Borussia Dortmund 1 - 3 Ajax: Fortsatt obesegrade i Champions League!
Dusan Tadic satte det veka livet på spel för Ajax kvittering.

Det var inte samma skönspel som i tidigare men Ajax gick till sist ändå segrande ur en stökig match i Dortmund då man via tre assister från Antony vänt underläge till seger.

Tre matcher, tre segrar, 11-1 i målskillnad och senast en total överkörning av Dortmund när lagen möttes i Amsterdam innebar att Ajax reste till bortamatchen i Dortmund med förväntningar och favoritskap på sig. Särskilt då Dortmund saknade skadade Erling Braut Haaland, som förvisso Jurriën Timber hade i sin bakficka senast ändå så.

Men det var hemmalaget som inledde bäst ikväll. Ajax var slarviga och sega och kom inte alls in i matchen rätt. Mats Hummels hade en nick tätt över redan i första minuten på en Julian Brandt-frispark. Ännu farligare blev det senare när Lisandro Martínez halkade vilket gav Thorgan Hazard ett friläge. Remko Pasveer kom dock ut från sin linje och avvärjde bra. Hazard kunde dock behålla bollen under kontroll till vänster utanför straffområdet och skickade in bollen i straffområdet igen. Med Pasveer borta från sin linje osade det katt men Jude Bellingham nickade utanför med målet öppet.

Ajax hade inte många chanser i matchens första del, den bästa var ett skott från Steven Berghuis efter en hörna som flög över. Efter en halvtimme tände matchen till på riktigt dock då domaren Michael Oliver klev in i händelsernas centrum. Mats Hummels kom in vårdslöst i hög fart med sträckt ben och dobbarna upp mot Antony som dock hann hoppa undan för tacklingen. Oliver valde dock ändå att ge direkt rött kort till mittbacksveteranen. Protester från Dortmund följdes av VAR-koll men domslutet ändrades inte och Dortmund fick fortsätta med 10 man.

Utvisningen blev omdiskuterad, och med ett tveksamt rött kort utdelat kom en kompensationsstraff för Dortmund som ett brev på posten från Oliver. Bellingham tog sig in i straffområdet, Noussair Mazraoui snuddade vid hans hälar, Bellingham tog något steg till, tänkte över det hela och bestämde sig för att lägga sig ner. Spelet fortsatte men det blev sedan VAR-koll på det med och Oliver valde att döma straff. Remko Pasveer gick åt rätt håll och var på Marco Reus straff men kunde inte hålla den ute, 1-0 Dortmund.

Till den andra halvleken bytte Erik ten Hag in Davy Klaassen i Edson Álvarez ställe. Ett offensivt byte och därtill en säkerhetsåtgärd då Álvarez fått ett gult (vilket innebär att han är avstängd mot Besiktas) och Oliver säkert hade kunnat hitta ett till lätt för att jämna ut lagen.

Ajax förde spelet i andra halvlek men hade fortsatt svårt att skapa riktigt bra anfallsspel mot ett tätt packat Dortmund. Det dröjde till 72:a minuten innan kvitteringen kom. Antony slog ett av sina karakteristiska inåtskruvade inlägg från högersidan och längst bort på bortre stolpen kom kapten Dusan Tadic och kastade sig fram och styrde in 1-1 med vänsterfoten innan han kolliderade med stolpen och krossade kronjuvelerna på kuppen.

Tio minuter senare kom också 1-2, och igen var det Antony med inlägget från höger, nu till Sébastien Haller som nickade in sitt sjunde mål på fyra matcher i Champions League. Han blev med det den femte spelaren i historien att göra mål i vardera av sina fyra första Champions League-matcher. Och förstås har ingen annan lyckats göra sju mål på sina fyra första.

Dortmund hade ingen chans att repa sig efter det och Ajax kunde kontrollerat spela av matchen. På stopptiden fullbordade Antony sitt assist-hattrick då han tog ner en fin krossboll från Daley Blind, dribblade sig ner mot kortlinjen och skickade in ett inspel med högern till Davy Klaassen som stötte in slutresultatet 1-3.

Ännu en seger för Ajax som fortsätter imponera i Champions League. Spelet var betydligt sämre idag än tidigare, men segern blir inte mindre viktig för det. Kanske var det till och med bra att det inte blev en dans på rosor ikväll utan en stökig match med en (åt båda hållen) värdelös domare, där man behövde komma tillbaka från underläge, på bortaplan, mot ett bra lag. Det borde stärka lagkänslan ytterligare.

Härnäst för Ajax väntar Go Ahead Eagles hemma på söndag kl 20:00.