FC Groningen 2 - 1 Ajax: Tung förlust och försprånget minskar i tabellen
Donny van de Beeks vackra mål räckte inte för Ajax.

Erik ten Hags laguttagning satte Ajax i stora problem som man inte lyckades ta sig tillbaka från och det blev en tung förlust mot Groningen på söndagseftermiddagen.

Timmen innan avspark släpptes startelvorna och där det fanns en sen ändring då Bruno Varela var uppsatt att vakta målet istället för Andre Onana som rapporterats ha haft problem med axeln innan matchen. Erik ten Hag bjöd på ytterligare en överraskning i startelvan i form av Siem de Jong. Hat-trick hjälten från cupmatchen i onsdagskväll mot Spakenburg fick nu chansen då han skulle försöka ersätter skadade Hakim Ziyech på mittfältet, före både Carel Eiting och Lassina Traore som de flesta hade tippat på på förhand.

Lisandro Martinez startade som väntat bredvid Joel Veltman som i mittlåset med Nico Tagliafico som vänsterback och Sergino Dest som högerback istället för på förhandstippade Noussair Mazraoui. Bredvid de Jong på mitten startade som väntat Donny van de Beek till höger och Gravenberch till vänster i den mer defensiva rollen. I kedjan spelade Dusan Tadic i en falsk nummer nio roll med Ryan Babel och Quincy Promes som yttrar.

Matchen börjar som väntat med stort bollinnehav av Ajax och ett Groningen som backar hem och vill gå på kontring. Den första farliga målchansen står Groningen för i den 7:e minuten när man tar sig fram på högerkanten och slår ett inlägg mot straffområdet som når svenske Ramon-Pascal Lundqvist som nickskarvar bollen ungefär en meter utanför Varelas högra stolpe.

Ajax är väldigt tama och får inte alls fart på sitt passningsspel i inledningen av matchen. Groningen är kompakta i mitten och täpper igen kanterna effektivt och när de bryter sätter de direkt en boll på en av anfallarna Lundqvist eller Ajax-lånet Kaj Sierhuis som försöker hålla bollen samtidigt som hela Groningen stormar fram i en kontring. Precis så gör man i den 16:e minuten när man spelar sig fram på vänsterkanten och sätter en låg boll i djupet mot Sierhuis som går runt Veltman och mot mål. Varela tvingas ut och rädda bollen men bollen stöts direkt på Sierhuis som helt omedvetet får bollen på sig som sen retfullt sakta stutsar in i målet: 1-0 till Groningen.

Groningen taktik funkar utmärkt mot ett Ajax som blir allt mer frustrerat då man inte lyckas ta sig igenom Groningens mur i kombination med det hårda närkampsspelet från Groningen-spelarna. Matchen hinner bli en halvtimme gammal innan Ajax skapar sin första målchans, det via en nickskarv av de Jong på en hörna av Promes som går tätt över målet. Det är det enda vi får se av de Jong i denna matchen.

Sista kvarten av första halvlek rycker Ajax upp sig en aning, man skapar en farlig chans när Tadic får fram bollen till Dest på högerkanten som löpt i djupet och slår ett hårt inlägg längs marken som sveper förbi målet och går rätt på Babel som har öppet mål men hinner inte reagera och får bollen mellan benen. Ajax farligaste chans i matchen så långt, men man har fortfarande stora problem att få fart i sitt spel vilket nästan alltid till slut resulterar i fruktlösa långbollar mot Babel, Promes eller Tadic och det är bekvämt för Groningens parkerade buss framför det egna målet, som enkelt kan bryta eller avstyra faran.

Erik ten Hag tyckte inte de behövs göras några förändringar i halvtid utan försätter med samma startuppställning till den andra halvleken, som börjar precis som den första halvleken: ett tamt Ajax och ett nytt Groningen-mål. Hemmalagets Sam Schrek får bollen i djupet ute på vänsterkanten och slår ett inlägg snett inåt bakåt i straffområdet som når Lundqvist i höjd med straffpunkten. Lundqvist tar emot bollen och avslutar med en ”tåpajj”, bollen får en liten touch på Martinez och stutsar sedan in i målet bakom Varela.

Efter 60 minuter agerar ten Hag till slut med ett dubbelbyte. Vi har fått svaret och man hoppas ten Hag också har fått svaret att Siem de Jong inte är den spelaren som kommer låsa upp knutarna i ett kompakt försvar i Ziyechs frånvaro. de Jong – som varit helt osynlig – byts ut mot Eiting och Traore byts in istället för Gravenberch. Bytena innebär att Traore går in som center och Promes flyttas ner på en fri roll på mittfältet bredvid Eiting. Efter detta vänder matchen som dag och natt. Ajax äger bollen, får högt tempo i passningsspelet med ett-två tillslag på bollen och spelarna hittar varandra hela tiden.

Eiting - till skillnad från de Jong – rör sig smart, finns alltid där bollen är och sätter alltid upp sina medspelare i bra lägen. Det är också Eiting som får Ajax nästa farliga målchans när han kommer i ett bra läge utanför straffområdet efter att ha blivit serverad av Babel som tagit sig in i straffområdet från vänster. Eiting tar emot bollen och drar på ett skott som tyvärr går decimetern över ribban.

Minutrarna senare skulle Ajax reducering välförtjänt komma efter att man under en lång stund satt hård press mot Groningen och Groningens buss som helt plötsligt fått stora problem. Målet kommer efter att domaren fått bollen på sig, brutit spelet och gjort ett nersläpp till Ajax till vänster utanför straffområdet. Martinez är den som tar emot nersläppet, slår direkt ett svepande inlägg mot straffområdet som Tadic bröstar ner mot van de Beek som får till ett stenhårt skott på halvvolley som går in i Groningen-målvakten Sergio Padts högra hörn: 2-1.

Ajax fortsätter därefter att sätta press mot Groningen-målet med fint kombinationsspel och där man ofta kommer runt på kanterna, ofta via Babel som likt de andra Ajax-spelarna vaknat till liv. Närmst en kvittering kommer man i den 78:e minuten när Martinez återigen slår en svepande boll in mot straffområdet som når Traores panna men bollen går några centimeter utanför den högra stolpen.

ten Hag gör sitt sista byte då han byter in veteranen Klaas-Jan Huntelaar istället för Martinez i en sista offensiv satsning. Martinez – som förutom assisten till målet –återigen gjorde en väldigt blek och darrig insatts som Daley Blinds ersättare, frågan är om det är rätt val att ha honom som mittback?

Groningen lyckas på tilläggstid skapa ett par farliga målchanser, båda på hörna, samtidigt som man effektivt drar ner på tempot. Den farligaste chansen kommer då man ställt upp med två spelare vid hörnflaggan redo att slå en hörna. Alla förväntar sig en kort hörna för att sen kunna hålla den där för att spilla tid. Istället slår man in bollen snabbt mot straffområdet där endast två Groningen och två Ajax-spelare befinner sig. Men hemmalagets Joel Asoro är inte beredd och hinner inte reagera.

Ajax lyckas inte få in en kvittering och rädda en poäng utan det blir en tung förlust i Groningen. Då AZ Alkmaar vann igår borta mot Heerenveen förlorar man nu den sex-poängsledningen man hade. Med facit i hand så kan man konstatera återigen att Erik ten Hags laguttagning sätter Ajax i bekymmer och frågan vad han ser i trötte Siem de Jong blir större och större. Särskilt hur matchen så tydligt svängde med Eiting och Traore på planen istället för de Jong och med Promes i Ziyechs fria roll, den uppställning nästa alla hade tippat på skulle bli startelvan innan matchen.

Nästa match för Ajax är nästa söndag i De Topper hemma mot ett formsvagt PSV, matchen börjar 16:45 och sänds på Viasat Sport Extra och på Viaplay.

FC Groningen 2 – 1 Ajax
Mål: 1-0 Kaj Sierhuis '16, 2-0 Ramon-Pascal Lundqvist '52, 2-1 Donny van de Beek '72.
Gula kort: Tagliafico, Martinez, Traore, Lundqvist och Memisevic.

FC Groningen: Padt; Zeefuik, Te Wierik, van Hintum, Warmerddam; Schreck (Hrustic '86), Matusiwa, Lundqvist (Memisevic '69), van Kaam; Asoro, Sierhuis (El Messaoudi '79).
Ajax: Varela; Dest, Veltman, Martinez (Huntelaar '86), Tagliafico; van de Beek, de Jong (Traore ' 59), Gravenberch (Eiting '59); Babel, Tadic, Promes.