Fem år utan Johan Cruijff

Idag är det fem år sedan Johan Cruijff dog. Vi minns en odödlig legendar och sörjer att han inte fått uppleva sitt älskade Ajax senaste år.

Idag är det fem år sedan Johan Cruijff dog. Hans egna ord, “På sätt och vis är jag förmodligen odödlig.” har visat sig vara så sanna som vi alltid visste att de var. Hans influens över Ajax sinar aldrig.

Hans arv förvaltas nu av Jordi Cruijff och Wim Jonk genom Cruyff Football, som driver fotbollsskolor i Cruijffs filosofi. Som Jonk också följde som ungdomsakademichef i Ajax 2011-2015 och som tränare i Volendam sen 2019. Som tidigare skrivet är revolutionen Cruijff själv startade i Ajax 2011 till hälften ansvarig för var Ajax är idag, till den andra halvan är det ett radikalt brott mot revolutionen som lett oss hit.

Även om han några månader före sin död, när Edwin van der Sar och Marc Overmars sparkade ut Jonk från Ajax efter ett internt bråk, blev arg och sa att han var “färdig med Ajax” så hade han inte kunnat hålla sig borta. Han kunde ju aldrig det. Och han fortsatte såklart in i det sista följa Ajax, hans sista krönika i De Telegraaf bara någon vecka innan han dog handlade om Ajax seger mot PSV, som gladde honom.

Det är oehört synd att han inte fått uppleva de senaste årens Ajax. Att de sista åren han var i livet var svaga år för Ajax, med dåligt spel och inga titlar. För även om han hade fortsatt vara oense om en del i driften av klubben hade han ju gillat vad som hänt med Ajax. Strax före sin död träffade han Peter Bosz i Tel Aviv, han tyckte om Bosz. Han hade tyckt om att Ajax anställde Bosz som ny tränare sommaren 2016. Han hade älskat fotbollen Bosz spelade med Ajax som bar hela vägen fram till Europa League-final 2017. Han hade tyckt om Erik ten Hag och älskat hur Ajax spelade 2018/19. Och hur man spelar nu. Det är synd att han inte fick se det.

Cruijff är död, Cruijff lever. För han är som sagt odödlig. Ända sedan han först slog igenom i a-laget på 1960-talet har ingenting varit sig likt. Allt Ajax har uppnått sen dess, alla goda år, har varit ett direkt resultat av Cruijffs influens. På 1970-talet ledde han som spelare Ajax till tre raka Europacuptitlar. På 1980-talet ledde han som tränare Ajax till en Cupvinnarcuptitel och gjorde om hela ungdomssatsningen på ett sätt som gjorde att Louis van Gaal på 90-talet kunde skörda frukterna av den talangutvecklingen Cruijff satt igång och vinna Champions League 1995. De senaste åren efter Cruijffs död har varit Ajax bästa sedan 90-talet. Att han är död stoppar inte Cruijffs influens. Inte bara att hans revolution till hälften ligger bakom framgångarna (den cruijffianska ungdomsutvecklingen som lett till talanger från Matthijs de Ligt till Ryan Gravenberch) utan också för att han givetvis är den störste taktiska influensen för både Bosz och ten Hag.

Rust zacht, Johan.
25 april 1947 — 24 mars 2016

Läs mer:

120 år, 120 Ajacieden #14: Johan Cruijff — För alltid
Johan Cruijff — Den viktigaste personen i fotbollshistorien
Ett år utan Johan Cruijff

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-24 15:48:00
Author

Fler artiklar om Ajax