FC Utrecht 1 - 3 Ajax: Avslutar året med fin seger på tuff arena
Kasper Dolberg ledde vägen med ett mål idag.

FC Utrecht 1 - 3 Ajax: Avslutar året med fin seger på tuff arena

En fin julklapp för alla Ajax-supportrar: Ajax spelade ut Utrecht i den svåra bortmatchen på Galgenwaard och avslutade det fina 2018 med en en seger i en stökig match.

Ajax drabbades av ett sent avbräck innan matchen då Nicolás Tagliafico fick lämna återbud. Argentinaren blev skadad i slutet av matchen mot De Graafschap förra söndagen och efter tester på morgonen stod det klart att han inte kunde spela. Maximilian Wöber ersatte honom på vänsterbacken, i övrigt var det en ganska väntad startelva. Kasper Dolberg som center mellan Dusan Tadic och Hakim Ziyech, Donny van de Beek på mittfältet bredvid Frenkie de Jong och Lasse Schöne, och som vanligt Daley Blind, Matthijs de Ligt och Noussair Mazraoui övriga komponenter i backlinjen framför André Onana. David Neres och Klaas-Jan Huntelaar på bänken således.

Hemmlaget FC Utrecht, varifrån Ajax plockade in Erik ten Hag som ny tränare för nästan precis ett år sen, inledde säsongen svagt under ledning av Jean-Paul de Jong som var en lyckad spelare som trotjänare i Utrecht under sin karriär men desto mindre lyckad som tränare. de Jong hade en knackig vår och fick sparken efter bara fyra matcher den här säsongen varefter Dick Advocaat tog över. 71-åringen är still going strong i tränarkarriären trots flera dåliga sejourer i rad på senare år. I våras förde han Sparta Rotterdam ur Eredivisie, detta efter sin miserabla andra sejour som förbundskapten för Holland. Detta efter hans ettåriga sejour i Fenerbahce 2016-17 (trea i Süper Lig 13 poäng efter Besiktas) och två säsonger vid botten av Premier League med Sunderland. Men i Utrecht har det gått oväntat bra för Advocaat som fört laget upp på fjärdeplats i tabellen. I veckan blev det dock respass i åttondelsfinalen av KNVB Cup efter en förlust på De Kuip mot Feyenoord. Ajax har tappat 30 poäng i matcher mot Utrecht under 2010-talet, mer än mot något annat lag så att det förväntades en lurig match för Ajax.

Riktigt så tufft som det varit tidigare år blev det dock inte. Ajax tog kommandot från början och dominerade matchen. Hemmalaget såg vilsna ut och hade oerhört svårt med sitt passningsspel mot Ajaxs hårda press. Utrecht hade väldigt svårt att spela sig ur den inledningsvis, och när man väl lyckades och kom upp på offensiv planhalva, då visade man sig övermodiga och framför allt loja i hemjobbet vilket direkt straffade sig då Ajax tog ledningen på en omställning där man bjöds på förbluffande stora ytor. Dolberg, Blind och Tadic kom i tre mot två-läge, bara mittbacken Willem Janssen och vänsterbacken Nicolas Gavory var hemma för Utrecht och hemmaspelarna som flyttat upp och följt med i anfallet som brutits jobbade inte direkt ihjäl sig för att komma hem och hjälpa till. Dolberg drev fram igenom mitten med Blind till vänster och Tadic till höger. Han valde att spela till Blind och både Janssen och danske målvakten David Jensen sålde sig helt på den passningen och gick ut mot Blind för att skära av hans skottvinkel, så Blind passade helt enkelt tillbaka till Dolberg som med lätthet kunde skjuta in 0-1 i målet som Gavory försökte täcka på mållinjen.

Ledningen höll på att utökas strax därefter när mittbacken Timo Letschert nästan överlistade sin egen målvakt när han skulle hindra Dolberg från att nå Ziyechs inspel. Ziyech som i övrigt tillsammans med Dolberg var piggast i Ajax och låg bakom det mesta framåt och hade flera farliga distansskott.

Advocaat gjorde en förändring till andra halvlek, snabbe högeryttern Gyrano Kerk plockades av och gamle backen Mark van der Maarel plockades in och man bytte från 4-3-3 till 5-3-2 med följden att offensivt lagde högerbacken Sean Klaiber fick komma upp som wingback vilket var Utrecht till gagns.

Knappt en kvart in i halvleken uppstod en situation då de Ligt med en fin svepande boll i djupet nådde fram till Tadic i straffområdet. Serben, som var osynlig i första halvlek, peggade upp för Dolberg att komma på avslut mitt i boxen, men Dolberg kom aldrig dit då Janssen höll fast honom och drog ner honom i straffområdet. Efter flera minuters konsulterande med VAR-rummet i Zeist (som behövde kolla både straffsituationen och så att Tadic inte var offside när han tog emot passningen) pekade Dennis Higler tillslut på straffpunkten. Tadic, som inte missat en straff än för Ajax var säker även den här gången och dunkade dit 0-2.

Utrechts ökända supportrar hyser ett starkt hat mot Ajax vilket har lett till flera incidenter genom åren. De är tillsammans med Feyenoord och ADO Den Haag de som oftast är igång med antisemitiska ramsor mot Ajax och det blir bråk nästan varje gång lagen möts. Missnöjda med läget nu, 0-2 i baken och ett dåligt spelande hemmalag, visade sig supportrarna återigen inte från sin bästa sida, efter 0-2-målet haglade föremål in mot Onana, efter ölmuggar och tändare och diverse kastades även en banger in som lande precis vid Onana och smällde av. Otäckt för Onana men som trots det sedan skrattade bort händelsen trots den allvarliga situationen. Matchen blåstes av tillfälligt men kom igång snabbt igen, men Utrecht lär ha påföljder att vänta.

Med en kvart kvar återfick matchen spänning då Klaiber hittade unge talangfulle centern Nick Venema med ett inlägg och den gänglige ynglingen nickade in reduceringen 1-2 och det var liv i matchen igen. Direkt därefter ville Ajax ha straff igen efter att Mazraoui dragits ner men Higler friade. Minuter senare hade inhopparen Jean-Christophe Bahebeck ett farligt läge för Utrecht men Onana räddade hans avslut.

Utrecht pressade på för ett kvitteringsmål och gick upp med mycket folk på hörnor. Det höll på att straffa sig när en hörna rensades bort i 84:e minuten och hamnade hos Ziyech som fick komma helt fri längs hela Utrechts planhalva då de två sista backarna stod och sov på mittlinjen. Ziyech fick all tid i världen att driva in ensam mot mål från vänster. Han försökte vänta ut Jensen som rusade ut och sen placera bollen förbi honom men Jensen lyckades göra en fotparad och rädda.

Ajax kunde sedan döda de sista minuterna efter särskilt ett formidabelt jobb av Ziyech att hålla bollen ute vid sidlinjen och vinna inkast efter inkast. Utrecht fick ett sista anfall i den femte och sista tilläggsminuten men det rann ut i sanden och istället kunde Ajax ställa om en sista gång. Ziyech dribblade sig runt på högerkanten, in i straffområdet längs kortlinjen och spelade bollen snett bakåt till de Jong som säkert satte spiken i kistan, 1-3. Higler skulle av oklar anledning hålla på med VAR för det målet men hittade inget, avsparken slogs och matchen blåstes av.

Segern innebär att Ajax är fortsatt 2 poäng efter PSV i toppen av Eredivisie som nu tar vinteruppehåll. Ajax kommer åka på träningsläger i Florida i början av januari där man bland annat kommer spela träningsmatch mot Neres gamla lag São Paulo. Nya talangen inhämtad från Ajax Cape Town, Lassina Traoré, ska följa med på lägret. Kanske blir även argentinske mittbacken Lisandro Magallán klar i tid att följa med? Ajax är tillbaka i ligaspel igen den 20 januari hemma mot Heerenveen som man sedan möter igen på hemmaplan i cupen några dagar senare.

Matchfakta

FC Utrecht 1 - 3 Ajax
Mål: 0-1 Dolberg '14, 0-2 Tadic (straff) '60, 1-2 Venema '74, 1-3 de Jong '90+6
Gula kort: Wöber, Tannane, Janssen, Onana
FC Utrecht: Jensen; Klaiber, Letschert, Janssen, Gavory (Bahebeck '72); van Overeem, Gustafson (van de Streek '72), Emanuelson; Kerk (van der Maarel '46), Venema, Tannane
Ajax: Onana; Mazraoui, de Ligt, Blind, Wöber (Sinkgraven '61); van de Beek, Schöne, de Jong; Ziyech, Dolberg, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-12-23 14:55:02
Author

Fler artiklar om Ajax