotbollsförbundet FSHF. Om FSHF har fört frågan vidare till en högre instans förtäljer inte historien.   
 
Vad skulle fotbollen i Albanien och Kosova vinna på detta? Till att börja med behöver man ställa sig tre frågor; Håller den albanska Superliga en bra nivå? Är Kosovas fotbollsliga tillräcklig konkurrenskraftig? Drar ,eller kan, landslagen dra nytta av dessa ligor?
Rätt snabbt märker man att svaret på dessa tre enkla frågor blir nej. De bägge ligorna håller en mycket dålig nivå samt att landslagen har en väldigt liten nytta av sina respektive ligor. Visst görs det framsteg men det räcker inte när utländska ligor tar enorma steg framåt medans både Albaniens och Kosovas ligor sakta och blygsamt smyger fram. Vi kan inte sticka under stol med att misslyckandena är fler än framgångarna sett till de sportsliga resultaten.
Albanien och Kosova behöver starka och konkurrenskraftiga ligor för att någon gång ge sig själva en ärlig chans att ta sig ut i Europa. Tyvärr tror jag att detta inte kan uppnås om de ej får till en sammanslagning. Förr var det stora problemet Kosovas status och den dåliga infrastrukturen. Idag är Kosova självständigt och infrastrukturen har på senare år förbättrats markant.
 
Albanien och Kosova skulle vinna följande av en gemensam liga:
  • Fler bra lag leder till större konkurrens som är fundamentalt för att en liga skall utvecklas.
  • Klubbarna i Kosova får delta i Europa league och Champions league utan att behöva invänta tillåtelse från UEFA eller FIFA eftersom de är registrerade och licenserade under det albanska fotbollsförbundet. T.ex. stadsstaten Monaco  spelar i Franska ligue 1.
  • En starkare liga lockar större sponsorer.
  • Klubbarnas ekonomi stärks pga. fler sponsorer och andra intäkter i form av biljettförsäljning och tv-rättigheter. Även Kosovas klubbar blir behöriga till bidrag från UEFA och FIFA.
  • Större publik, genomsnittet på antal besökare per match ökar.
  • Arenorna blir bättre och kan uppfylla UEFA:s krav inom en rimlig framtid. Ger även upphov till incitament att bygga nya arenor i landet. 
  • Landslaget får bättre spelare från den inhemska ligan.
 
Vi kan även hoppas att skandaler där matcher blir ”köpta” minskar och försvinner helt. Vad gäller klubbarnas kostnader, främst resekostnader, kan bli höga till en början men på sikt tjänar klubbarna tack vare sina ökade intäkter. En lösning på detta problem kan vara att ha två grupper där Kosovas klubbar och klubbarna i norra Albanien bildar en liga och klubbarna i södra Albanien bildar en liga. De bästa lagen från respektive liga möts sedan i ett play-off.
Match mellan Dinamo Tirana och Prishtina? Varför inte?!
 
Det högsta Europeiska fotbollsorganet UEFA har deklarerat att Kosova är ett unikt fall. UEFA har fått tillkännedom att det finns ett starkt initiativ från fler håll för en gemensam liga. Kosova har som bekant en egen fotbollsliga men eftersom Kosovas fotbollsförbund FFK inte är godkänd av UEFA har dessa klubbar ingen möjlighet att delta i internationella matcher, något som UEFA vill lösa. Chansen är stor att UEFA och FIFA accepterar att en sammanslagning av de bägge ligorna blir till verklighet men först måste de bägge fotbollsförbunden komma överrens. Det finns många liknande fall. Vi kan ta Wales som ett exempel som är en del av Storbritannien och som är medlem i UEFA och FIFA. De Walesiska klubblagen spelar i det engelska ligasystemet. Wales är bara ett av många exempel.       
 
......................

Så hur ser framtiden ut? Jag ser bara positiva effekter av ett gemensamt landslag och en gemensam liga både sportsligt, ekonomiskt men också ur ett kulturellt perspektiv. Fördelarna överväger nackdelarna. Kvalité före kvantitet. Tyvärr har denna diskussion inte fått det utrymme som den förtjänar, man tabubelägger det och lägger locket på. Många högt uppsatta och inflytelserika personer inom albansk fotboll tycker att vi bör endast ha ett landslag och en liga, men så fort kameran är igång säger man annat. Detta hyckleri är en i raden av många brister i våra fotbollsförbund som för varje dag tappar sitt anseende hos supportrarna. Men som så många gånger förr ligger inte allt i våra egna händer. Att få till stånd en gemensam liga ser jag som ett rimligt mål inom en mycket snar framtid. Däremot att bilda ett gemensamt landslag blir överkurs, tyvärr. En sak är säker, fotbollen lider både i Albanien och Kosova men frågan är hur länge?  
Våra unga talanger ska inte behöva stå inför valet att representera Albanien eller Kosova, valet mellan att spela i en röd tröja eller i en blå tröja, det finns bara ett. I slutändan är det upp till var och en. Albanien och Kosova ska inte se varandra som konkurrenter utan de ska komplettera varandra. Ett hjärta med sin andra hälft, en hjärnhalva med sin andra hälft  och en örn med sin andra vinge- Albanien med Kosova.    

Mitt hjärta slår rött och svart, vad slår ditt?

JEMI NJË!  
 

Abaz Kryeziuabaz.kryeziu@gmail.com2011-04-28 19:35:00
Author

Fler artiklar om Albanien