Appie ville skapa historia med Ajax, för Amsterdam
22 år idag.

Appie ville skapa historia med Ajax, för Amsterdam

Grattis på födelsedagen Abdelhak Nouri, 22 år. Appie som alltid och för evigt är en del av Ajax och Amsterdam skulle varit en del av laget som skapar historia nu. Appie ville skapa historia, med Ajax, för Amsterdam.

Grattis på födelsdagen Abdelhak Nouri, 22 år gammal nu. Vi börjar där. Hur det är med Appie nu? Det var ett tag sen senast familjen lät meddela något, senast något sades var Appie kvar på sjukhus i Amsterdam där han efter en lång tid med låg medvetandegrad börjat (begränsat) kommunicera genom att röra på ögonbryn och mun. Familj och vänner fortsätter vaka vid hans sida. Familjen som donerade två av Appies matchtröjor till det nybyggda Supportershome vid arenan som invigdes tidigare i år efter att Feyenoord-huliganer bränt ner den tidigare lokalen. De gav matchtröjan Appie bar i sin a-lagsdebut i cupmatchen mot Willem II hösten 2016 när han hoppade in och gjorde ett frisparksmål, och den sista matchtröjan Appie någonsin bar, bortatröjan från sista omgången i Eredivisie våren 2017 borta mot Willem II när han spelade fram Davy Klaassen till dennes sista mål i Ajax. Båda hänger på hedersplats. Familjen Nouri gav dem som ett tack för det enorma stöd Ajaxs supportrar gett och fortsätter ge hela familjen. Familjen var på plats på hemmamatchen mot Fortuna Sittard och fick stående ovationer. Appies småsystrar var maskotar och gick in hand i hand med Donny van de Beek och Hakim Ziyech, som fortsatt står nära Appie och hans familj och regelbundet besöker honom. Appie har även blivit farbror, hans bror Mohamed blev pappa till en dotter i vår.

Så är läget nu. Appie och familjen Nouri är fortfarande en del av Ajax, de kommer alltid vara det. Men Appie skulle ju varit det på ett annat sätt. Han skulle ha varit en del av det här laget som skriver historia nu. Appie ville skriva historia. Med Ajax, för Amsterdam. Dagens fotbollsvärld blir bara mer och mer ojämn ekonomiskt och unga fotbollskillar verkar se sporten på ett allt mer individualiserat sätt. Unga grabbar håller snarare på spelare än klubbar ibland, och lyssnar man på unga talanger som kommer upp går snacket allt mer om deras individuella ambitioner. De är duktiga, målmedvetna och ambitiösa, de vill nå toppen och bli så bra de kan bli och spela på så hög nivå de kan. Så även i Ajax där ungdomar som kommer fram inte hymlar med att de drömmer om att spela för Barcelona eller andra storklubbar en dag. Det är okej. Det är naturligt.

Men Appie var lite annorlunda. Drömde Appie också om att spela för en av världens bästa klubbar en dag? Det gjorde han säkert. Men de drömmar och mål han uttryckte rörde inte hans egen väg till toppen, utan Ajax och Amsterdam och vad han kunde göra för dem. När han flyttades upp till a-laget valde han tröjnummer 34. Han hade alltid spelat med nummer 8 i ungdomslagen, det var upptaget i a-laget och då valde han 34 som en symbol. Ajax har vunnit 33 ligatitlar, Appie tog nummer 34 för att symbolisera titeln som han ville vinna. Och när han frågades i intervjuer om hans ambitioner, hans drömmar och mål löd hans svar att hans stora dröm var att en dag bli kapten för Ajax. Det var hans dröm.

Och han hade blivit en fantastisk kapten. Han var alltid kapten i ungdomslagen för han var alltid en ledare, en som brydde sig om sina lagkamrater och stöttade dem och som alltid spelade med ett driv för att Ajax skulle vinna. Men han hade inte bara varit en fantastisk kapten för Ajax. Han hade varit en kapten för Amsterdam. Hans samhällsengagemang, hans personlighet och förmåga att binda samman människor, en hel stad, gjorde honom extraordinär. Han var redan en kapten för Geuzenveld, den fattiga stadsdelen i västra Amsterdam han växt upp i och levde i. En stadsdel många unga lätt faller in i kriminalitet i. Appie visade en annan väg, uppmuntrade kidsen att spela fotboll och plugga. Appie var alltid på planen i hemkvarteret, den som invigdes av Nigel de Jong när Appie var liten men som nu fått namnet A. Nouri Plein, och spelade fotboll med bröderna, kompisarna, grannbarnen. När de spelade i en park tog Appie in två handikappade barn i sitt lag för att de skulle få vara med och spela äntligen. När en fattig arbetslös kvinna i kvarteret förlorade sin make stöttade Appie henne ekonomiskt. När någon behövde pengar till en viktig operation betalade Appie. Främlingsfientligheten finns överallt i Europa, i Holland har den länge riktat sig särskilt mot den stora invandrargruppen marockaner. Högerextrema populister som Pim Fortuyn och Geert Wilders har uppviglat och spridit rasistiskt hat mot marockaner specifikt, spridit bilden av dem som kriminella våldsverkare som förstör Holland. Den retoriken funkar inte i Amsterdam. För Amsterdam har Appie. Appie förenar när Wilders delar. Appie spelade fotboll, Appie pluggade på Calvijn College, Appie var från Geuzenveld men gick hem i alla delar av Amsterdam. Appie hjälpte barnen, hjälpte handikappade, hjälpte hela staden. Appie var spelaren som fick publiken på Johan Cruijff Arena att skandera att man ville se Nouri innan han ens a-lagsdebuterat. Appie var också människan som fick tusentals människor från hela Amsterdam, hela Holland, hela världen, att ta sig till Geuzenveld den 14 juli 2017 i en gigantisk stödmanifestation för familjen Nouri. Appie hade blivit den bästa kaptenen i Ajax någonsin för han hade fortsatt vara precis som han redan var, en ledare för Geuzenveld, för Amsterdam och för ett bättre samhälle där man tar hand om varandra och stöttar varandra istället för att hata varandra.

Nummer 34 har blivit en symbol för Appie nu. I Ajax används det inte, kommer nog aldrig användas igen (Cruijffs 14 är det enda pensionerade numret. Appies 34 kan mycket väl följa snart), men hans vänner och forna lagkamrater som gått vidare i andra klubbar använder det en efter en för att hedra och ära Appie. Justin Kluivert. Amin Younes. Philippe Sandler. Ricardo van Rhijn. Gino Dekker. Reda Boultam. Terry Lartey Sanniez. Ousmane Dembele, som lärde känna Appie under en ungdomsturnering, spelar med Nour #34 på sina skor. Och alla från vännen Anwar El Ghazi till främlingen Kevin Prince Boateng har hyllat Appie med målgester. När Jong Ajax vann ligan och Ajax U17 vann Future Cup förra våren av Appie-hyllningar det centrala i firandena. Om PSV snubblar, om Ajax gör allt rätt. Då kan man den 12 maj hedra Appie med att ta den 34:e titeln, för honom.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2019-04-02 18:38:47
Author

Fler artiklar om Ajax