Änkemannen John van 't Schip: "Det var min frus önskan att jag skulle återvända till vår klubb"
John van 't Schip går in helhjärtat för klubben han älskar.

Änkemannen John van 't Schip: "Det var min frus önskan att jag skulle återvända till vår klubb"

Idag blev det officiellt att klubblegendaren John van 't Schip tar över som interimtränare för Ajax säsongen ut, för att därefter ta en annan roll i klubbledningen. Van 't Schip förlorade nyligen sin fru Daniëlle till följd av cancer, han berättar nu att det var hennes önskan att han skulle återvända till det som var inte bara hans utan även hennes klubb.

Idag blev det officiellt presenterat att John van 't Schip tar över Ajax säsongen ut. Den gamle högeryttern, som med 348 matcher är på delade tolfte plats med Dick Schoenaker på listan gällande flest Ajax-matcher någonsin, har skrivit på fram till sommaren 2025. Först för att vara interimtränare under resten av denna säsong, därefter kommer han byta till en annan roll i klubbledningen, oklart exakt vilken ännu.

Efter sin spelarkarriär, då han under 80-talet vann fyra ligatilar, tre cuptitlar, Cupvinnarcupen och UEFA-cupen med Ajax och EM-guld 1988 med Oranje, blev "Schippie" först ungdomstränare i Ajax 1997. 2000/01 var han assisterande tränae i a-laget innan han följande säsong blev huvudtränare i Twente. Han återvände sen hem och var Jong Ajax-tränare 2002-2004, flankerad av Marco van Basten. 2004-2008 blev det ombytta roller då van Basten blev förbundskapten för Holland och tog sin kedjekamrat med sig som assisterande. 2008 blev van Basten huvudtränare för Ajax med van 't Schip vid sin sida, när "San Marco" avgick med 1 omgång kvar av Eredivisie 2008/09 klev van 't Schip in och vann den avslutande matchen.

Han stannade sen kvar som assisterande tränare en säsong under Martin Jol innan han 2010 flyttade till Australien där han från grunden byggde upp Melbourne Heart till ett topplag. Johan Cruijff, som var rådgivare i mexikanska Chivas, plockade in sin gamle adept van 't Schip som tränare där 2012/13. Cruijff lämnade sedan projektet och van 't Schip fick gå, och återvände till Australien och nu Melbourne City som han vann cupen med. 2017 flyttade han hem till Holland för att hjälpa till och ta hand om sin dödssjuke far. Han blev tränare för PEC Zwolle. Hösten 2017 gick det som smort för det tippade bottenlaget, de låg 4:a i Eredivisie vid vinteruppehållet. En svagare vår gjorde att man slutade 9:a. Nästa säsong blev tuffare och van 't Schip fick lämna i december. Han blev därefter förbundskapten för Grekland, ett jobb han innehade 2019-2021.

Han tar med sig Michael Valkanis som assisterande tränare, en australiensare som jobbat med van 't Schip i Melbourne, Zwolle och Grekland. Sen de lämnade Grekland har Valkanis, 49, själv varit huvudtränare för belgiska Eupen och nu israeliska Hapoel Tel Aviv tills Ajax ringde. Hedwiges Maduro, som lett laget tillfälligt den senaste veckan, kommer återgå till sin roll också som assisterande tränare. Dave Vos, som tillfälligt flyttades upp för att bistå Maduro, återgår till sitt jobb som Jong Ajax-tränare.

van 't Schip är en Ajax-man rakt igenom, han gick igenom klubbens ungdomsakademi och var först lagkamrat med Johan Cruijff i a-laget, sen spelare under honom när Cruijff blev tränare. Cruijffs influens är tydlig på van 't Schip som delar den gamle mästarens vision om offensiv, flärdfull fotboll. Han spelade sedan också under Louis van Gaal, som nu är rådgivare till Ajax styrelse och utan tvekan haft en hand med i att plocka hem van 't Schip. Tillsammans vann de UEFA-Cupen 1992, kröningen på van 't Schips spelarkarriär.

Att van 't Schip är villig att komma in och försöka hjälpa Ajax ur misären nu har överraskat många. Detta då hans fru Daniëlle tragiskt avled i början av oktober efter att i flera år kämpat mot tarmcancer. I en intervju med ESPN Nederland efter att ha skrivit på kontraktet berättade van 't Schip själv varför han återvänder:

"Jag pratade med Daniëlle om detta innan hon dog. Det var miin och hennes önskan att jag skulle återvända till Ajax. För det här är min klubb, det är hennes klubb. Vår kärlek föddes här."

van 't Schip går minst sagt in med hela sitt hjärta för jobbet. Han är ingen stortränare, men förhoppningsvis är han rätt man att vända på Ajax säsong med sin lugna person, trevliga kynne och passion för Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-10-30 17:37:00
Author

Fler artiklar om Ajax