Inför FC Groningen - Ajax: En av de tuffare bortamötena för Ajax de senaste åren väntar
Ajax har svårt för FC Groningen på bortaplan.

Inför FC Groningen - Ajax: En av de tuffare bortamötena för Ajax de senaste åren väntar

Under söndagen möter Ajax FC Groningen på bortaplan, ett möte man har haft vissa svårigheter i de senaste åren. Man kommer antagligen få göra det utan nya stjärnskottet Mohammed Kudus på mittfältet.

Förra helgen besegrade Ajax Vitesse hemma med 2-1 efter att ha fått spela större delen av matchen med en man mindre efter en ny utvisning på en ny VAR-granskning. Denna gång var det Edson Alvarez som i en duell trampat på en liggandes Lois Openda och enligt regelboken är det rött kort vare sig det är medvetet eller ej, just för att sådana situationer kan orsaka allvarligare skador och man vill få spelare att tänka sig för hur man går in i dueller. Det var till synes inte medvetet från Alvarez håll som inte kan flyga och måste sätta ner sin fot någonstans, men klumpigt var det. Erik ten Hag var dock inte nöjd med det röda kortet efter matchen och dagarna efter kom beskedet att Alvarez skulle stängas av i tre matcher framöver, vilket är löjligt och så tyckte även Ajax som överklagade. Men efter att KNVB:s disciplinära kommitté granskat det hävde man sen avstängningen vilket gör att Alvarez är tillgänglig för spel igen mot FC Groningen.

Man har tappat grundläggande spelare i både Donny van de Beek och Hakim Ziyech inför denna nya säsong, men samtidigt fått in två nya spelare i Antony och Mohammed Kudus som gör det väldigt bra i Ajax. Så pass att båda två tagit en plats i startelvan. Samtidigt har Ryan Gravenberch tagit kliv mot en startplats under försäsongen. Det är fortfarande för tidigt att veta var Ajax befinner sig som lag och man är inte fullt samspelta än, men man spelade väldigt bra mot Vitesse förra helgen med en man mindre på planen vilket visar på karaktär i laget.

Man tror på de spelare man har och det finns mycket potential. Marc Overmars har tidigare sagt att man inte kommer ta in fler spelare såvida någon inte lämnar först och verkar stå fast vid sina ord. För när Sergiño Dest i veckan blev klar för FC Barcelona hann man knappt blinka innan Ajax offentliggjorde att man värvar in Sean Klaiber för en summa på strax under 4 miljoner euro från FC Utrecht. Den 26-årige högerbacken har jobbat ihop med ten Hag tidigare då ten Hag tränade FC Utrecht innan han anslöt till Ajax under vinter 2017 och ten Hag har nu meddelat att Klaiber kommer finnas med i matchtruppen mot Groningen på söndag. Klaiber har mycket rutin från Eredivisie och är en fullgod ersättare till Noussair Mazraoui.

Antony och Kudus stod åter igen för gedigna och nu matchavgörande insatser mot Vitesse då båda låg bakom 2-1 målet i andra halvlek som gav Ajax sin tredje seger på tre omgångar. Det är sällan man ser två nyförvärv ha en så stor inverkan i laget så snabbt som Kudus och Antony har haft sen dom anslöt till Ajax. Tråkigt är att i veckan skadade Kudus sig på träningen och det är fortfarande oklart om han hinner bli spelklar tills matchen mot FC Groningen. Mest troligt är att Alvarez och Gravenberch startar bakom Quincy Promes på mittfältet, då Gravenberch nu är spelklar igen efter att ha missat båda matcherna mot Vitesse och RKC Waalwijk. Perr Schuurs byttes ut efter en halvtimme av den första halvleken förra helgen med en känning, men är också spelklar igen från start på söndag.

Söndagens motståndare Groningen har börjat knackigt med två förluster mot PSV Eindhoven och FC Twente men lyckades vinna mot ADO Den Haag trots en sämre insatts. Det gör att FC Groningen befinner sig på en 12:e placering i tabellen efter tre spelade omgångar. Historiskt har Ajax en god statistik borta mot Groningen. Av de 53 tidigare mötena borta har man vunnit 32 av dom, spelat oavgjort tio gånger och förlorat elva. Den största segern och mest målrika matchen kom då Ajax under säsongen 1966/67 besegrade FC Groningen med 3-8. Dock så har Ajax de senaste åren haft en del bekymmer mot ett defensivt Groningen som gärna drar ner på matchtempot genom fult spel och maskningar. Därför har det de senaste åren blivit knappa segrar för Ajax och det är hela 16 år sedan Ajax vann med mer än två måls marginal. Senast lagen möttes var i januari i år då FC Groningen lyckades vinna med 2-1.

I veckan kom också beskedet att den nederländska regeringen har beslutat att man åter igen kommer spela matcher helt utan publik i minst tre veckor framöver då smittspridningen i Nederländerna nu börjat öka igen. Efter tre veckor ska man på nytt ta ställning till om man ska släppa in publik igen eller ej.

I veckan lottades också grupperna till Champions League där Ajax hamnade i grupp D tillsammans med Liverpool, Atalanta och FC Midtjylland. Dagen efter kom så datumen och speltiderna vilket blev:

21 oktober, 21:00: Ajax - Liverpool
27 oktober, 21:00: Atalanta - Ajax
3 november, 21:00: FC Midtjylland - Ajax
25 november, 21:00: Ajax- FC Midtjylland
1 december, 21:00: Liverpool - Ajax
9 december, 18:55: Ajax - Atalanta
 

Möjlig startelva FC Groningen: Padt; Dankerlui, Dammers, Itakura, Hintum; Matusiwa, Van Kaam; El Messaoudi, Lundqvist, Balk; Strand Larsen.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Álvarez, Promes, Gravenberch; Antony, Labyad, Tadic.
 
Eredivisie Omgång 4
Var: Hitachi Capital Mobility Stadion, Groningen.
När: 4/10   kl. 12:15
Domare: Dennis Higler
Matchen sänds på Viaplay.

Joakim Dahl 2020-10-03 21:12:00
Author

Fler artiklar om Ajax