AZ Alkmaar 2 – 2 Ajax: Ajax tappar viktiga poäng i ligaracet

Ajax kommer inte att bli mästare idag eftersom man förlorade viktiga poäng i Alkmaar och får nu förlita sig på att PSV Eindhoven gör likadant borta mot Feyenoord senare i eftermiddag. Detta ökar också pressen på Ajax i de avslutande två matcherna i Eredivisie.

Ajax skadelista växte till sig i veckan då Ryan Gravenberch, Perr Schuurs och Lisandro Martinez gjorde Antony sällskap där och alla fyra missar definitivt slutspurten av Eredivisie. Ändringar behövde därför göras i dagens startelva och backlinjen framför Maarten Stekelenburg i målet blev den förväntade med det tillgängliga materialet Erik ten Hag har till sitt förfogande. Devny Rensch som högerback, Jurriën Timber och Daley Blind som mittbackspar och Nico Tagliafico som vänsterback. Noussair Mazraoui var tillbaka på bänken, precis som Steven Berghuis, efter en mindre skada.

På mittfältet var Edson Álvarez tillbaka i startelvan till höger med Kenneth Taylor, som fyller 20 år den 16 maj och gör sin blått femte start denna säsong (alla tuneringar), till vänster i Gravenberchs frånvaro. Framför dem startade Davy Klaassen. Men det var kedjan som blev den stora överraskningen då Erik ten Hag valde att starta med Brian Brobbey som vänsterytter, Sébastien Haller som högerytter och Dusan Tadic i mitten som falsk nia. På förhand spekulerades det i att Ajax skulle spela i en 4-4-2-uppställning. Vad som dock blev klart i matchupptakten var att alla tre i kedjan spelade på ovana positioner och såg inte alls bekväma ut i det.

Senast lagen möttes i Alkmaar var i cupen i början av mars då Ajax vann ganska komfortabelt med 0-2. Dessförinnan möttes man i ligaspelet tidigare i december då AZ lyckades ta med sig alla tre poängen hem från Amsterdam via en 1-2-seger. Faktum är att AZ är det laget som tagit flest poäng från Ajax i Eredivisie de senaste fyra säsongerna, så en svår match på förhand var förväntat.

Ajax hade högt bollinnehav i vanlig ordning men lyckades inte göra mycket med det. Bolltempot var för lågt ihop med flera tekniska misstag från flera spelare genom hela den första halvleken. Närmst en farlighet kom man med giftigt inlägg från Tagliafico som ingen Ajax-spelare var först på. AZ var inte ofarliga utan stack också upp flera gånger och hemmalagets bästa chans tilldelades svensken Jesper Karlsson som fick skottläge nån meter in i straffområdet rakt framför straffpunkten, men svenskens avslut var för tamt och gick rakt på Stekelenburg som enkelt kunde hålla bollen.

Men med tre minuter kvar innan halvtidsvilan kom så 0-1-målet efter en långboll och lite stångande från Brobbey. Brobbey höll effektivt undan sin försvarare Pantelis Hatzidiakos, som sen tappade balansen, och kunde retfullt lobba in bollen över Peter Vindahl Jensen som kommit ut från sitt mål. Så som halvleken hade sett ut fram tills nu var det helt omöjligt att spela till sig en målchans med så lågt bolltempo som Ajax haft, så en perfekt långboll behövdes och det var Taylor som åter igen stod för den. Taylors andra assist i hans andra match från start i rad.

Ajax skapade lite fler farligheter i upptakten av den andra halvleken men då matchbilden blev mer öppen blev också AZ mer farliga framåt. Efter timmens spel skulle kvitteringen komma på ett inlägg från vänsterbacken Wijndal som långe Evangelos Pavlidis nådde högst på och kunde dundra in kvitteringen på nick förbi Stekelenburg i Ajax-målet som var chanslös.

I den 75:e matchminuten blev mardrömmen verklighet för Ajax då man efter ytterligare en försvarsblunder släpper in dagens andra mål och hamnar i ett 2-1-underläge. AZ:s andra mål kan tillskrivas Karlsson helt och hållet som slår ett underbart svepande inlägg med sin högerfot som hittar en helt fri Haakon Evjen på bortre. Ajax-försvaret hade gått och köpt korv och Evjen kunde helt fri med Stekelenburg enkelt placera in AZ:s andra mål.

Ajax befann sig här i stora trubbel och behövde göra mål till varje pris. Några minuter senare fick man en jättechans att kvittera då Berghuis, som kommit in istället för Taylor, slår ett inlägg som Haller lyckades få över ribban två meter framför målet, bara det är en bedrift i sig.

Samtidigt som Ajax jagar kvitteringen under matchens sista kvart lämnar man stora luckor i sitt försvar vilket gör att AZ får flera farliga omställningsmöjligheter de som tur var inte lyckas utnyttja. När det ser väldigt mörkt ut för Ajax lyckas man fixa fram en hörna i den 86:e matchminuten. På hörnan når Álvarez högst och får i väg en välriktad nick som letar sig förbi Vindahl Jensen in i mål: 2-2. Ett oerhört viktigt mål men såklart behöver Ajax segern och alla tre poängen. Man lyckas få till en forcering under matchens sista minuter med några farliga inlägg och avslut mot mål, men några fler mål blev det inte och matchen slutar 2-2.

Poängtappet innebär flera saker. Ajax kommer inte kunna bli mästare idag, för att det skulle hända krävdes en seger mot AZ samtidigt som PSV senare under dagen förlorar borta mot Feyenoord. Det innebär också att om PSV vinner mot Feyenoord ligger de endast två poäng bakom Ajax med två omgångar kvar. Ajax är därmed pressade att vinna sina sista två matcher, på onsdag hemma mot Heerenveen och nästa söndag borta mot Vitesse, för att ligatiteln inte ska glida dem ur händerna.

Ajax lyckas kriga till sig ett oavgjort resultat idag, men spelet lämnar fortfarande mycket att önska och den dåliga formen man haft under våren håller stabilt i sig. Med det i åtanke kan det bli två svåra och nervkittlande avslutande matcher veckan som kommer.