Excelsior 1 - 4 Ajax: Efter 99 dagar — en seger i ligan igen!
Johnny Heitinga segrade i sin första match som a-lagstränare.

Med Johnny Heitinga på tränarbänken tog Ajax sin första seger i Eredivisie sen oktober.

Jong Ajax-tränaren Johnny Heitinga har fått ansvaret för a-laget tillsvidare efter att Alfred Schreuder, äntligen, fick sparken. Idag begick Heitinga Eredivisie-debut som tränare. Två ändringar i startelvan gjorde han från Schreuders sista match, Calvin Bassey och Brian Brobbey bänkades till förmån för Owen Wijndal och Mohammed Kudus. Kudus spelade högerytter och Dusan Tadic center.

Den första halvleken var inte bra. Heitinga själv summerade det efter matchen som: "Den första halvleken irriterade mig mycket. Vi var så dåliga med bollen. Vi fick så många hörnor emot oss. Vi spelade inte emot Excelsior utan emot oss själva."

Trots det tog Ajax ledningen efter en kvart, på straff. Steven Bergwijn (och sen även Davy Klaassen och Tadic) gick omkull i straffområdet och domare Ingmar Oostrom blåste. Tadic var sedvanligt säker från elva meter och sköt in 0-1.

Men sen var det Excelsior som hade de klara chanserna, Ajax som Heitinga sa myckt slarviga med bollen och försvaret kändes återigen osäkert. Gerónimo Rulli stod för flera fina räddningar. Det går inte att fixa allt Schreuder ställt till med direkt. Redouan El Yaakoubi nickade in 1-1 i 36:e minuten.

Ajax fick dock ändå med sig en ledning in i paus. Precis i slutet av den första halvleken hittade en annars anskrämlig Kenneth Taylor in till Tadic i straffområdet. Tadic uppfattade Davy Klaassens löpning i ögonvrån och klackade snyggt fram bollen till Klaassen trots trängseln i straffområdet och Klaassen sköt distinkt in 1-2.

Heitinga skruvade på en del i halvtid, och den andra halvleken blev bättre från Ajax. Bara det är djupt positivt, att Heitinga kan få till förändringar i matcher så, det kunde inte Schreuder.

Ajax var bättre med bollen i andra halvlek och kontrollerade spelet mycket mer. Efter en kvart fick Kudus bollen av Tadic, vandrade inåt från högerkanten och sköt snyggt in 1-3 i bortre hörnet. Fint målfirande också tillsammans med laget och avbytarna Kian Fitz-Jim och Lorenzo Lucca, spelarna ser definitivt gladare ut nu utan Schreuder vid rodret.

Devyne Rensch fastställde sedan slutresultatet med matchens delikatess, ett myckert vackert skruvat skott med vänsterfoten in i bortre krysset till 1-4.

Sviten utan en enda seger i ligan stannade alltså vid 7 matcher, och segern för Ajax upp till fjärde plats. Eftersom Feyenoord tappade poäng tidigare under dagen (1-1 mot Twente) är avståndet upp till serieledarna nu 5 poäng. 3 poäng upp till andraplatsen (AZ, som spelade 5-5 mot Utrecht i en galen match igår) och 1 poäng upp till PSV på tredje plats. Nästa helg väntar Cambuur för Heitinga, eller Ajax nya tränare om någon annan hittats vid det laget.

Matchfakta

Excelsior 1 - 4 Ajax
Mål: 0-1 Tadic (straff) '15, 1-1 El Yaakoubi '36, 1-2 Klaassen '45+1, 1-3 Kudus '61, 1-4 Rensch '83
Gula kort: Álvarez, Driouech
Excelsior: van Gassel; Horemans (Markelo '74), Awoudja, El Yaakoubi, Nieuwpoort, Tjoe-a-On; Driouech, Koopmeiners, Goudmijn, Lamprou (van Duinen '74), Azarkan (Kharchouch '84)
Ajax: Rulli; Rensch, Álvarez, Timber, Wijndal; Klaassen (Conceição '62), Berghuis (Bassey '79), Taylor; Kudus, Tadic, Bergwijn