Bodø/Glimt 1 - 2 (3-4 tot.) Ajax: Rånet vid polcirkeln!
Ajax stal segern ikväll.

Ajax var återigen tvärusla och blev helt utspelad av Bodø/Glimt under 97 minuter + 30 minuters förlängning men lyckades ändå på något vis vinna matchen och dubbelmötet. Ett av Europas just nu sämst spelande fotbollslag är vidare till åttondelsfinal av ärofyllda klassikerturneringen UEFA Europa Conference League!

Efter att Ajax äntligen sparkat tränaren Maurice Steijn kom klubblegendaren John van 't Schip in som en stämningshöjare och tog på en månad laget från jumboplatsen i ligan till femte plats. Men sen flera veckor tillbaka är den uppåtgående trenden förbi, Ajax har fallit tillbaka till uruselt spel likt det som präglade hösten. Ihåligt försvarsspel och obefintligt anfallsspel.

I hemmamatchen förra veckan blev man utspelade av Bodø, men efter ett sent rött kort lyckades Ajax komma tillbaka från 0-2 till 2-2. Samma resultat mot NEC med klappkast spel i söndags höjde inte direkt förväntingarna inför returen uppe i norra Norge ikväll. Var Bodø/Glimt det klart bättre laget på Johan Cruijff Arena borde det inte vara något snack om saken Aspmyras plastmatta.

Det var det inte heller. Från minut 1 var hemmalaget klart bäst på banan. Ajax, fortsatt utan skadade kaptenen Steven Bergwijn och nu även utan Jordan Henderson, men med Steven Berghuis tillbaka, blev helt tillbakatryckta av det hajpade gänget som spelade ut Ajax med Ajax-inspirerad fotboll.

Redan efter en kvart fick Diant Ramaj i Ajax-målet visa sin klass med en vass räddning på Ulrik Saltnes nick efter ett fint inlägg av Fredrik Bjørkan, som för övrigt floppade i Feyenoord häromåret.

Bodø hade verkligen allt medan Ajax knappt kunde organisera upp ens ett dåligt anfall. Men så ändå, tog Ajax ledningen. Med god hjälp av Bodø. Håkon Evjen, tidigare medioker i AZ, fick ett inkast till sig på mittplan och slog en vanvettig volleyindianare som Berghuis fångade upp. Han spelade vidare till Brian Brobbey, löpte själv med och fick tillbaka bollen och visade då sin klass när han med ett pangskott borrade upp bollen i krysset, 0-1.

Några minuter efter målet behövde Brobbey bytas ut skadad. Illavarslande för Ajax då Brobbey varit lagets klart bästa spelare de senaste månaderna. Chuba Akpom kom in i hans ställe.

Efter den första halvleken hade Bodø 1,03 i expected goals, Ajax hade 0,31. Men Ajax hade ledningen. Normalt brukar det vara Ajax som leder xG-statistiken men gör oss besvikna i effektiviteten...

Den andra halvleken blev ett sanslöst drama. Ajax fick en mardrömsstart då mittbacken Josip Sutalo efter bara några minuter fällde Evjen som stack på en djupledsboll. Den grekiske domaren Tasos Sidiropoulos lät spelet rulla, men VAR-rummet påkallade snart hans uppmärksamhet och han blåste av. Efter VAR-check halade han sen upp direkt rött kort, målchansutvisning.

Med en man mer höjde Bodø tempot och frenesin i sitt anfallsspel ännu mer. Bara mintuer senare räddade Ajax vänsterback Borna Sosa på mållinjen när Albert Grønbæk, tvåmålsskytt i första matchen, var på vippen att klacka in kvitteringen.

En olycka kommer sällan ensam och strax därefter trodde vi nog alla att läget skulle förvärras ännu mer för Ajax. Sosa stod ivägen på mållinjen igen, men nu räddade han ett skott med armen, som definitivt inte var in till kroppen. Ny VAR-koll, som nog alla förväntade sig skulle få domaren att döma straff och rött kort. Men under VAR-checken kollade han också på hur Diant Ramaj i ögonblicket innan varit i duell med Bodøspelare om bollen som skickats in i straffområdet, som ledde till skottet. Sidiropoulos bedömde att Ramaj obstruerats av Bodø-spelare från att ta hand om bollen och dömde därför frispark till Ajax istället. Minst sagt hårt dömt och ett väldigt klart exempel på hur fridlysta målvakter är hos domare.

Ajax försökte anpassa sig, van 't Schip bytte ut yttern Carlos Forbs mot ytterbacken Anton Gaaei och flyttade in Devyne Rensch som mittback.

Bodøs anstormning fortsatte. Patrick Berg träffade ribban. Jens Petter Hauge träffade ribban. Hemmalaget tryckte på och tryckte på för en kvittering men när inte målramen stod i vägen gjorde Diant Ramaj det.

I den 65:e minuten tog matchen nästa vändning. Några minuter dess förinnan hade Bodøs svårfångade mittfältskreatör Albert Grønbæk ådragit sig ett synnerligen korkat gult kort då han efter avblåsning sköt bollen i ansiktet på en sittande Steven Berghuis vilket orsakade lite palaver. Gult kort till både Grønbæk och Rensch, som tuppfäktades med varanne efter det, blev utfallet. Så i den 65:e minuten, stämplade Grønbæk svensk-bosniern Benjamin Tahirovic över foten. Medvetet eller ej så var det helt klart dobbar över foten och tramp ner. Gult kort igen och därmed utvisning och lagen var nu 10 mot 10.

Sen förändrade det i och för sig inte matchbilden något nämnvärt, Bodø fortsatte vara precis lika dominanta som man varit 11 mot 11, men förstås hade man ett ännu större övertag 11 mot 10. Hur som helst fortsatte man trycka ner Ajax och testa Ramaj på alla möjliga sätt.

Till slut, i 83:e minuten, fick han kapitulera då Patrick Bergs skott utifrån letade sig in via stolpen, 1-1.

Det blev sju minuters händelserika stopptidsminuter. Först var Ajax nära segermål på hörna, men Rensch kunde inte nå Jorrel Hatos nickskarv. Ett par till Ajax-hörnor följde, en av dem ledde till en omställing för Bodø. Inhopparen Nino Zugelj slog inspelet till Jens Petter Hauge som hade ett drömläge mitt framför mål men Diant Ramaj lyckades med en otrolig tv-räddning hålla bollen ute. Saltnes skickade in returen i mål och trodde han hade avgjort, men linjedomaren vinkade avvärjande för en klar offside, inget mål.

Istället blev det förlängning. Ajax gick på knäna då van 't Schip av outgrundliga anledningar inte nyttjat så många byten, efter Akpom och Gaaei hade bara Kenneth Taylor (för Kristian Hlynsson) bytts in.

Några minuter in i förlängningen lyckades Zugelj sumpa öppet mål, en miss han säkert ligger och tänker på i skrivande stund.

Till den andra förlängningskvarten gjorde van 't Schip äntligen ett till byte, en slutkörd Berghuis gick av och Sivert Mannsverk kom in. Den unge norrmannens blott andra Ajax-framträdande, efter debuten tidigt på säsongen i mardrömsmatchen mot Twente har han varit långtidsskadad men är nu tillbaka. Några minuter senare kom också Julian Rijkhoff in, för Tahirovic.

Och sen, i 114:e minuten, kom avgörandet. Genom den så otroligt utskällde och formsvage Kenneth Taylor, som äntligen petats av van 't Schip men fick komma in när Hlynsson sprungit slut på sig. En hörna rensades undan och hamnade hos Taylor utanför straffområdet. Han måttade in ett inlägg men fick som vanligt en dålig träff — trodde man. Men bollen råkade flyga in i den bortre burgaveln! 1-2 i matchen, 3-4 i dubbelmötet. Helt oförtjänt!

När den grekiske domaren äntligen satte pipan i munnen och blåste av matchen hade Ajax fullbordat det stora rånet vid polcirkeln. Bottenlöst usla över två 90 minuters matcher + förlängning, två insatser som får alla Ajax-supportrar att skämmas, men ändå stod man till slut som segrare.