AZ 0 - 2 Ajax: Säker seger i cupsemin
Steven Berghuis sköt in det tidiga ledningsmålet.

AZ 0 - 2 Ajax: Säker seger i cupsemin

Med Ajax i svag form på sistone och AZ med 19 raka matcher utan förlust i ryggen var läget något ovisst inför kvällens cupsemifinal, men väl på planen visade Ajax klasskillnaden och tog en trygg och säker seger utan att anstränga ihjäl sig. Man har nu chansen att vinna cupen för tredje säsongen i följd.

Ett onödigt 2-2-resultat mot Benfica och en chockerande 2-1-förlust mot Go Ahead Eagles förra veckan reste stora frågetecken runt Ajax form. Att man därtill nästan har fler målvakter på skadelistan nu än man har insläppta mål den här säsongen (det är faktiskt inte långt ifrån sanningen) gjorde inte läget mindre ovisst på förhand när det ikväll var dags för cupsemifinal borta i Alkmaar. Ledda av stjärnan Jesper Karlsson har AZ, efter en ojämn säsongsstart, verkligen hittat formen de senaste månaderna då man radat upp hela 19 raka segrar in i kvällens match.

Uppstickarna från Alkmaar, som på senare år gjort en poäng av att vilja mäta sig med Ajax, PSV och Feyenoord, fick dock en rejäl knäpp på näsan då ett Ajax som fortfarande inte direkt är i högform och utan flera startspelare, inte hade några problem att städa av hemmalaget.

Ajax tog kontroll över matchen tidigt och styrde spelet. Den solida defensiven och presspelet gjorde att AZ inte alls kom in i matchen. Tidigt fick man in ett ledningsmål som också tryggade det hela. Antony hade lekstuga med AZ-kaptenen Owen Wijndal ute på kanten i första halvlek och tio minuter in i matchen tog han sig förbi och inåt i planen. Brassen spelade in till Dusan Tadic, som inte fick kontroll på bollen men via AZ-ben studsade den ut rakt i gapet på Steven Berghuis som kom i en andravågen utanför straffområdet och Berghuis kontrollerade bollen och pricksköt in 0-1 på halvvolley i ena burgaveln.

Det var ingen sprudlande offensiv Ajax bjöd på sen, det är tydligt att man fortfarande söker efter formen särskilt i den änden av planen. Men man behöll greppet om matchen, spelade disciplinerat och säkert och visade upp en ramstark defensiv som helt neutraliserade AZ:s offensiva hot.

Matchen blev allt mer grinig då båda lagens spelare stod för både tjuvnyp och filmningar. Landets grinigaste domare Serdar Gözübüyük såg bara mer och mer irriterad ut. Noterbart var att Ajax-spelarna hela tiden såg lugna ut och lätt jagade upp AZ-spelarna som drog på sig flera gula kort. Ajax-fostrade mittfältaren Dani de Wit såg ut att vara på gränsen till att göra något överilat flera gånger, Feyenoord-fostrade Jordy Clasie snackade sig till ett gult kort och mittbacken Pantelis Hatzidiakos byttes ut tidigt i andra halvlek i vad som föreföll vara en ren säkerhetsåtgärd då han redan hade ett gult kort och med nöd och näppe undvikit ett till flera gånger vid det laget.

Erik ten Hags byten, eller framför allt hans tendens att byta försent, har ofta kritiserats men ikväll prickade han och hans stab helt rätt då två av tre inhoppare, Nicolás Tagliafico och Davy Klaassen, satte spiken i kistan med 0-2-målet i slutminuterna. Tagliafico väggade sig fram med Tadic på vänsterflanken och skickade in bollen i straffområdet där Klaassen kom perfekt i löpningen på bortre stolpen och tryckte in bollen i nät till vilt jubel från Ajax spelare, ledare och bortafölje.

Ajax blev det femte laget i historien att nå cupfinalen utan att släppa in ett enda mål på vägen. Senast det hände var 2000 när Roda JC lyckades med bedriften, före dem var det NEC 1973, VOC 1909 och Haarlem 1902.

I cupfinalen kommer Ajax möta PSV, som igår slog Ajax nya spöklag Go Ahead Eagles, efter att Eagles fått en kontroversiell VAR-utvisning emot sig vid ställningen 1-1. Härnäst för Ajax väntar ligamatch mot RKC Waalwijk på söndag 16:45.

På skadefronten saknades Noussair Mazraoui ikväll men ska förhoppningsvis inte bli borta så länge. Värre på målvaktssidan då Remko Pasveers finger är brutet och han blir borta i åtta veckor, i princip resten av säsongen. Andremålvakten Jay Gorter lär bli borta ungefär två veckor, medan Maarten Stekelenburg sen tidigare missar hela säsongen. Det innebär att åtminstone framöver blir det André Onana i målet uppbackad av 17-årige Charlie Setford, ett stort målvaktslöfte. Ajax tittar även på att ta in en ny rutinerad backup med både Pasveer och Stekelenburg borta. Tidigare Utrecht-målvakten Robbin Ruiter, som även tillhört Sunderland, PSV och senast Willem II, är tillgänglig på fri transfer och provtränar med klubben den här veckan.

Matchfakta

AZ 0 - 2 Ajax
Mål: 0-1 Berghuis '11, 0-2 Klaassen '89
Gula kort: Hatzidiakos, Haller, Clasie, Blind
AZ: Vindahl Jensen; Witry (Sowah '58), Hatzidiakos (Beukema '58), Martins Indi, Wijndal; Sugawara, de Wit, Clasie; Aboukhlal (Reijnders '46), Pavlidis, Karlsson
Ajax: Onana; Timber (Rensch '75), Schuurs, Martínez, Blind (Tagliafico '75); Álvarez, Berghuis (Klaassen '81), Gravenberch; Antony, Haller, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-03 22:45:17
Author

Fler artiklar om Ajax