Allvarliga anklagelser mot hur Ajax hanterat hela situationen med Appie Nouri
Familjen vill ha klarhet i vad som hände när Appie Nouri kollapsade den 8 juli 2017.

Allvarliga anklagelser mot hur Ajax hanterat hela situationen med Appie Nouri

I ett stort gräv riktar den välrespekterade tidningen NRC allvarliga anklagelser mot Ajax. Att Appie Nouri hade ett hjärtfel upptäcktes redan 2014 - men familjen kände inte till detta förens nyligen. Stora frågetecken riktas också mot vården Appie fick på planen, och Nouris familj vill ha klarhet i vad som exakt hände - något Ajax inte gett dem.

Det var välrespekterade dagstidningen NRC som igår kväll publicerade ett gräv som innehåller oerhört allvarliga anklagelser mot Ajax gällande Abdelhak Nouri.
 
NRC har nämligen fått fram uppgifter på att KNVB, det holländska fotbollsförbundet, upptäckte ett hjärtfel hos Appie i april 2014 under en rutinmässig medicinsk kontroll som alla ungdomslandslagsspelare genomgår före en större turnering (Nouri var uttagen till U17-EM den sommaren). Förbundsläkarna bedömde hjärtfelet som ofarligt och meddelade Ajax skriftligt om dess existens.  Enligt NRC är förbundsprotokoll att klubben sedan ska meddela spelaren, och spelarens familj då det rör sig om ungdomsspelare. Det finns inget nedtecknat bevis för att Ajax i sin tur informerade Nouri och hans familj. En person som var inblandad säger att man muntligt informerade Appie. Men hans familj är fast övertygade om att Appie inte var medveten om det, precis som de inte var tills för några veckor sen när de fick reda på det.
 
Idag har KNVB dock gått ut och meddelat att man informerade Appie både skriftligt och muntligt om avvikelsen i hans hjärta, som de understryker bedömdes som ofarlig och är en avvikelse många lever med. Och då Appie fyllt 16 år (han var 17 sen två månader när det upptäcktes) ansvarade han själv för om han ville berätta för sina föräldrar, enligt KNVB.
 
Observera dock att det är okänt om det finns ett samband mellan hjärtfelet och hjärtflimret som ledde till hjärnskadorna.
 
KNVB tillägger att faktumet att Nouri spelade i U17-EM 2014 och U19-EM 2016 innebär att man kan dra slutsatsen att det inte fanns några farhågor gällande hans hälsa. Tilläggas kan också att Ajax tidigare meddelat att man aldrig upptäckt något problem med Appies hjärta under klubbens årliga medicinska undersökningar.
 
NRC skriver också att ett juridiskt spel kan vara på gång mellan Ajax och familjen Nouri, orelaterat till ovanstående avslöjande. Båda parter har anlitat välrenommerade advokater, Nouri-familjen anlitade John Beer på rekommendation av den senare framlidne borgmästaren av Amsterdam, Eberhard van der Laan, som under sina sista månader i livet var ett stort stöd för familjen. Familjen Nouri är nämligen missnöjda med att Ajax inte bringat klarhet i hur det exakt gick till den dagen när Appie kollapsade på planen under träningsmatchen mot Werder Bremen den 8 juli 2017.
 
I december publicerade De Volkskrant en longread som går att läsa översatt till svenska av undertecknad här. De Volkskrant lät för den artikeln en rad olika läkare med expertis på återupplivning uttala sig efter att ha sett video på Appies kollaps och de uttryckte tvivel om hur läkarvården på planen gick till. Även NRC har undersökt detta och kommit fram till samma tvivel, bland annat gällande Ajaxs klubbläkare Don de Winters agerande och när man började med hjärtmassage. NRC menar att man från tv-bilderna kan se att även om doktor de Winter snabbt var på plats vid Appie började man inte med hjärtmassage inom de fem första minuterna utan det var först när den österrikiske akutläkaren som var på plats utanför stadion hunnit dit som det inleddes. Att börja med hjärtmassage i tid är livsviktigt i en sådan situation och flera medicinska experter ställer sig frågande till varför man inte började med det tidigare.
 
NRC menar att Don de Winter inte agerade i linje med de riktlinjer som drogs upp i den andra upplagan Football Emergency Medicine Manual som FIFA gav ut 2015 och som alla klubbar ska följa. Där står nämligen att om en spelare faller till marken utan någon fysiskt kontakt – vilket var fallet med Appie – så ska klubbläkaren utgå ifrån att det rör sig om plötsligt hjärtstillestånd, känna igen detta snabbt och omedelbart agera med direkta återupplivningsförsök och defibrillator så snabbt som möjligt. Detta protokoll följdes inte då man började med återupplivningsförsök och defibrillator försent.
 
Varför man inte följde protokoll är okänt. Ingen extern undersökning har gjorts av de Winters och Ajaxs vård. En anledning till det är att varken Ajax eller de Winter rapporterade ett ”missöde” till Inspectie voor de Gezondheidszorg (den holländska motsvarigheten till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO). Inspektionen definierar ett missöde som ”en oavsiktlig eller oväntad händelse, som relaterar till kvaliteten av vård vilket ledde till dödsfall eller allvarlig skada för patienten.” NRC har talat med Martin Schalij, professor i kardiologi och avdelningschef för det på universitetssjukhuset i Leiden (Hollands, och ett av världens, främsta universitet). Han är själv ej part i målet. Han betonar vikten av transparens. ”En professionell klubb som Ajax borde utreda denna incident och vara öppna med resultatet. Det kan klubben lära av, precis som andra medicinska utövare.”
 
I De Volkskrant artikel uttalade sig Ajax kort om läkarinsatsen: ”Doktor de Winter är en licensierad medicinsk specialist och följde alla förpliktelser utefter mångårig utbildning. Behandlingen som skedde på grund av hot mot vitala kroppsfunktioner gjordes i linje med ATLS-kriterierna (Advanced Trauma Life Support) som togs upp i Football Doctor Education Program av UEFA. Behandlingen skedde mellan och i samröre med de närvarande österrikiska akutläkarna, Ajaxs lagläkare och Werder Bremens lagläkare.” Ajaxs VD Edwin van der Sar sa kvällen den 8 juli att de Winter agerat ”helt adekvat”. Interna röster uppger för NRC att de Winter själv sagt att han handlade ”med ära och samvete”.
 
Ajax har avböjt att svara på NRC:s frågor, totalt 28 stycken detaljerade och nedskrivna frågor. Klubben ”Har ingen information av substans att delge då det är medicinsk och därför strikt konfidentiell information. Därutöver måste vår läkare respektera tystnadsplikt. Vi kommunicerar direkt med familjen Nouri med ärenden gällande Abdelhak, inte genom media.” Idag efter artikelns publicering upprepar de i princip detta uttalande, att man har kontakt med Appies familj och kommunicerar med dem istället för genom media.
 
Före publicering visade NRC sin artikel för Nouris familj, som chockerades över uppgifterna. Advokaten Khalid Kasem har som talesperson för familjen uttalat sig: ”Nyheten att Abdelhak diagnosticerades med ett hjärtfel i april 2014 är en stor chock för familjen. Om familjen hade känt till detta tidigare hade man insisterat på uppföljningstester och regelbundna tester för att värdera abnormalitetens karaktär och risker. Inget av detta har skett, måste familjen sorgset konstatera. Att vården på planen inte var adekvat har familjen, ofta informellt, fått höra från flera olika läkare.”
 
Advokaten John Beer som familjen anlitat undersöker för närvarande innehållet i dossiern NRC tagit fram å familjens vägnar och hälsar skriftligt att han hoppas snart kunna komma med sina slutsatser rörande den till familjen. Därefter kommer man bestämma sig över nästa steg. Talesperson Kasem: ”Familjen lägger stor vikt vid att invänta resultatet av Beers undersökning innan man drar några slutsatser.”
 
Viktigt att komma ihåg är att det så här långt alltså inte bedömts finnas något samband mellan hjärtfelet förbundet upptäckte och hjärtflimret Appie upplevde den 8 juli. Också viktigt att komma ihåg är att om KNVB talar sanning när de säger att de berättade för Appie så är det Appies ensak varför han inte berättade för sin familj – men, lämpligheten i att ha en åldersgräns vid 16 där den ännu omyndiga personen hamnar i denna ställning av beslutsfattande är kanske något som bör diskuteras.
 
Det som är allvarligast är att Ajax inte bringat klarhet för Appies familj om vad som hände. Det är tyvärr inte förvånande. Frågetecknen har varit många: hur exakt mådde Appie hela den veckan – han tog smärtstillande för en vadskada och tabletterna gav honom diarré, han hade svimmat på semestern strax innan, han drogs även med sömnproblem – hur mådde han på söndagen när han förklarades redo för spel? Hur noga höll man uppsikt över hans mående under veckan? Men framför allt är det av yttersta vikt att granska vården Appie fick. Att familjen Nouri inte fått klarhet i det de vill ha klarhet i ännu är skamligt för Ajax. 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-01-06 13:52:00
Author

Fler artiklar om Ajax