Benfica 2 – 2 Ajax: Dubbelmötet lever i allra högsta grad inför returen
Benfica gav Ajax stora problem i den andra halvleken.

Det slutade oavgjort i Lissabon och dubbelmötet mellan Benfica och Ajax är fortfarande helt öppet inför returen. Erik ten Hags vana trogen att hålla på sina byten när matchbilden behöver en förändring kostar Ajax ikväll och är en av ten Hags få men stora akilleshälar.

När startelvorna släpptes timmen före match kom en liten överraskning då vi såg Ryan Gravenberch stå uppsatt till vänster på mittfältet och Steven Berghuis som tia, med Davy Klaassen på bänken. Många hade tippat på att Erik ten Hag skulle fortsätta med Berghuis till vänster och Klaassen som tia inför matchen där både två har gjort det väldigt bra tidigare. Men ett taktiskt drag av ten Hag då mittfältet blir aningen mer defensivt med Gravenberch som åtta. Gravenberch förlorade sin startplats för ett par veckor sedan då han var sjuk i Covid-19 men fick ikväll chansen att visa varför han ska starta före Klaassen. Utöver denna förändring var det den förväntade elvan.

Efter ett lite lägre tempo de inledande minuterna där Benfica framgångsrikt stängde Ajax i uppspelsfasen genom tät bevakning på Álvarez öppnade matchen upp sig lite och Benfica var inte alls ofarliga när man vann bollen på mittfältet. Matchens första mål kom efter 17 minuters spel när Noussair Mazraoui vann bollen högt på vänsterkanten, spelade Antony på ett tillslag som tog emot och la tillbaka till Mazraoui som i sin tur slog ett inlägg snett bakåt i straffområdet som hittade Tadic. Tadic placerade lugnt och behärskat in bollen i mål tätt intill Benfica-målvakten Odysseas Vlachodimos vänstra stolpe: 0-1.

Knappt tio minuter senare kommer kvitteringen efter att Benfica bitit sig kvar runt Ajax straffområde. Först är det Rafa Silva som kommer runt på högerkanten och försöker spela in bollen i straffområdet, inspelet styrs på Timber och är nära att smita in på första stolpen. Men Pasveer får upp en hand och räddar ut till hörna. På följande hörna får Jan Vertonghen i väg en nick som från nära håll går rätt i ryggen på en lagkamrat, men han får tillbaka bollen ute till vänster i straffområdet, rundar Álvarez som halkar och spelare in bollen hårt framför mål där den styrs oturligt på Sébastien Haller: 1-1. Självmål för Haller men regissören bakom målet är Vertonghen som joggar tillbaka till egen planhalva utan att fira målet mot sin fosterklubb.

Men Haller behövde inte vänta länge på sin revansch. Bara ett par minuter senare slår Berghuis in ett inlägg från vänsterkanten in i straffområdet som Haller går på, men bollen styrs på Vertonghen som ligger tätt inpå Haller i markeringen och bollen går mot första stolpen. Vlachodimos räddar men lämnar dock en retur som Haller är först på och kan utan problem placera i 1-2- målet. Haller 11:e mål på sju matcher i Champions League denna säsong och gör att han rycker i skyttetabellen.

Strax innan halvtid är det otroligt nära 1-3 då Antony spelar en boll på djupet till Álvarez som löpt in i straffområdet. På den högra sidan om målet tar Álvarez ett avslut mot bortre som överlistar Vlachodimos i mål och avslutet går i stolpen. Bollen går sen rakt ut till Haller som inte hinner reagera och sätter returen strax utanför samma stolpe.

Men det blev inte fler mål i den första halvleken som slutar 1-2. Benfica känns farliga när dem vinner bollen på mittplan men de lyckas inte skapa tillräckligt bra chanser och straffa Ajax när möjligheterna ges. Den andra halvleken fortsätter i samma tempo och det skapas farliga chanser åt båda hållen. Först är det Alex Grimaldo som får i väg ett skott strax utanför straffområdet, bollen styrs och går tätt utanför Remko Pasveers vänstra stolpe. Åt andra hållet håller sig Haller framme igen och är nära att få i väg en nick mot mål men Grimaldo är effektiv i eget straffområde också och kan nicka ut till hörna.

Benfica var mer effektiva i kontringarna under den andra halvleken och i den 60:e minuten var Darwin Nunez just på en kontring en tånagel ifrån att peta in bollen framför mål på ett inlägg från Rafa Silva utifrån vänsterkanten. Ett par minuter senare hittar Lisandro Martinez med en helt underbar långboll Mazraoui på djupet som löpt in i straffområdet där han tar ner bollen och avslutar, men bollen går rakt på Vlachodimos.

Benfica var mycket piggare och hotade Ajax fler gånger än man gjorde i den första halvleken. Med sin vana trogen höll ten Hag på sina byten när man normalt kan tycka att matchbilden hade behövt det. Daley Blind hade tydliga problem att hänga med Benficas spelare på sin vänsterkant och det kom flera farliga inlägg därifrån.

Detta skulle straffa sig för det var just från Ajax vänsterkant som anfallet som ledde till kvitteringsmålet kom ifrån. Silva spelare in bollen från vänsterkanten till Goncalo Ramos som får i väg ett stenhårt skott strax utanför straffområdet. Pasveer får till en tvräddning men bollen flyger rakt upp i luften. Med Pasveer på ändan är det den inbytte Roman Yaremchuk som är först på bollen och kan nicka in 2-2. Precis efter kvitteringen vaknade ten Hag på bänken och bytte in Nico Tagliafico i stället för Blind.

Benfica fortsätter att vara farliga efter kvitteringen och äger här matchbilden helt. Ajax reparerar det lite under de sista minuterna och kan hålla 2-2 matchen ut. Ikväll var första gången sen december 2020 som Ajax släppte in fler än ett mål i en bortamatch, i alla tävlingar och dubbelmötet lever fortfarande i allra högsta grad inför returen i Amsterdam som spelas om tre veckor, den 15 mars med start 21:00.

Härnäst för Ajax väntar en bortamatch mot Go Ahead Eagles på söndag kl. 16:45.

Matchfakta
Benfica 2 – 2 Ajax
Mål: 0-1 Tadic '18, 1-1 Haller '26 (självmål), 1-2 Haller '29, 2-2 Yaremchuk '72
Gula kort: Tadic, Berghuis, Nunez, Ramos, Yaremchuk, Antony
Benfica: Vlachodimos; Gilberto (Goncalves '90), Otamendi, Vertonghen, Grimaldo; Rafa, Weigl, Taarabt (Bernardo '85), Everton (Yaremchuk '62); Ramos, Nunez (Lazaro '90).
Ajax: Pasveer; Mazraoui (Rensch '90), Timber, Martinez, Blind (Tagliafico '74); Álvarez, Berghuis, Gravenberch (Klaassen '74); Antony, Haller, Tadic.